Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σενάρια για κρατικοποίηση τραπεζών, επαναφέρει το Reuters

Από το moneypress.gr
Επανέρχονται τα σενάρια για κρατικοποίηση ελληνικών τραπεζών στην περίπτωση που γίνει ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αναφέρει με άρθρο του το Reuters.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι όμηροι ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων αξίας 40 δισ. ευρώ, το οποίο συνδέεται με την ελληνική κρίση, η οποία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα λήξει με μία ελληνική χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, oι ιδιώτες πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών, είχαν συμφωνήσει σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 21%, ως τμήμα της συμφωνίας της Ελλάδας και των δανειστών της τον Ιούλιο για το δεύτερο πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ προς τη χώρα.
Όπως αναφέρει το άρθρο, το «κούρεμα» αυτό δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «σκοντάφτει» σε ένα χρέος 350 δισ. ευρώ.

Άρα απαιτείται μεγαλύτερο haircut πιθανότατα της τάξης του 50% ώστε να μην χαθεί η έκτακτη βοήθεια. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ζημιές της τάξης των 16 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες ήδη έχουν δηλώσει ότι θα είναι ανοιχτοί σε έναν νέο γύρο διαγραφών αργότερα, εάν το πρώτο μέρος αποδειχθεί ανεπαρκές να σταματήσει μία χρεοκοπία, η οποία θα είχε βαθύτερες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου