Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

«Στείλε μου το κείμενο της συμφωνίας να το δω»...

                                       «Το έχει ο Κοτζιάς στην Μόσχα»!
Ηταν λίγο πριν από τις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο
Η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό: 
«Πριν αρχίσεις, μη μου πεις. Στείλε μου το κείμενο της συμφωνίας να το δω», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα για να εισπράξει την απάντηση:  η Η συμφωνία βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Κοτζιά, που βρίσκεται στη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να του δώσουν τη συμφωνία, πολύ περισσότερο αφού βασικά σημεία της έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω διαρροών. 
Εντέλει ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στείλει το κείμενο. 
Η συνομιλία έληξε με ένα στεγνό Μητσοτακικό «θα τα πούμε την Παρασκευή στη Βουλή…».
Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι θερμότερη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξ αρχής καταγγείλει την κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε όσο και για το γεγονός ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μια διεθνή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον αφού δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω της διαφωνίας του Πάνου Καμμένου.
Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει μια «κακή συμφωνία». 
Στις πάνω γραμμές της δήλωσης του προέδρου της Ν.Δ. που ακολούθησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, εξάλλου, φιγουράρει το ζήτημα της έλλειψης νομιμοποίησης.
Και όχι τυχαία. 

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, γι’ αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», ήταν η σχετική αποστροφή στη δήλωσή του. Αυτή επί της ουσίας προαναγγέλλει ότι στη σημερινή του συνάντηση – κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και αιτήματος του κ. Μητσοτάκη που έγινε χθες το πρωί – με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θέσει τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας προ των ευθυνών του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δεσμεύσει τη χώρα σε μια «κακή συμφωνία», χωρίς να διαθέτει κυβερνητική νομιμοποίηση. 
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξετάζει και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.
Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του αναδεικνύει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «περιφρόνησε» τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του, ενώ αγνόησε «προκλητικά σύσσωμη» την αντιπολίτευση και τη Βουλή.
Ως προς την ουσία της συμφωνίας, όπως ήταν αναμενόμενο, εστιάζει στην αποδοχή μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, κάνοντας λόγο για «μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση», ενώ χαρακτηρίζει τη συμφωνηθείσα λύση «μια κακή συμφωνία». 
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην κοινή γνώμη, σημειώνοντας ότι η συμφωνία «έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων».
Και ψέγει την κυβέρνηση με σαφείς αιχμές προς το παρελθόν του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ («είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο») ότι «κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται, ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαχωρίζει σαφώς τη θέση του και του κόμματός του απ’ όσους πλειοδοτούν σε «κάλπικο εθνικισμό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία που φέρνει προσφέρει έδαφος σε τέτοια «περιθωριακά στοιχεία», ενώ κάνει σαφές άνοιγμα στη Βόρεια Ελλάδα και στην ανάγκη ενότητας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία πληγή, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα».
                                                            ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
                                                                ●►€ « » $  ▲▼◄►
                                                                    πηγή: Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου