Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

                                                                      Κλείνουν όλα
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε... Δεν είναι το αγαπημένο ρητό στους κοινοτικούς κύκλους – και όχι μόνο – αυτές τις μέρες. 
Το λέω επειδή υπάρχει μια, για να το θέσω ευγενικά, σπουδή να βγουν καλά νέα από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του Σκοπιανού, το οποίο, όπως το έθεσε βρυξελλιώτικη πηγή μου, «παραείναι καλή αφορμή για να πάει χαμένη»). 
Κάπως έτσι, δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι το συμπέρασμα και το μότο των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι «όλα θα κλείσουν στις 21 Ιουνίου». 
Και όταν λένε όλα, εννοούν όλα, δηλαδή και το θέμα του χρέους. 
Αυτό μαθαίνω ότι προέκυψε και στο κλειστό σεμινάριο που διοργάνωσε η Κομισιόν στο Μπερλεμόντ για να ενημερώσει για τα της Ελλάδας, και όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ, οι Αλέξης Χαρίτσης και Eφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Πάνος Καρβούνης – για την ελληνική εμπειρία του. 
Oλοι κατάλαβαν ότι η πορεία φαίνεται θετική. 
Το ζήτημα είναι πού θα καθίσει η μπίλια του χρέους.
                                                            Αίσθηση επείγοντος
Αυτό το τελευταίο ήταν εξάλλου βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσία του διευθυντή του γραφείου του προέδρoυ της Ν.Δ. Στέλιου Πέτσα. 
Πληροφορούμαι ότι το κομβικό της συγκυρίας παραδέχθηκε και ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος «φωτογράφισε» πακέτο λύσης με κάποια από τα χαρακτηριστικά που έχει επισημάνει –και έθεσε και πάλι– και η Ν.Δ. 
Oπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της αποπληρωμής. 
Η Ν.Δ. επιμένει στα 15 χρόνια και ο Μητσοτάκης είπε στον Ρέγκλινγκ ότι οτιδήποτε κάτω από τα 10 «δεν είναι επιθυμητό». 
Ζήτημα έθεσε και για τα αδιάθετα 27,4 δισ. του τρίτου προγράμματος. 
Και παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του επέμεινε στη μείωση των φόρων, λέγοντας ότι το στοίχημα δεν είναι τα πλεονάσματα, αλλά η ανάπτυξη. 
Μου λένε ότι ο Ρέγκλινγκ κουνούσε το κεφάλι σε στυλ «δίκιο έχετε». 
Η Πειραιώς κατάλαβε ότι υπάρχει αίσθηση επείγοντος στον ESM κι ότι ο Ρέγκλινγκ δεν θέλει να έχει εκκρεμότητες στις προτάσεις που θα καταθέσει.
                                                             Πρώτου βαθμού
Την παρέμβαση του Αντώνη Τζανακόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη και αδελφού του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της νομιμοποίησης που διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει τη συμφωνία, απαντώντας επί της ουσίας στο άρθρο του Γιώργου Γεραπετρίτη στην «Κ», σχολίασε «γαλάζια» πηγή μου. 
Οπως το έθεσε, «οι μόνοι που μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό, παρά τη διαφωνία Καμμένου, είναι οι συγγενείς πρώτου βαθμού».
                                                                         Οχι φωνές
Εκδήλωση για την Τουρκία διοργανώνει απόψε στις 6.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αιχμή τις εκλογές στη γειτονική χώρα και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Θάνος Ντόκος και φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας για τον Ανδρουλάκη, μαθαίνω ότι βρίσκεται κάπου στη μέση για τη συμφωνία για το Σκοπιανό. 
Θέλω να πω ότι προφανώς δεν είναι ενθουσιασμένος. 
Οπως δηλαδή περίπου πληροφορούμαι ότι διεμήνυσαν οι «συνήθεις ύποπτοι» Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης.
Ο Ανδρουλάκης θεωρεί μάλλον ότι, αφού δεν είναι της παρούσης η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, οι φωνές και οι αντιδράσεις απλώς ενισχύουν τον Τσίπρα.
                                                               Δεν «καίγεται»
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, ούτε η Φώφη «καίγεται» να στηρίξει τη συμφωνία, για προφανείς λόγους. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι στη σχετική συζήτηση στη Βουλή θα είναι πολύ σκληρή. 
Για την ώρα, στο ΚΙΝΑΛ αγοράζουν χρόνο περιμένοντας το κείμενο της συμφωνίας για μελέτη. Πληροφορούμαι δε ότι η Γεννηματά, σε επικοινωνία με τους έξι του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε να ορίσουν εκπροσώπους, ώστε όταν παραλάβει η Χαρ.Τρικούπη το κείμενο – το παρέλαβαν χθες βράδυ–, να τους γίνει σχετική ενημέρωση από τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη.
                                                            Ταχύρρυθμα
Tον Στ. Θεοδωράκη συνέλαβε αυτόπτης μάρτυς μου να διασχίζει μόνος τη Μητροπόλεως χθες το μεσημέρι, προκειμένου – ανάμεσα σε μαυροφόρους και όχι μόνον – να προσεγγίσει τη Μητρόπολη και να αποτίσει φόρο τιμής στον Παύλο Γιαννακόπουλο. 
Μου λένε, δε, ότι τον επικεφαλής του Ποταμιού (που φυσικά είναι Παναθηναϊκός) χαιρέτησε και ο αδελφός του εκλιπόντος, Θανάσης. 
Ο Σταύρος περπάτησε μέχρι εκεί από τη Βουλή. 
Εκεί, έτερος κατάσκοπός μου τον συνέλαβε νωρίτερα να «τα ακούει», ή τελοσπάντων να ακούει κάτι σαν σεμινάριο για το Σκοπιανό – σε υψηλά ντεσιμπέλ –, από την Ντόρα Μπακογιάννη.
                                                                ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
                                                                           Το Κονκλάβιο 
                                                                                 14/06/18
                                                                        ●►€ « » $  ▲▼◄► 
ΠΗΓΗ://www.kathimerini.gr/969418/opinion/epikairothta/politikh/to-konklavio-140618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου