Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

«Η μικρή μας πόλη» σήμερα, αύριο & την Δευτέρα στο θέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών


O θεατρικός όμιλος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει το έργο: 
«Η μικρή μας πόλη» του Τhornton Wilder.
Πού; Στο θέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών
Πότε; 17, 18 και 20 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ.
Όταν o Wilder έγραψε το 1938 το έργο «Η μικρή μας πόλη», τόλμησε μια μικρή επανάσταση. 
Σε μια εποχή που ο Ρεαλισμός κυριαρχούσε στο θέατρο, το έργο αυτό χωρίς αυλαία, χωρίς σκηνικά, χωρίς αντικείμενα ζητούσε από τους ηθοποιούς να διαβάζουν αόρατες εφημερίδες και να χρησιμοποιούν φανταστικά αντικείμενα. Καλούσε, δηλαδή, τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά και να φανταστεί τα πιάτα, τα ποτήρια, τους δρόμους, τις εκκλησίες και τα σπίτια.
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, έχουν γραφεί σημαντικά έργα, έχουν μεσολαβήσει μικρές και μεγάλες επαναστάσεις και πειραματισμοί στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου. 
Γιατί λοιπόν «Η μικρή μας πόλη» σήμερα;
Γιατί το έργο του Wilder είναι -πριν και πάνω απ’ όλα- ένας ύμνος στη ζωή. 
Μιλάει για τη ζωή του καθενός ξεχωριστά και για τη ζωή των πολλών πολιτών μιας μικρής πόλης. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα και τα σημαντικά γεγονότα αλλά επικεντρώνεται στα μικρά θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά. 
Ο αφαιρετικός του χαρακτήρας επιτρέπει στο έργο να λειτουργήσει συμβολικά, πέρα από τον τόπο και τον χρόνο. Οι πολίτες μιας μικρής πόλης ξυπνούν, παίρνουν το πρωινό τους, πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους, ονειρεύονται, θυμώνουν, ερωτεύονται, με λίγα λόγια ζουν. 
Και η ζωή τους απλή, καθημερινή με τις μικρές χαρές και τις λύπες της είναι το θέμα του έργου.
Στη δική μας διασκευή το στίγμα δίνει ένας χορός πολιτών που αφηγείται την ιστορία και μας ξεναγεί στα μυστικά της πόλης. Με τα σχόλιά του «κλείνει το μάτι» στο κοινό υπενθυμίζοντας του την αξία των μικρών πραγμάτων, τη σημασία που έχει κι η πιο ασήμαντη στιγμή του μυστηρίου που ονομάζουμε ζωή. Η αφήγηση για μια ακόμη φορά γίνεται ομαδική υπόθεση. 
Αυτή είναι η έκτη κατά σειρά παράσταση του θεατρικού μας ομίλου. «Η μικρή μας πόλη» μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, η βοήθεια των αποφοίτων είναι όπως κάθε χρόνο σταθερή και η προσέλευση των παιδιών είναι συγκινητική. 
Στα έργα που έχουμε ανεβάσει η παρουσία των παιδιών προκαλεί μια άλλη αντιμετώπιση στα ίδια τα κείμενα και με οδηγεί σε διασκευές και σε μια δραματουργία που έχει ένα σταθερό πυρήνα: 
Ο πυρήνας αυτός είναι η ομάδα, ένας σύγχρονος χορός που αλλάζει κάθε χρόνο μορφή αλλά τελικά είναι η βάση των παραστάσεων μας.
Στα παιδιά, που γεμίζουν τις Παρασκευές την Aula με την έμπνευσή τους, είναι αφιερωμένη η παράσταση που θα παρακολουθήσετε.
Συνεχίζουμε!
Έλενα Καρακούλη
Παράλληλα με την παράσταση, στο φουαγιέ της Σχολής εκτίθενται τα έργα των μαθητών μας καθώς η φετινή έκθεση εικαστικών έχει θέμα «Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;» 
Εμπνευσμένη από την «documenta14», η έκθεση πραγματοποιείται από τις 17/3-9/5 ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή, 17/3 στις 18.30 μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου