Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση γνωριμίας του προέδρου της ΚΕΔΕ, με τον διάδοχο του Φούχτελ

«Κάνουμε το όραμα της Ευρώπης πραγματικότητα ενδυναμώνοντας περαιτέρω τους δεσμούς μας μέσα από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των χωρών μας»

Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, με τον νέο Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε, ενόψει της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Νοεμβρίου στην Κρήτη. 
Τον κ. Μπάρτλε, συνόδευε ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, κατά την υποδοχή του Γερμανού υφυπουργού κ. Μπάρτλε, αφού αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επί θητείας τους οι διμερείς σχέσεις θα ενδυναμωθούν περαιτέρω. 
Σε ότι αφορά στην 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, έθεσε ως στόχο να δώσει την εκκίνηση ώστε μέσα από αποφάσεις και καίριες συνεργασίες, το όραμα για την Ευρώπη να γίνει πράξη.
Με αφορμή την πρώτη αυτή επαφή ο κ. Πατούλης, δήλωσε: 
«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον νέο εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης. 

Είμαι βέβαιος ότι η πολύ καλή συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια εισέρχεται σε νέα τροχιά ανάπτυξης με ορατά τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αυτοδιοικητικών των δύο χωρών αλλά και το ενδιαφέρον του να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Μεταφέροντας το μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους της γερμανικής πλευράς τόσο από αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες αλλά και σε επίπεδο παρουσίας και εκπροσώπησης της ανώτατης ηγεσίας του γερμανικού κράτους, 
ο κ. Μπάρτλε, χαρακτήρισε την Ελληνογερμανική Συνέλευση που έχει ολοένα και περισσότερους φίλους και ακολούθους, «πνοή» των διμερών σχέσεων και «όχημα» για την προώθηση μίας περαιτέρω εποικοδομητικής συνεργασίας.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση τη χαρακτήρισε το νέο βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, στη βάση της προσέγγισης και με την κεντρική ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση μίας καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας συζητήθηκαν, επίσης, θέματα επικαιρότητας με επίκεντρο τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, με τους εκπροσώπους της γερμανικής πλευράς να εκφράζουν τη συμπάθειά τους και την ευχή σύντομα η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Γιώργος Διδασκάλου και ο διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης.
                                                                  € « » $  ●▲▼◄► $
Ποιος είναι ο διάδοχος του Φούχτελ στο τιμόνι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV);
Μετά από έξι χρόνια στο τιμόνι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ παραδίδει τη σκυτάλη στον Νόρμπερτ Μπάρτλε που είναι ο νέος υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Ο κ. Φούχτελ που κατείχε ως πρόσφατα αυτό το αξίωμα έχει αναλάβει στη νέα κυβέρνηση τα καθήκοντα του υφυπουργού Γεωργίας. 
Η καγκελάριος θεώρησε την παρουσία του εκεί αναγκαία. Δεδομένου ότι η DGV είναι οργανικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η ανάθεση στον Νόρμπερτ Μπάρτλε ήταν σύμφωνα με πηγή του υπουργείου εκ των πραγμάτων αναγκαία.
             DGV – Μοντέλο & για άλλες χώρες
Όπως δήλωσε ο κ. Φούχτελ κατά την παράδοση στον Ν. Μπάρτλε η Ελληνογερμανική Συνέλευση έδωσε ώθηση για πολλές συνεργασίες που αφορούσαν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους δήμους των δύο χωρών. 
«Με ένα μεγάλο αριθμό δήμων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Φούχτελ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως αυτή η προσπάθεια θα εξακολουθεί να στηρίζεται «προπαντός» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Τατούλη και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων Ρότζερ Κέλε.

Από την πλευρά του ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνεργασία σε Επίπεδο Δήμων και Περιφερειών Νόρμπερτ Μπάρτλε εξήρε την προσφορά του προκατόχου του και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει το έργο με «αμείωτο ζήλο». 
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο κ. Μπάρτλε στην «περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υπαρχουσών επαφών σε επίπεδο δήμων». 
Και όχι μόνο. Ο νέος εντεταλμένος σκοπεύει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες που απέκτησε η DGV σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών δήμων ως πρότυπο για τη συνεργασία της Γερμανίας με άλλες χώρες. 
«Οι εμπειρίες της διαδημοτικής συνεργασίας με τις πολλαπλές ευκαιρίες που προκύπτουν για μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο μπορούν έξοχα να αξιοποιηθούν και για την αναπτυξιακή συνεργασία.» 
Ήδη το ελληνο-γερμανικό μοντέλο έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο ως ένα «εργαλείο» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε άλλες χώρες.
      Βουλευτής σε περιοχή με πολλούς Έλληνες
Μαζί με τον Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ ο Νόρμπερτ Μπάρτλε θα επισκεφτεί την Ελλάδα, «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη συνέχιση της συνεργασίας με τους έλληνες εταίρους», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου. 
Μιλώντας με την Deutsche Welle ο κ. Φούχτελ διαβεβαίωσε πως και ως υφυπουργός Γεωργίας θα καταβάλει προσπάθειες να στηρίξει τις δραστηριότητες της DGV. 
Άλλωστε αρκετές συνεργασίες και προγράμματα μεταξύ δήμων της επαρχίας των δύο χωρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αφορούν αγροτικά ζητήματα.
Ο νέος εντεταλμένος Νόρμπερτ Μπάρτλε είναι 66 ετών και είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). 
Από το 1998 εκλέγεται βουλευτής στο Μπάκναγκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μιας περιοχής με πολυάριθμη ελληνική παροικία. 
Από το 2009 ως το 2015 ο κ. Μπάρτλε ήταν εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανικών Κομμάτων για θέματα προϋπολογισμού και από 2015 ως τον Μάρτιο 2018 υφυπουργός στο υπουργείο Μεταφορών.
                                                            Πηγή: Deutsche Welle
                                                         δημοσιεύθηκε: 27/04/2018 
                                                              € « » $  ●▲▼◄► $

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου