Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μ. Διακολιού:Η πόλη μας, δυστυχώς, έγινε θύμα των πυρκαγιών…

ΡΕΚΟΡ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΦΕΤΟΣ.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ;
Το ελάχιστο (& αυτονόητο) που οφείλουμε όλοι, αρχικά, είναι να τιμήσουμε τις υπεράνθρωπες και αποτελεσματικές  προσπάθειες  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εθελοντών, των κατοίκων, και φυσικά των  εργαζομένων του Δήμου μας  και των άλλων δήμων που έστερξαν προς ενίσχυση των δυνάμεών μας, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην κατάσβεσή τους και στην τελική διάσωση των σπιτιών των Μαρουσιωτών που σε πολλές περιπτώσεις κινδύνεψαν.
Αυτό όμως, επ’ ουδενί δεν αθωώνει τη Διοίκηση του Δήμου που προφανώς δεν έλαβε τα προσήκοντα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας ώστε να μην υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για να ξεσπάσουν τόσες πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, η Διοίκηση, όπως η ίδια ομολόγησε σε δελτίο τύπου της (14-7-2016), ξεκίνησε να στέλνει επιστολές στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την αποψίλωσή τους το μήνα Μάιο, δηλαδή  αφού είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος(www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/apo-tora-trexoun-pote-xekina-episima-i-antipiriki-periodos-sti-xora-mas-epeigon-engrafo-pros-oles-tis-armodies-ipiresies/) και βέβαια οι αποψιλώσεις ξεκίνησαν να γίνονται στην πόλη μετά τις πρώτες δύο φωτιές στο Κτήμα Καρέλλα.
Το όργανο της πολιτικής προστασίας του Δήμου συνεδρίασε μετά που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές (www.maroussi.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&newsid=29756),  ενώ ο Δήμος δεν έλαβε μέριμνα να αποψιλώσει εγκαίρως ακόμα και τις δικές του ιδιοκτησίες που επίσης κάηκαν (πχ Κτήμα Καρέλλα, οικόπεδο Μαδούρου κλπ)!
Η αγορά οχημάτων πυροπροστασίας, ορθή επιλογή την οποία ασφαλώς υπερψήφισα, δυστυχώς αποφασίστηκε στο τέλος Ιουλίου και συγκεκριμένα στο ΔΣ της 19ης-7-2016, παρόλο που οι σχετικές πιστώσεις ήταν διαθέσιμες ήδη από προηγούμενα έτη (//drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TeC1oTExaWUlaV3NJMjloelEtMDBTWTZuZmZB/view?usp=sharing).
Φοβάμαι δε, ότι το φαινόμενο της ανεπαρκούς πρόληψης δεν είναι φετινό: και πέρυσι είχε σημειωθεί πυρκαγιά στην περιοχή του Αγ. Θωμά σε δημοτική μάλιστα ιδιοκτησία επειδή δεν είχε αποψιλωθεί εγκαίρως (//youtu.be/VsbHDxfByEc).
Ορθώς, λοιπόν, προβληματίζεται η δημοτική αρχή, όπως και κάθε εχέφρων άνθρωπος, για τον δυσανάλογο στατιστικά αριθμό των πυρκαγιών στην πόλη μας, όμως ο προβληματισμός θα έπρεπε να συνοδεύεται από ουσιαστικό σχεδιασμό πρόληψης για την επόμενη χρονιά, που θα υλοποιηθεί εγκαίρως ώστε να μην επαναληφθεί ο φετινός τραγικός απολογισμός των δέκα επτά πυρκαγιών, παρά την κατάσβεσή τους.
Προτείνω στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού να ενταχθεί (ανάμεσα στις άλλες απαραίτητες ενέργειες που φέτος έγιναν αργοπορημένα) και ειδική σύσκεψη με τους προέδρους των συλλόγων κάθε γειτονιάς του Αμαρουσίου για να υπάρξει έγκαιρη καταγραφή των προς αποψίλωση οικοπέδων.
Άλλωστε, ο κ. Δήμαρχος, ως ιατρός, πολύ καλύτερα απ’ όλους μας γνωρίζει ότι «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                           Μαίρη Διακολιού
                                     Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου