Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

«Το σημερινό Λύκειο έχει τελειώσει» λέει ο Κώστας Γαβρόγλου

Το Λύκειο όπως είναι σήμερα έχει τελειώσει, χρειάζεται αρχικά δραστική μείωση των μαθημάτων και κατάργηση των Πανελλαδικών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε στον Σκάι για τις αλλαγές στο νέο Λύκειο που οραματίζεται.
Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πρέπει «να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης με κοινωνικούς & πολιτικούς φορείς». 
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «από τώρα, πριν τα μέσα Μαρτίου, θα αρχίσουμε συστηματικές επαφές γιατί κάναμε ήδη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων μία πολύ μεγάλη κουβέντα σε τρεις συνεδριάσεις, θα πάμε στα κόμματα, θα πάμε και στους κοινωνικούς φορείς και θα τους πούμε κάποιες από τις ιδέες μας».
Όπως είπε, προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων «θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου Παιδείας, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να ξέρουν το σχέδιο, το οποίο εγώ νομίζω ότι πρέπει αν είναι τουλάχιστον τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό»
Ως προς τη μείωση των μαθημάτων και το νέο Λύκειο, 
ο υπουργός είπε ότι «το Λύκειο ‘μαράθηκε’, έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο, να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή, δεν υπάρχει Λύκειο», ενώ συμπλήρωσε πως «ουσιαστικά, η Β’ και η Γ’ Λυκείου, είναι ακυρωμένη, για την ακύρωση της οποίας, υπάρχει μια συλλογική ευθύνη στην κοινωνία. 
Δεν μπορεί ένα παιδί, στις  τελευταίες τάξεις του Λυκείου, να μαθαίνει από τόσες γνωσιακές περιοχές, και με τόση λίγη ώρα για το καθένα. Άρα πρώτος στόχος, είναι μία δραστική μείωση των μαθημάτων. Και περισσότερος χρόνος για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε, Λύκειο είναι».
                                    Για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
«Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με το βαθμό απολυτηρίου τους», είπε ο κ. Γαβρόγλου. 
«Θα πηγαίνουν στο σχολείο, όπως είναι σε άπειρα μέρη του κόσμου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο. Δεν μπορεί να γίνει αύριο για πολλούς λόγους. Π.χ. πολλά μέλη της κοινωνίας μας, έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες», πρόσθεσε.
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «εμείς τώρα ζούμε σε μίαχώρα, όπου ελάχιστα πράγματα είναι αδιάβλητα. Το μόνο που κατοχυρώθηκε ιστορικάνα είναι αδιάβλητο, όλη η κοινωνία μαζί το μετατρέψαμε σε κάτι αξιόπιστο. Πώςείναι όμως αξιόπιστο όταν θες να γίνεις γιατρός και γίνεσαι πολιτικόςμηχανικός;».
Εξήγησε ότι «το 25% των φοιτητών μας μόνο, πάει στις 5 πρώτες επιλογές που έχει επιλέξει. 
Δεν είναι καλά πράγματα αυτά, δεν δείχνουν αξιοπιστία της εξέτασης, αλλά το αδιάβλητο, αδιάβλητο. Άρα αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, θέλουμε να μπει κανείς με το βαθμό του Λυκείου. 
Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρημα, ωραία, και αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί. 
Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί, και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα «x» χρόνια, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε μία κανονικότητα, κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να έχουμε έναν ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών και μία συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διότι αν δεν υπάρχει συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα».
Αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα της πολιτικής συνεννόησης ο υπουργός υποστήριξε ότι «έχει αλλάξει κάτι στα κόμματα γιατί έχει αλλάξει κάτι στην κοινωνία, δεν είναι τόσο πολωμένη η κοινωνία. 
Όλα τα κόμματα είμαστε μπροστά σε αν δίλημμα αν θα συναινέσουμε πολιτικά, κρατώντας τις ιδεολογικές μας διαφορές».
Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα, να συναινέσουμε με τη Νέα Δημοκρατία στο ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι δυνατές λύσεις. 
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλίμονο. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις, και αυτό πρέπει κανείς να το αναγνωρίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι κάθε κυβέρνηση να ζητάει συναίνεση είναι το εύκολο, η αντιπολίτευση και ξέρετε εδώ και η αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της αμαρτίες».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν είναι κανείς πάνω από όλα αυτά. Νομίζω λοιπόν, από συζητήσεις που κάνω και μάλιστα επίσημες κλπ, βρίσκω ένα κλίμα συνεννόησης που νομίζω ότι θα έχει και δημόσιες εκδηλώσεις».
                                                                      ΠΗΓΗ:www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου