Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ημερίδα για την ανακύκλωση στο Μαρούσι, επιδιώκει ο Δήμος

Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών, σε πρακτικές μείωσης και πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σε ημερίδα για την ανακύκλωση, με τίτλο «Η Ελλάδα στο δρόμο για μια κοινωνία ανακύκλωσης- Τι σημαίνει η οδηγία 98/2008 και πώς θα εφαρμοστεί», την οποία διοργανώσε το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ)-Υ.Π.Ε.Κ.Α. στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Οδηγία-Πλαίσιο, η οποία υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για μια Κοινωνία Ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την υπουργό, ωστόσο, είναι απαραίτητες οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για την επίλυση των προβλημάτων των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και την μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Ξεκαθάρισε επίσης, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε όσους αντιδρούν με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ότι «υποδομές και ανακύκλωση πάνε μαζί». Όπως είπε χαρακτηριστικά χώρες που έχουν πετύχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχουν επίσης και πλήρεις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Επισήμανε τέλος ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη χωριστή συλλογή και αξιοποίηση, τουλάχιστον του 5% του συνόλου των βιοαποβλήτων έως το 2015 και του 15% έως το 2020.
Στην ημερίδα συμμετείχε ο Δήμος Αμαρουσίου, διά του αναπληρωτή Δημάρχου κ. Στέφανου Τσιπουράκη, ο οποίος απηύθυνε σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, πρόσκληση για τη διοργάνωση ημερίδας στο Δήμο Αμαρουσίου με θέμα την ανακύκλωση, υπογραμμίζοντας ότι «το Μαρούσι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στο θέμα των ανακυκλωμένων υλικών σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα». Ο κ. Τσιπουράκηςστην παρέμβασή του τόνισε πως «η κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως είναι τα διαφορετικά ποσοστά ανακυκλώσιμου υλικού και απορριμμάτων αποκομιδής. Ως εκ τούτου οι μέθοδοι συλλογής και εκμετάλλευσης των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να προσαρμόζονται στις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου