Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Στις 6:30 μ.μ. η παρουσίαση του βιβλίου:«Ελλαδα & Βόρεια Μακεδονια - Η αυτοψια της δυσκολης συμφωνίας των Πρεσπών»


Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι κατ΄ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων.Με το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα ασχολείται συστηματικά και συνεχώς από το 1991
Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνία. 
Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 Κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.
Στο νέο του εξαιρετικά επίκαιρο δοκίμιο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία - Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης) επισημαίνεται ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση & η συναίνεση & κατακρίνεται η έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή. 
Στην πρώτη αυτή αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύεται η θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας «Βόρειος Μακεδονία» με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. 
Ταυτόχρονα, το δοκίμιο αυτό εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας, η οποία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την απόλυτη σαφήνειά τους.
Το βασικό πρόβλημα αφορά στη διαφορετική, μεταξύ των δύο συμβαλλομένων στη Συμφωνία μερών, δηλαδή της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ερμηνεία των όρων που συνιστούν τη Μακεδονική ταυτότητα (γλώσσα, ιθαγένεια/υπηκοότητα/εθνικότητα). 
Έτσι ενισχύονται οι εκτιμήσεις και οι φόβοι εκείνων που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της Συμφωνίας και αποδυναμώνεται η εμβέλειά της.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), με ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Μίλτο Κύρκο, τον Χάρη Παμπούκη και την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα, Kate Smith. 
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Παύλος Τσίμας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου