Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

«Πλημμύρισε» από ευαισθηCIA για την προσταCIA των προσφυγόπουλων η Ρένα Δούρου!

Η κατάσταση τείνει επικίνδυνα προς μια banality of evil, όπως περιέγραφε η Χάνα Αρεντ, με τις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να παίρνουν το πάνω χέρι απέναντι σε προτάσεις αυτονόητης αλληλεγγύης, όπως αυτές της Αθήνας. 
Ολα δείχνουν ότι επικρατούν λογικές αποκλεισμού των Κουρτς και Ορμπαν
«Ενότητα πολιτικής βούλησης, σεβασμός στις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και λύσεις διαρκείας». 
Αυτές ήσαν οι συστάσεις του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, Τόμας Μπότσεκ, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην έκθεση δράσης του σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Φωνή βοώντος…
Αντί ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου με έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κακοφωνία και η εσωστρέφεια. 
Με αποτέλεσμα η Μεσόγειος να μετατρέπεται (ξανά) σε «υγρό τάφο», με τις συγκλονιστικές εικόνες πλοίων, όπως το Aquarius, το Lifeline ή το Alexander Maersk, γεμάτων από απελπισμένους ανθρώπους, να αναζητούν λιμάνι αποβίβασης στην Ευρώπη, να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά. 
Φαίνεται σαν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν επιλέξει το θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού ως εκείνο το εργαλείο «εσωτερικής χρήσης» που θα βελτιώσει με όρους εσωστρέφειας και φοβικότητας για τον Αλλο την εικόνα και τα ποσοστά δημοφιλίας τους στο εσωτερικό των κρατών τους.
Ετσι, το μέτωπο των αρνητών της ετερότητας καλά κρατεί, επιχειρώντας να διαμορφώσει τερατουργήματα τύπου «στρατοπέδων καταγραφής» σε χώρες όπως η Λιβύη, προκειμένου να… αποσυμφορηθεί η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή το ζητούμενο για ενιαία, συνεκτική μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου της Ε.Ε. φαίνεται να απομακρύνεται όπως και η αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Η κατάσταση τείνει επικίνδυνα προς μια banality of evil, όπως περιέγραφε η Χάνα Αρεντ, με τις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να παίρνουν το πάνω χέρι απέναντι σε προτάσεις αυτονόητης αλληλεγγύης, όπως αυτές της Αθήνας. 
Ολα δείχνουν ότι επικρατούν λογικές αποκλεισμού των Κουρτς και Ορμπαν.
Επικρατούν λογικές εσωστρέφειας και εθνικισμού
Το παράδοξο είναι ότι σήμερα υφίστανται πολλά και σοβαρά νομικά εργαλεία που μπορούν να καταστήσουν το μεταναστευτικό / προσφυγικό ισχυρό χαρτί βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές υποδοχής και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες προσφύγων και μεταναστών.
Εργαλεία όπως αυτά που περιγράφει ο Μπότσεκ σχετικά με την ανάπτυξη «νόμιμων οδών προς την Ευρώπη» ή την εγκαθίδρυση του «καθεστώτος του Ευρωπαίου πρόσφυγα» (μια πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2015).
Σήμερα όμως είναι φανερό ότι η τάση είναι προς την εσωστρέφεια & την εθνικιστική συσπείρωση.
Το αποτέλεσμα είναι διπλό. 
Εχει να κάνει αφενός με την ανάπτυξη ξενοφοβικών, ρατσιστικών πολιτικών σχηματισμών. 
Και αφετέρου με την επιδείνωση της κατάστασης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. 
Ενα φαινόμενο που η ανάλυση και κυρίως η αντιμετώπισή του είναι κομβικής σημασίας.
Τα ανήλικα προσφυγόπουλα υφίστανται τη σκληρή μοίρα των ενηλίκων – είναι όμως πιο ευάλωτα καθώς βρίσκονται στο έλεος μεγαλύτερων απειλών και κυκλωμάτων κάθε είδους εκμετάλλευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η Εκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για «τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών».
Πρόκειται για μια έκθεση που ακολουθεί τη «Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2016 – 2020», σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που θίγονται από τη μετανάστευση αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Ευρώπη.
Παράλληλα, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να δράσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Η υλοποίηση της ευθύνης αυτής όμως απαιτεί, όπως πολλές φορές η Περιφέρεια Αττικής έχει επισημάνει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων – κάτι που ακόμη δεν ισχύει στη χώρα μας (για παράδειγμα δεν έχει επεκταθεί η ισχύς του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης στον β' βαθμό Τ.Α., ενώ πολλές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως το Κέντρο Logistics, γίνονται στα όρια των αρμοδιοτήτων της). 
Γεγονός που δυσχεραίνει τη δράση περιφερειών και δήμων, που είναι οι πρώτοι που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα.
Στο πλαίσιο αυτό δυσκολεύει η υπόθεση της προστασίας των προσφυγόπουλων σε επίπεδο Τ.Α., όπως περιγράφεται στην Εκθεση.
Συγκεκριμένα, η συντάκτριά της, αντιδήμαρχος Στρασβούργου, Ναουέλ Ραφίκ-Ελμρίνι, περιγράφει τις βασικές αρχές μιας φιλικής προς τα δικαιώματα των παιδιών προσέγγισης στη βάση της μη διάκρισης, του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος να εισακούεται η φωνή των προσφυγόπουλων κατά την παραμονή τους σε μια χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να βάλουν τέλος στην κράτηση ανηλίκων και να αναπτύξουν υποδομές φροντίδας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και παιδιών που έχουν αποκοπεί από τους γονείς τους.
Τέλος, η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις fast track διαδικασίες αίτησης ασύλου για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες, αναγνωρίζοντάς τους ως ομάδες που έχουν προτεραιότητα σε όλες τις εθνικές στρατηγικές για την υγεία, την εκπαίδευση και την προστασία.
Πρόκειται για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προστασίας των πάνω από ένα εκατομμύριο προσφυγόπουλων που έχουν έλθει στην Ευρώπη από το 2015.
Μια στρατηγική προστασίας που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική βούληση της Γηραιάς Ηπείρου να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αποτελεί το μεταναστευτικό για το ίδιο της το μέλλον.
                                                        Συντάκτης:Ρένα Δούρου*
                                                        *περιφερειάρχης Αττικής
           ΠΗΓΗ://www.efsyn.gr/arthro/i-prostasia-ton-prosfygopoylon-kai-mellon-tis-eyropis
                                                            ●►€ $   « » ▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου