Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Aυξάνονται οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για τις προθέσεις της Μόσχας στην Λιβύη

 Διαψύδει η Αίγυπτος ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα στα εδάφη της
Η Μόσχα φαίνεται να έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις σε μια αεροπορική βάση στη δυτική Αίγυπτο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανικές, Αιγυπτιακές και άλλες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν, μια κίνηση η οποία έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στη Λιβύη.
Διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αντίστοιχη ρωσική αποστολή θα μπορούσε να είναι μέρος του ρωσικού σχεδιασμού για την υποστήριξη του Λιβυκού στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar, ο οποίος υπέστη πλήγμα μετά από μια επίθεση στις 3 Μαρτίου από τις Αμυντικές Ταξιαρχίες της Βεγγάζης (BDB) στα λιμάνια-πετρελαϊκούς σταθμούς τα οποία ελέγχονται από τις δυνάμεις τους. 
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρήσει κάτι που έμοιαζε με ρωσικές ειδικές δυνάμεις και drones στο Sidi Barrani, περίπου 60 μίλια (100 χλμ) από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης. 
Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενες μια μονάδα Ρώσων καταδρομέων, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν τη φύση της αποστολής τους. 
Πρόσθεσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης μια άλλη αιγυπτιακή βάση ανατολικά στη Μάρσα Ματρούχ στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

 Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασε τη Δευτέρα (13 Μαρτίου) και η Αίγυπτος αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφός της. 

«Δεν υπάρχει κανένας ξένος στρατιώτης από οποιαδήποτε ξένη χώρα το αιγυπτιακό έδαφος. Αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Tamer Al-Rifai. Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στη Βόρεια Αφρική συμπίπτουν με τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας στην Λιβύη.
Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη βρίσκεται σε αδιέξοδο με τον Haftar και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί και με τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες. 
Η Μόσχα φαίνεται προετοιμασμένη να ανανεώσει τη δημόσια υποστήριξή της στο Haftar παρόλο που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει την ενόχλησή τους για την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία με την στήριξη του Πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ ο οποίος επιβλέπει στρατεύματα στην Αφρική, Thomas Waldhauser, δήλωσε στη Γερουσία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στη Λιβύη για να επηρεάσει τελικά τους συσχετισμούς εξουσίας.
«Εργάζονται για να επηρεάσουν την κατάσταση αυτή» ο Waldhauser δήλωσε στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πέμπτη (9 Μαρτίου). Ερωτηθείς αν ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων να επιτραπεί να συμβεί αυτό, Waldhauser είπε: «Δεν είναι».
Επανακτώντας προγεφύρωμα
Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι στόχος της Ρωσίας στη Λιβύη φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να «ανακτήσει ένα προγεφύρωμα, όπου η Σοβιετική Ένωση είχε κάποτε σύμμαχο τον Καντάφι».
«Την ίδια στιγμή, όπως στη Συρία, φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει την στρατιωτική της συμμετοχή και να επιβαλει αρκετή ισχύ ώστε να αναγκάσει κάποια λύση, αλλά αυτή να μην είναι αρκετή για κληθούν οι ίδιοι να διαχειριστούν το πρόβλημα», η επίσημη πηγή πρόσθεσε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ερωτηθείς από το Δημοκρατικό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ αν η Ρωσία προσπαθεί να κάνει στη Λιβύη ότι έκανε στη Συρία, ο Waldhauser είπε: «Ναι, αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να το χαρακτηρίσουμε». Ένας δυτικός διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να υποστηρίξει τον Haftar, αν και αρχική εστίαση της πιθανότατα θα ήταν στην «ημισέληνο πετρελαίου» της Λιβύης. «Είναι αρκετά σαφές ότι οι Αιγύπτιοι διευκολύνουν την ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη, επιτρέποντάς της να χρησιμοποιεί αυτές τις βάσεις. Υποτίθεται ότι εκεί λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές ασκήσεις», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Από EurActiv με Reuters | Μεταφρασμένο από Σταύρος Μαυρογένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου