Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Θέσεις Ινστιτούτου «Brookings» για τη Συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

Το Ινστιτούτο Brookings δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του (12.6.2018) απόψεις της Amanda Sloat, με τίτλο «Diplomacy triumphs: Greece and Macedonia resolve name dispute».
Στην εν λόγω ανάρτηση επισημαίνονται τα εξής:
●►Παρότι ο κόσμος επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, η ανακοίνωση για επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της «Μακεδονίας» (sic) σχετικά με το όνομα της τελευταίας είναι μαρτυρία του θριάμβου της διπλωματίας της υπομονής (patient diplomacy).
Ενώ οι διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις υποστήριξαν ενεργά αυτή την προσπάθεια, η διοίκηση του Προέδρου Trump αξίζει αναγνώρισης για την αθόρυβη εμπλοκή που βοήθησε στην ώθηση του θέματος. 
Μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, οι πολιτική ήταν ώριμη και στις δύο χώρες για μια συμφωνία.
Στην «Μακεδονία» (sic),η έλλειψη προόδου στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση συνέβαλε στη δημοκρατική οπισθοχώρηση κατά την τελευταία δεκαετία. 
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι ανέλαβε δράσεις που προκάλεσαν τον νότιο γείτονά της.

Το 2006, το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου (δίνοντας το όνομα του αρχαίου Έλληνα βασιλιά που έλεγχε την περιοχή που συμπεριελάμβανε την ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας) και το 2011 τοποθέτησε στην πρωτεύουσα ένα άγαλμα 72 ποδιών.

Μετά από μια διετή πολιτική κρίση που κυριαρχείται από σκάνδαλο διαφθοράς και βίας στο κοινοβούλιο, η εκλογή του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζαέφ, το περασμένο καλοκαίρι, σηματοδότησε την πρώτη αλλαγή εξουσίας μετά από 11 χρόνια.
Η κεντροαριστερή κυβέρνησή του αντιμετώπισε μια αδύναμη οικονομία, τεταμένες εθνοτικές σχέσεις και επιδείνωση των πολιτικών θεσμών. 
Με κίνητρο την επίλυση του ζητήματος ονόματος, άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου και ξήλωσε το άγαλμα, ως χειρονομίες καλής θελήσεως.
●►Ο Ζάεφ βρήκε έναν έτοιμο συνομιλητή στον πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν απαλλαγμένος από το ιδεολογικό φορτίο που μαστίζονταν οι προκάτοχοί του, πολιτικά ασφαλής μετά την επανεκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2015 και έτοιμος να συμμετάσχει σε πραγματιστικές διαπραγματεύσεις.
Αρχικά θεωρούμενος ως παρίας στην Ευρώπη, λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών του απόψεων και των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, η συμφωνία βοηθάει να αναδιαμορφωθεί το προφίλ του σε ηγέτη επίλυσης προβλημάτων και περιφερειακό ηγέτη.
Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων πέρυσι, αυτοί οι νέοι, προοδευτικοί πρωθυπουργοί βρήκαν κοινό έδαφος και επέδειξαν πολιτικό θάρρος για να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς.
●►Η συμφωνία αυτή προκύπτει εγκαίρως για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, στο τέλος του τρέχοντος μηνός, και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. 
Και τα δύο θεσμικά όργανα πιθανότατα θα επεκτείνουν τις προσωρινές προσκλήσεις με όρους.
Για το ΝΑΤΟ, η διαδικασία θα πρέπει να είναι ομαλότερη, καθώς η Συμμαχία ήταν έτοιμη να προσκαλέσει τη «Μακεδονία»(sic) στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι μαζί με τη γειτονική Αλβανία και την Κροατία. 
Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη προσχώρησης.
Η ένταξη στην ΕΕ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο: 
χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα Σκόπια, ενώ οι Ολλανδοί & οι Γάλλοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διεύρυνση της ένωσης πριν την αντιμετώπιση εσωτερικών αδυναμιών.
●►Αναμένεται ο δρόμος να είναι δύσκολος, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Μακεδονία (sic) έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερες να έπονται. 
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και δεξιός εταίρος του συνασπισμού του Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει κανένα όνομα που να περιλαμβάνει τη λέξη  «Μακεδονία». 
Ωστόσο, δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση, ειδικά τώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο.
Στα Σκόπια, ο Πρόεδρος Gjorge Ivanov ανέφερε προσφάτως ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρέπει να απαιτεί αλλαγές στο σύνταγμα ή το όνομα της χώρας που χρησιμοποιούνται για εσωτερική χρήση. 
Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες ότι η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσει καμπάνια παραπληροφόρησης.
●►Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε μία «αθόρυβη» διπλωματία τους τελευταίους μήνες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Wess Mitchell με την υποστήριξη των πρέσβεων στην Αθήνα και τα Σκόπια.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τον Μάρτιο στην περιοχή, ο Mitchell ορθώς παρατήρησε ότι οι συνθήκες για την επίτευξη συμβιβασμού ήταν «καλύτερες από ποτέ».
Προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξαν τις προσπάθειες: 
ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα στις αρχές Μαΐου, ο αντιπρόεδρος Mike Pence κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα στα μέσα Μαΐου και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton στην Ουάσιγκτον λίγες μέρες αργότερα.
                                             ΠΗΓΗ://www.anixneuseis.gr/?p=191416
                                                         € $  ●► « » ▲▼◄
ΠΗΓΗ://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/06/12/diplomacy-triumphs-greece-and-macedonia-resolve-name-dispute/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου