Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

H απάντηση του Δήμου "άργησε μια μέρα"

H απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου στο δημοσίευμα  της ιστοσελίδας "aftodikoikisi.gr" που αφορούσε το μέγιστο θέμα της ακύρωσης από το Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλο, του «κατεπείγοντος» διαγωνισμού με τον οποίο δόθηκε από το Δήμο αυθημερόν  η κατασκευή δύο νέων πεζογεφυρών κόστους 2,7 εκ ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία, άργησε μια ολόκληρη μέρα!!! ΚΑΙ περιέργως πως, ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  στο site του ΔΗΜΟΥ!!!
Τι ισχυρίζονταν όμως το ιστολόγιο, επικαλούμενο πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του;
Οτι "με την αριθμ. πρωτ. 10007/6973 απόφαση του, ο κ. Λιακόπουλος ακύρωσε την υπ' αριθμ. 32/11 απόφαση (και των δύο ορθών επαναλήψεων) της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου μετά από προσφυγή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)... Μετά δε τις παρατυπίες που διαπίστωσε στη διενέργεια των πεζογεφυρών του Δήμου Αμαρουσίου και μετά το σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για ενημέρωσή του όσον αφορά στο έργο, o Σύνδεσμος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καταγγέλλοντας τη διακήρυξη του έργου ως μη σύννομη, καθώς υπήρξε «παραβίαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αφού δεν τηρήθηκε η σχετική νομοθεσία».
Η απάντηση του Δήμου - ήλθε όπως ήλθε - εκπλήσσοντας με τους  "χαμηλούς της τόνους"...
 αφού  σε ανάλογες περιπτώσεις δεν μας είχε συνηθίσει σε ένα τέτοιο ύφος, το οποίο τεινει να θεωρηθεί απολογητικό...Εκτός κι αν είναι ιδέα μας. Αρκείται δηλαδή να επισημάνει ότι "σε όλες τις αναθέσεις έργων τηρείται απόλυτα η νομιμότητα και η διαφάνεια" & πως στο πλαίσιο της απόλυτης εφαρμογής του νόμου, ο Δήμος Αμαρουσίου θα σεβαστεί την απόφαση της Περιφέρειας και τις σχετικές υποδείξεις της, με κεντρικό στόχο την ταχύτερη εκτέλεση του έργου αυτού που είναι αναγκαίο για την τοπική κοινωνία και κυρίως, για την αποφυγή απώλειας ανθρώπινης ζωής".
Ολόκληρη η απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου
Με αφορμή το περιεχόμενο ανάρτησης της ιστοσελίδας aftodikoikisi.gr για τις διαδικασίες ανάθεσης μιας σειράς έργων στο Δήμο Αμαρουσίου...και ιδιαίτερα την κατασκευή νέων πεζογεφυρών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, κανένα έργο στο Δήμο Αμαρουσίου δεν ανατίθεται, τουλάχιστον στη διάρκεια θητείας της σημερινής Διοίκησης, με διαδικασίες που δεν είναι απόλυτα νόμιμες και διαφανείς.
Δεύτερον, με απόλυτο σεβασμό στα όσα προβλέπουν οι Νόμοι, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλο το Μαρούσι, η νομιμότητα των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και μάλιστα τα έργα αυτά εκτελέστηκαν με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες της πόλης.
Ποιες είναι οι ανακρίβειες και ποια η αλήθεια
1. Ήταν απολύτως νόμιμη η εκτέλεση του έργου των δύο πεζογεφυρών που ήδη έχουν τοποθετηθεί, με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων εργοληπτικών εταιρειών, κι αυτό λόγω του επείγοντος του έργου. Κάθε μέρα καθυστέρησης θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κι άλλων ανθρώπινων ζωών, εξαιτίας των δεκάδων ατυχημάτων που συμβαίνουν στον άξονα της Κηφισίας. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα το Μαρούσι έχει το προνόμιο να διαθέτει ήδη 2 πεζογέφυρες, όταν σε άλλους Δήμους παλεύουν χρόνια να πετύχουν το ίδιο.
2. Ο συγκεκριμένος τρόπος δημοπράτησης αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής κατά τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης. Ενώ εγκρίθηκε και κρίθηκε σύννομη και από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου συμβάσεως (υπ’ αριθμόν 226/2009 πράξη του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
3. Την ίδια ακριβώς νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήσαμε κατά την κατασκευή των δύο πρώτων πεζογεφυρών, ακολουθήσαμε και για τις επόμενες πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο, ούτε είναι δυνατόν να αδρανήσουμε, και έτσι να προκύψει κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή.
4. Ο προϋπολογισμός του έργου των νέων πεζογεφυρών δεν είναι υψηλότερος από εκείνον που αφορά στις πρώτες πεζογέφυρες που κατασκεύασε ο Δήμος μας.
Και αυτό, εάν υπολογιστεί η αύξηση του φ.π.α. από 19 σε 23% και η διαφορά διαστάσεων (μήκος- πλάτος) και εδράσεων μεταξύ των δύο έργων. Ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικό συμβατικό αντικείμενο, αφού οι νέες πεζογέφυρες είναι πιο βεβαρημένες, τόσο από πλευράς διαστάσεων, όσο και από άποψη μεγέθους εδράσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αμαρουσίου επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι σε όλες τις αναθέσεις έργων τηρείται απόλυτα η νομιμότητα και η διαφάνεια.
Στο πλαίσιο της απόλυτης εφαρμογής του νόμου, ο Δήμος Αμαρουσίου θα σεβαστεί την απόφαση της Περιφέρειας και τις σχετικές υποδείξεις της, με κεντρικό στόχο την ταχύτερη εκτέλεση του έργου αυτού που είναι αναγκαίο για την τοπική κοινωνία και κυρίως, για την αποφυγή απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου