Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ο λύκος και ο Ζάεφ

Δεν χρειάζεται να θυμίσω τον μύθο του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό που φώναζε «λύκος, λύκος» και καλούσε δήθεν σε βοήθεια, καθώς βρίσκει πλήρη ενσάρκωση στην κυβερνητική τακτική. 
Η είδηση είναι ότι αυτή τη φορά φαίνεται – γιατί ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος – ότι το Μαξίμου δεν μας κορόιδευε κατάμουτρα. 
Δηλαδή, πράγματι προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε εμπλοκή με τους Σκοπιανούς, εξ ου και το Σαββατοκύριακο υπήρξε οργασμός παρασκηνίου και συνεννοήσεων, καθώς από παντού φαινόταν ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας απομακρυνόταν και μαζί με αυτό το όποιο momentum.
Πληροφορούμαι ότι η εμπλοκή είχε να κάνει τόσο με το erga omnes όσο και με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας
Αμφότερες οι πλευρές διαμήνυσαν ότι «ώς εκεί» μπορούσαν να πάνε. 
Τελικά απεδείχθη ότι μπορούσαν να πάνε παραπέρα..
Μη με ρωτάτε πού, υποψιάζομαι ότι ο Πάνος Καμμένος κάτι προφανώς ήξερε παραπάνω μετά το σχετικό πρωθυπουργικό «μασάζ» της Δευτέρας, εξ ου και έσπευσε να ξεδιπλώσει δημοσίως τη σκέψη του σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
                                                Εδώ είναι Βαλκάνια
Βέβαια, μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Αν και όλοι στοιχηματίζουν ότι το ραντεβού για τις Πρέσπες ήταν ήδη κλεισμένο από τη Δευτέρα, ποτέ δεν ξέρεις με τους Βαλκάνιους, όπως το έθετε αρμόδια πηγή μου, αναφερόμενη στους Σκοπιανούς, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή ή, τελοσπάντων, έχουν πείσει γι’ αυτό την κυβέρνηση.
                                                  Ο διάβολος & ο Νίμιτς
Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι το βράδυ της Δευτέρας ζητήθηκαν και εστάλησαν στον ΟΗΕ και στον Μάθιου Νίμιτς τα κείμενα των συμφωνιών. 
Μου λένε ότι ο ειδικός μεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας θέλει να ελέγξει τα κείμενα των δύο πλευρών και να διασφαλίσει ότι όλα είναι εντάξει. 
Λογικό. 
Τόσα χρόνια περιμένει κι αυτός μια νίκη, μη χάσει την ευκαιρία να την ανακηρύξει από τον διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες
Μεταξύ των λεπτομερειών, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να περάσει τη συμφωνία από τη σκοπιανή Βουλή... χθες προκειμένου να προλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου. 
Αν δε ο πρόεδρος Ιβάνοφ την αναπέμψει, θα χρειαστεί μερικές ημέρες παραπάνω. 
Η νεκροψία θα δείξει.
                                                            Μυστική σύσκεψη
Το Σκοπιανό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε σύσκεψη – υπό άκρα μυστικότητα – που πληροφορούμαι ότι έγινε χθες στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Παρόντες, πλην των βασικών του καθημερινού «πρωινού καφέ», μεταξύ άλλων, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκος Δένδιας. 
Ο Κυριάκος, πάντως, τους ξόρκισε σε «ομερτά» και τα στόματα έμειναν ερμητικά κλειστά.
Καρδιακά
Παραιτήθηκε ο πρέσβης Τρύφων Παρασκευόπουλος από τη θέση του γενικού διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ. 
Επισήμως, για «προσωπικούς λόγους», αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι η παραίτηση οφείλεται σε σύγκρουση ή τελοσπάντων σε έλλειψη συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία. 
Πάντως, να θυμίσω ότι υπάρχουν και χειρότερα. 
Για παράδειγμα, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τα οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοοου, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή. 
Μετά τo G7 στον Καναδά...
                                              Ευκλείδης Ντοστογιέφσκι
Σας μεταφέρω αυτούσια ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, επειδή εκτιμώ ότι αποτελεί σπάνιο απόσταγμα ευκλείδειας σοφίας (που φαντάζομαι ότι αποκτήθηκε με δάκρυα και αίμα). 
Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ. και στο πρόγραμμά της, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, χαμηλότερα πλεονάσματα, είπε: 
«Εσείς πιστεύετε ότι, αν γίνετε κυβέρνηση, θα πάτε στη Μέρκελ και θα της πείτε δεν θέλουμε υψηλά πλεονάσματα και δεν μας αρέσει το υπερταμείο και ότι θέλετε να το αλλάξετε. 
Και θα σας πει “καλώς τα παιδιά”. 
Αν όλ’ αυτά τα πείτε στη Μέρκελ, σας εύχομαι καλή τύχη. Good luck». 
Εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε από τα «γαλάζια» έδρανα ο Κώστας Τασούλας και είπε κάτι του τύπου «περιγράφει τι θα συμβεί σε μας ή αυτό που συνέβη σε αυτούς;». 
Νομίζω ότι τα έχει πει όλα ο Ντοστογιέφσκι: 
μερικά πράγματα δεν μπορεί κανείς να τα κρίνει αν δεν τα έχει δοκιμάσει μόνος του.
                                                                                                                                                                                              
                                                              ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
                                                                          Το Κονκλάβιο 

                                                                               13/06/18 
                                                                    ●►€ « » $  ▲▼◄►
                                                                                  Έντυπη
           ΠΗΓΗ://www.kathimerini.gr/969204/opinion/epikairothta/politikh/to-konklavio-130618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου