Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Λήξαν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, επαναλαμβάνει το Βερολίνο!

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι το θέμα έχει «νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά».
Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ:
Η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις».


Συγχρόνως όμως ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέφερ, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα. 
Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.
Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». 
Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγω αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο.
Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.
                                                    Δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ
Μόλις μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξανάνοιξε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 
Το θέμα «δεν έχει κλείσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει συντεταγμένη εθνική στρατηγική.
«Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια. 
Αφορά συνολικά τουςευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο ναζισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπυργός προσθέτοντας ότι οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν όποτε «κριθεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου