Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Υψωσαν σημαίες σε χωριά της Βοσνίας, οι Τζιχαντιστές !!!

Η εμφάνιση σημαιών και εμβλημάτων του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) σε σπίτια στο χωριό Γκόρνια Μαότσα στη βορειοανατολική Βοσνία & Ερζεγοβίνη (Β-Ε) έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από μαχητές οι οποίοι επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.
Τον προηγούμενο μήνα, εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες έδειχναν σημαίες του ISIL να κυματίζουν σε αρκετά σπίτια στο χωριό Γκόρνια Μαότσα, καθώς επίσης σύμβολα ζωγραφισμένα σε ξύλινη καλύβα.
"Σε σχέση με τις πληροφορίες για διάδοση σημαιών του ISIL στο χωριό Γκόρνια Μαότσα, αξιωματούχοι της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA), μαζί με με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, μετέβησαν στο χωριό για να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σημείο, ωστόσο δεν βρήκαν σημαίες του ISIL. 
Ενημερώσαμε τον εισαγγελέα γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να καταπιανόμαστε με τη συγκεκριμένη υπόθεση", δήλωσε η Κριστίνα Γιόζιτς, εκπρόσωπος της SIPA, στους SETimes.
Το χωριό, στο οποίο διαμένουν πολίτες ιδεολογίας Ουαχάμπι, έχει δεχτεί αστυνομική έφοδο αρκετές φορές κατά το παρελθόν, λόγω φερόμενων δεσμών με ριζοσπαστικές ομάδες.
Οι αστυνομικές περιπολίες διενεργούνται νυχθημερόν στην είσοδο του χωριού, και πολλοί κάτοικοι του χωριού έχουν διερευνηθεί σε αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία.
Ο άτυπος ηγέτης τους, Νουσρέτ Ιμάμοβιτς, αναχώρησε από τη Β-Ε για να πολεμήσει στη Συρία προ 15 μηνών.
"Όταν εμφανίστηκε η αστυνομία, οι σημαίες απομακρύνθηκαν. Πρόκειται για ποινικό αδίκημα και κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος γι' αυτό", δήλωσε ο Ντουσάνκα Μάικιτς, πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής για Άμυνα και Ασφάλεια του κρατικού κοινοβουλίου της Β-Ε, δήλωσε στους SETimes. "Χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κινήματος Ουαχάμπι απλά ζουν έξω από το συνταγματικό καθεστώς της χώρας αυτής. Χρειαζόμαστε ισχυρή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, καθώς επίσης τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών φορέων και οργανισμών της περιοχής για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης. Φυσικά, απαιτείται και πολιτική βούληση, κυρίως από τη Βοσνιακή πολιτική ελίτ στη Β-Ε".
Σύμφωνα με έκθεση της CIA η οποία κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 350 μαχητές, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη Β-Ε για να προσχωρήσουν σε τρομοκρατικές μονάδες του ISIL που μάχονται σε Συρία και Ιράκ. 
Η Ισλαμική Κοινότητα της Β-Ε έχει καταφερθεί εναντίον όσων προσχωρούν στο ISIL.
Ο Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου της Β-Ε και ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας, δήλωσε στους SETimes πως η αστυνομία θα πρέπει να αυξήσει την επιτήρηση σε χωριά της χώρας με δεσμούς Ουαχάμπι.
"Φυσικά, αυτά τα εμβλήματα αποτελούν πρόκληση. Έχουν συμβολικό μήνυμα από το ISIL:
 'Είμαστε εδώ'. Αυτό το μήνυμα έχει στόχο να σπείρουν το φόβο. Αυτό το είδος προπαγάνδας πρέπει να σταματήσει, καθώς ενθαρρύνει τους νέους να πάνε σε ξένα πεδία μάχης. 
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αποφασιστικές στο να αυξήσουν τις προσπάθειες για καταπολέμηση της μάστιγας αυτής και θεωρώ ότι η πολιτική θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση και στη Β-Ε", δήλωσε ο Γκαλιάσεβιτς στους SETimes.
Τον Απρίλιο του 2014, η Β-Ε μαζί με τις άλλες περιφερειακές χώρες υπερψήφισαν νομοσχέδιο για θέσπιση ποινών φυλάκισης έως 10 έτη για πολίτες που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και σε όσους τους στρατολογούν.
Οι πολίτες συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει δράση.
"Φωτογραφίες με τις μαύρες σημαίες στη Γκόρνια Μαότσα έχουν ταξιδέψει επίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί μία ιδιαιτέρως άσχημη εικόνα για μας, ότι ο κόσμος αποδέχεται τη σφαγή ή την πυρπόληση κάποιου και όσοι το υποστηρίζουν ζουν στη χώρα μας. 
Οι Αρχές πρέπει να αποτρέψουν μια τέτοια εικόνα της χώρας μας προς τον κόσμο", δήλωσε η Μαρίγια Βέσιτς, 40 ετών, από τη Μπάνια Λούκα, στους SETimes.
Το μαχητικό Ισλάμ δεν ήταν άγνωστο στον κυρίως κοσμικό μουσουλμανικό πληθυσμό της Β-Ε μέχρι τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, όταν Άραβες μισθοφόροι αφίχθησαν για να βοηθήσουν μουσουλμάνους της Β-Ε να απομακρυνθούν από σερβικές επιθέσεις. 
Αυτοί οι μαχητές, πολλοί εκ των οποίων εγκαταστάθηκαν στη Β-Ε, εισήγαγαν μια ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ στην οποία αντιτίθεται η επίσημη ισλαμική κοινότητα του έθνους.
"Είναι πολύ περίεργο το ότι η Β-Ε ανέχθηκε την ύπαρξη χώρων όπως η Γκόρνια Μαότσα για χρόνια. Αν συνέβαινε αυτή στην Αμερική ή τη Βρετανία, το χωριό θα εξαφανιζόταν μέσα σε μία μέρα. 
Είναι περίεργο το γεγονός ότι στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν περιοχές όπως αυτή. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν απειλή για όλους", δήλωσε ο Μούρις Ντζιούρκοβιτς, 29 ετών, από το Μόσταρ στους SETimes.

Του Ντράζεν Ρεμίκοβιτς για τους Southeast European Times στο Σεράγεβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου