Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μετέωρο το Mall στο Μαρούσι

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ

Στον αέρα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι, σύμφωνα με εισήγηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ζητείται να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του 2003 που επέτρεψε την ανέγερσή του.
Η πρόταση του συμβούλου Επικρατείας Ν. Ρόζου ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές, καθώς βάζει φραγμό στη μεθόδευση να περνάνε πολεοδομικές ρυθμίσεις με νόμο στη Βουλή προκειμένου να αποφεύγεται ο δικαστικός έλεγχος. Σε αντίθεση με την πάγια νομολογία που επιτρέπει την προσβολή στο ΣτΕ μόνο διοικητικών πράξεων, ο κ. Ρόζος προτείνει να μπορεί να ελέγχεται ευθέως ένας νόμος για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ώστε να μη φαλκιδεύεται το δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία.

Με τον επίμαχο νόμο 3207/2003 τροποποιήθηκαν, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και παρά τις αντιρρήσεις του ΣτΕ, τα πολεοδομικά σχέδια στο Μαρούσι και υπερδιπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης με συνέπεια να επιβαρυνθεί η ζώνη με τεράστια κτίρια, όπως το εμπορικό κέντρο The Mall.

 Και όλα αυτά χωρίς να προβλέπεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και οικοδομικών αδειών οι οποίες θα μπορούσαν να προσβληθούν στο ΣτΕ!!!



Θυμίζουμε ότι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν προβλέψει τη λειτουργία στο Χωριό Τύπου «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου», αλλάζοντας τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας. Και ενώ είχαν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές, η Πολιτεία όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τη δικαστική κρίση αλλά πέρασε χειρότερες ρυθμίσεις με τον νόμο «περί ολυμπιακής προετοιμασίας» του 2003, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ ο συντελεστής δόμησης.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ρόζου, η ανέγερση του εμπορικού κέντρου επιφέρει επιδείνωση στο οικιστικό περιβάλλον αλλά και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αφού αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης χωρίς να υπάρχει ειδικός πολεοδομικός λόγος που το επιβάλλει. Την προσφυγή στο ΣτΕ έχουν υποβάλει κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου