Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

«Στα τρία» του Πάνου Σκουρλέτη η Β' Αθηνών!

Επειτα από χρόνιες απόπειρες, η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών φτάνει στη Βουλή. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπει το «σπάσιμο» της προαναφερθείσας εκλογικής περιφέρειας σε τρεις μικρότερες και της Αττικής (πρώην υπόλοιπο) σε δύο.
Στόχος της ρύθμισης, «να ενισχυθεί η τοπική εκπροσώπηση και η διαφάνεια στον πολιτικό ανταγωνισμό», εφόσον οι πολύ μεγάλες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες «ευνοούν την εξάρτηση αιρετών και υποψηφίων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα & μηχανισμούς κινητοποίησης και πίεσης, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο εκλογικός ανταγωνισμός διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των ΜΜΕ & της διαφήμισης» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Με την προωθούμενη διάταξη, οι δήμοι και οι έδρες (44 συνολικά - προκύπτουν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων) της Β΄ Αθηνών κατανέμονται ως εξής:
 Βόρειος Τομέας: 15 έδρες. 
Δήμοι: Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Βριλησσίων, Πεντέλης, Ηρακλείου,  Μεταμόρφωσης, 
Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευής, Γαλατσίου,  Παπάγου - Χολαργού,  
Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, 
Φιλοθέης - Ψυχικού.
Νότιος Τομέας: 18 έδρες. 
Δήμοι: Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, 
Αγ. Δημητρίου, Αλίμου,  Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης,   Καλλιθέας, Μοσχάτου -Ταύρου .
Δυτικός Τομέας: 11 έδρες. Δήμοι: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.
Η Αττική διασπάται ως εξής:
Ανατολική: 10 έδρες. Δήμοι: Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού.
Δυτική: 4 έδρες. Δήμοι: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής.
Δεν θίγεται η Α΄ Αθηνών. Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα σε αρχηγούς κομμάτων (ή συνασπισμών κομμάτων) να είναι υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, αντί δύο που ισχύει σήμερα.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που προστέθηκε υπό το δεδομένο ότι η κατάτμηση αντίστοιχα μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα μικρά κόμματα τη δυνατότητα να προβλέψουν με κάποια βεβαιότητα σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα καταλάβουν έδρα. Είναι προφανές ότι θα αποτελούσε ένα αναμφισβήτητο πολιτικό πλήγμα η μη εκλογή ενός αρχηγού κόμματος στις λαϊκές γειτονιές της Β΄ Αθηνών και έτσι η εν λόγω πρόβλεψη έρχεται –υπό μία έννοια– ως «αντιστάθμισμα».
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών απαιτεί βάσει Συντάγματος (άρθρο 54) να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Αλλιώς, θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες. Ταυτόχρονα, στον «Κλεισθένη» κατατέθηκε χθες και η τροπολογία που προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
 Η επιτροπή πρέπει σε διάστημα πέντε μηνών να εισηγηθεί στον υπουργό Εσωτερικών προτάσεις για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση θα καταθέσει και το υπουργείο Εσωτερικών.
                                                   Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
                                                           ●►€ $   « » ▲▼◄►
                                      ΠΗΓΗ://www.efsyn.gr/arthro/sta-tria-i-vathinon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου