Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Με μισόλογα "επιβεβαιώνουν" τις ακάλυπτες επιταγές

Στην επιβεβαίωση ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εκδώσει ακάλυπτες επιταγές , όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr*, προχώρησε στην ουσία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Σπύρος Σταθούλης. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρου Μπρέγιαννη ο οποίος έθεσε το θέμα με αφορμή το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Σταθούλης, (σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπογράψει τις ακάλυπτες επιταγές και άρα φέρει και προσωπική ευθύνη), ενώ αρχικά υποστήριξε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο» στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ήταν στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης που είχε με έναν προμηθευτή (;)
Ωστόσο, η aftodioikisi.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι ακάλυπτες επιταγές δεν αφορούν ούτε μόνον ένα προμηθευτή ούτε κάποια δικαστική διαμάχη (αν και όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο ρεπορτάζ, ήδη οι προμηθευτές προχωρούν τις διαδικασίες για έκδοση διαταγών πληρωμής και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του δήμου) αλλά πολύ περισσότερους προμηθευτές στους οποίους ο δήμος έδωσε επιταγές για να εξοφλήσει τα οφειλόμενα...
O διορισμένος (από τον Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας & τον  Υπ. Οικονομικών) Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας "ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ Α.Ε" & Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο ΜΕΛΛΟΝ" κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ζητά στο μεταξύ να πληροφορηθεί "ποιο είναι το σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση του δήμου, ο οποίος οδεύει με γεωμετρική πρόοδο σε χρεοκοπία;" (όπως είχε γράψει στο προηγούμενο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, "σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο τέταρτος πιο χρεωμένος δήμος σε όλη τη χώρα, με χρέος που φτάνει τα 52,22 εκ. ευρώ"), ενώ κατηγορεί τον κ. Πατούλη ότι την ώρα που "η πόλη βρίσκεται στην «εντατική» αντί να ασχοληθεί με τα καθήκοντα του και την εξεύρεση των λύσεων που θα βγάλουν την πόλη από το αδιέξοδο τη μία παριστάνει τον κομματικό συνδικαλιστή της ΝΔ και την άλλη τον τηλεοπτικό καταληψία".

Απάντηση του Δήμου σε 2 "χρόνους" 

1η:"Με αφορμή ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας aftodioikisi.gr που αφορά το Δήμο Αμαρουσίου και τα οικονομικά του, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
Ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, αντιμετωπίζουν σήμερα τις συνέπειες από την ασυνέπεια του Κράτους να καταβάλει αυτά που οφείλει στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα όμως στο Δήμο μας, λειτουργούμε σε καθεστώς ασφυκτικής οικονομικής πίεσης εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων, όπως:
• Το χρέος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που μας κληρονόμησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου .Για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους δαπανάμε κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια ευρώ, κι είναι βάρος το οποίο αν δεν το είχαμε θα μπορούσαμε και περισσότερα έργα να κάνουμε, αλλά και να αποπληρώνουμε σε μικρότερο χρονικό διάστημα τους προμηθευτές μας.
• Τα μειωμένα έσοδα μας κατά 30% περίπου, εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ από την Κεντρική Εξουσία προς το Δήμο μας.
• Τις συσσωρευμένες οφειλές του Κράτους προς το Δήμο Αμαρουσίου ( μόνον από επιστροφή ΦΠΑ μας οφείλονται πάνω από 7.000.000 ευρώ)
• Το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας, εξαιτίας της απορρόφησης δεκάδων εργαζομένων στο Δήμο μας, οι οποίοι προέρχονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις και τον Οργανισμό Εργασίας.
• Την ουσιαστική παύση χρηματοδότησης από πλευράς Κράτους κάθε έργου που χρηματοδοτείτο μέσω ειδικών προγραμμάτων όπως ο ΘΗΣΕΑΣ που καταργήθηκε. Τα οποία πλέον εκτελούμε με δικούς μας πόρους, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη χωρίς έργα.
Θεωρούμε λοιπόν άδικο να στοχοποιείται ο Δήμος Αμαρουσίου για την οικονομική του κατάσταση, όταν όλοι γνωρίζουν πως το σύνολο της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.
Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το Κράτος είναι αυτό που ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών και δεν πληρώνει υποχρεώσεις που εκκρεμούν πάνω από 3 και 4 χρόνια. Και δεν καταβάλλει ανάμεσα σε άλλους και στους ΟΤΑ , αυτά που τους οφείλει.
Τέλος, όσον αφορά τις θέσεις του δημοτικού συμβούλου της Αντιπολίτευσης Α. Μπρέγιαννη που φιλοξενείται στην ανάρτησή σας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου κάνει καθημερινό αγώνα για να δώσει λύσεις στα προβλήματα της πόλης και των συμπολιτών μας. Και το κάνει αυτό σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με λιγότερους πόρους. Και με καθυστερήσεις κρίσιμων έργων, αφού με ευθύνη της Πολιτείας έχουν κολλήσει όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα με το οποίο η κυβέρνηση αντικαθιστά το ΘΗΣΕΑ.
Αντί λοιπόν ο κ. Μπρέγιαννης να καταγγέλλει το Δήμαρχο Αμαρουσίου, ας απευθυνθεί στην κυβέρνηση του μνημονίου την οποία υπηρετεί, από την ακριβοπληρωμένη καρέκλα του διορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου σε δημόσια επιχείρηση. Καταλαβαίνουμε ότι έχει ενοχληθεί , όπως κι άλλα κυβερνητικά στελέχη ,από τη συνδικαλιστική δράση του Δημάρχου Αμαρουσίου και τον αγώνα που κάνει για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης για τους έλληνες πολίτες. Στον αστήρικτο ισχυρισμό του ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ασχολείται με τα καθήκοντά του, απαντάμε ότι η αλήθεια βρίσκεται έξω , στις γειτονιές του Αμαρουσίου. Όποιος αμφισβητεί το έργο και την προσπάθεια του Γιώργου Πατούλη ας κάνει μια βόλτα στις γειτονιές για να δει τις καινούριες παιδικές χαρές , τους 14 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, το δημοτικό μας ασθενοφόρο, το νέο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό που φώτισε επιτέλους το Μαρούσι μας. Τις ανακατασκευασμένες πλατείες. Τους καθαρούς από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες δρόμους, κι όχι αυτούς που μας άφησε ο κ. Μπρέγιαννης ως στέλεχος της διοίκησης Τζανίκου.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ασχολείται και δίνει λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Αφήνουμε τον κ.Μπρέγιαννη να απολαύσει τα προνόμια του διορισμένου, από την κυβέρνηση του μνημονίου, golden boy. Άλλωστε, δεν θα τα απολαμβάνει για πολύ καιρό ακόμα.
..................................................................................................................................................................
2η:Με αφορμή το σχόλιο του συντάκτη της ιστοσελίδας σας autodioikisi.gr, πάνω στο περιεχόμενο απάντησης που ο Δήμος Αμαρουσίου σας απέστειλε, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, μέμφεστε στο σχόλιο σας το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, που δεν διευθέτησε την πρώτη τετραετία της θητείας του, το χρέος που παρέλαβε από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου. Μόνον ένας κακόπιστος ή απληροφόρητος συντάκτης θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτό το επιχείρημα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρέος που παρέλαβε η σημερινή Διοίκηση ( χρέος σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, κλπ) ξεπερνούσε τα 280.000.000.000 ευρώ. Πιστεύει κανείς ότι ένα χρέος αυτού του ύψους, μπορεί να διευθετηθεί σε 4 χρόνια; Όταν μάλιστα τα ετήσια έσοδα του Δήμου Αμαρουσίου δεν ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ; Ακόμη κι όλα τα έσοδα να τα διαθέταμε για την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς να πληρώνουμε τίποτε άλλο, ήταν τόσο μεγάλη η «βαριά κληρονομιά» του παρελθόντος που δεν επαρκούσαν οι πόροι μας.
Δεύτερον, ο συντάκτης του σχολίου σας επίσης αγνοεί , αν και το έχουμε επανειλημμένα τονίσει με ανακοινώσεις μας που είναι δημοσιευμένες και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, άρα μπορούσε να τις βρει, ότι η Διοίκηση του Γιώργου Πατούλη πλήρωσε 42.000.000 ευρώ το διάστημα 2007-2009, την πρώτη τριετία της, στις Τράπεζες, για την αποπληρωμή των δανείων του παρελθόντος. Ενώ επιπλέον πληρώσαμε άλλα 21.000.000 ευρώ , που ήταν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προς τις δημοτικές του επιχειρήσεις. Ενώ εξοφλήσαμε και ένα δάνειο προς την τράπεζα ΜΠΕΡ ΣΤΕΡΝΣ αναχρηματοδοτώντας το, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό επιπλέον 5.000.000 από την αρχική οφειλή. Γνωρίζεται κάποιον άλλο Δήμο σε όοη την Ελλάδα, που να πλήρωσε πάνω από 60.000.000 ευρώ για αποπληρωμή δανείων του παρελθόντος; Αν ναι, ενημερώστε και μας.
Τρίτον, αναφέρετε στο σχόλιο σας ότι δεν γνωρίζετε κανέναν Δήμο στην Ελλάδα που να έχει εκδώσει ακάλυπτες επιταγές. Εμείς γνωρίζουμε πολλούς Δήμους που εξαιτίας της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Κι εξαιτίας των προβλημάτων αυτών είτε έχουν προσωπικό τους απλήρωτο επί μήνες, είτε οφείλουν σημαντικά ποσά σε προμηθευτές, είτε δεν έχουν χρήματα ακόμη και για να βάλουν καύσιμα στα απορριμματοφόρα τους για να μαζέψουν τα σκουπίδια. Στο Δήμο Αμαρουσίου και το προσωπικό πληρώνεται στην ώρα του. Και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται υποδειγματικά. Και μια σειρά από πρότυπες υπηρεσίες λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και των οικογενειών της πόλης μας, όπως οι 14 Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί και η Δημοτική μας Συγκοινωνία.
Η Διοίκηση Πατούλη ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί στο Μαρούσι. Αλλά δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι δίνει καθημερινά μάχες για να προσφέρει στην πόλη και τους πολίτες έργο, διαχειριζόμενη ταυτόχρονα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρέη που μας κληρονόμησε το αμαρτωλό παρελθόν. Απέναντι σε μια Κεντρική Εξουσία που κάθε μέρα που περνά, μειώνει όλο και περισσότερο τα χρήματα που αποδίδει προς την Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου