Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Πλήθος ερωτημάτων για το μέλλον των σχολείων που μεταφέρονται στο Υπερταμείο

Μεταξύ των ΔΕΚΟ που μετέφερε χθες η κυβέρνηση στο Yπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι και η ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές), ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλα, ενώ μεταξύ άλλων στην κυριότητά της, βρίσκονται περίπου 2.000 σχολικά κτίρια
Οι Κτιριακές Υποδομές ουσιαστικά προήλθαν από την συγχώνευση του ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων) που κατασκεύαζε τα σχολεία όλης της χώρας, της «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική» που κατασκεύαζε τα κτίρια των δικαστηρίων και της ΔΕΠΑΝΟΜ που κατασκεύαζε τα νοσοκομεία.
Στην κατοχή της εταιρείας βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του ΟΣΚ, δηλαδή 1986 σχολικά κτίρια, 155 οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή σχολείων και βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες στα οικόπεδα, θα προχωρήσει η δημοπρασία και θα ανεγερθούν σχολεία. 
Ακόμη, υπάρχουν 14 ελεύθερα οικόπεδα, 25 αστικά οικόπεδα με κτίσμα, 9 αστικά οικόπεδα και 6 κτίρια Παιδαγωγικών Ακαδημιών.
Όλα αυτά είναι σήμερα στην κυριότητα της ΚτΥπ ΑΕ, καθώς η εταιρεία είναι αυτή που έχει στην κατοχή της τα οικόπεδα και τα υπό ανέγερση σχολεία και στη συνέχεια τα παραδίδει στην κυριότητα των Δήμων. 
Όσα όμως από τα σχολεία έχουν κατασκευαστεί με δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ακόμη και όταν είναι εν λειτουργία, παραμένουν στην κυριότητα της ΚτΥπ, μέχρι να ξεπληρωθεί το δάνειο, ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί η κυριότητα στους Δήμους.
Ερωτηματικό αποτελεί το τι πρόκειται να γίνει με τα περίπου 2000 κτίρια που στεγάζουν τα σχολεία και το κατά πόσο θα ιδιωτικοποιηθούν, καθώς στην κυριότητα της εταιρείας βρίσκονται σχολεία που είτε λειτουργούν, είτε έχουν ανεγερθεί και είναι στην διαδικασία παράδοσης στους Δήμους, είτε είναι εκτός λειτουργίας.
 Τα κλειστά σχολεία, καθώς και τα οικόπεδα που προορίζονται για σχολική στέγη, έχουν συγκεκριμένη χρήση, όπως τόνισε ο κ. Σπιρτζης στη Βουλή
Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι η χρήση τους θα μπορούσε να αλλάξει με μια επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, διαδικασία που δεν είναι και τόσο πρωτόγνωρη στην εποχή των μνημονίων.
 Υπενθυμίζεται εδώ το πρόσφατο το παράδειγμα των 28 ακινήτων του δημοσίου που πουλήθηκαν με το πρόγραμμα sale-and-lease-back. 
Το δημόσιο ήδη πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση των 28 πρώην ιδιόκτητων κτιρίων που εκποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, την ίδια στιγμή που ακόμη ερευνάται από τους εισαγγελείς η βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου (πρόκειται για την υπόθεση εξ αιτίας της οποίας οι δανειστές απαίτησαν την ασυλία όλων των σχετικών συμβουλίων).
 Μιλώντας στην Βουλή, ο Μανώλης Δανδουλάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Κτιριακών Υποδομών τόνισε πως «Για το αν θεωρούμε ότι είναι ξεπούλημα, δεν είναι να χαρακτηρίζουμε, αλλά πραγματικά, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο αυτό το υπερταμείο, δεν μπορούμε να βρούμε άλλες λέξεις. 
Διότι, δεν είναι δυνατόν ένας φορέας που επιδοτείται από το κράτος ή από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, που κάνουμε τόση προσπάθεια να εντάξουμε σχολεία και να προχωρήσει το έργο, ένας τέτοιος φορέας να δίνεται σε ένα υπερταμείο.
 Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε πως «Εδώ μιλάμε για τον «Χουντίνι». Δεν μπορεί ένας Οργανισμός, που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτες εκκρεμότητες από το παρελθόν, που έχει μεγάλο χρέος, να λέμε ότι «δεν πάει για ιδιωτικοποίηση» και σχεδόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση να λέει, ότι «πηγαίνετε να τον ιδιωτικοποιήσετε». Το ίδιο ισχύει για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ή τους υπόλοιπους κατασκευαστικούς δημόσιους οργανισμούς. Πώς γίνεται αυτό;».
 Σημειώνεται βέβαια, ότι σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Μπράιντχαρντ, ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο Υπερταμείο, απέφυγε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει κάτι να ανακοινώσει πάνω στο θέμα αυτό, παραπέμποντας στο Δ.Σ.. του Υπερταμείου, που θα αποφασιστεί σύντομα. 
Κάτι που είναι εναρμονισμένο με τον νόμο που αφορά το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς όπως προβλέπεται, από την στιγμή που περνά στην ιδιοκτησία του μια εταιρεία, πλέον αποφασίζει για το μέλλον της το Δ.Σ. του Υπερταμείου.
                                      Ποιο είναι το αντικείμενο της ΚτΥπ
 Το τελευταίο διάστημα, η ΚτΥπ έχει παραδώσει πάνω από 50 έργα σχετικά με την Παιδεία, όπως η Ράλλειος του Πειραιά, δημοτικά σχολεία, Λύκεια και Νηπιαγωγεία, αλλά και έργα Υγείας των οποίων είχε την εποπτεία, όπως το νοσοκομείο στην Σαντορίνη που εγκαινιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, το νοσοκομείο της Σύρου, των Φιλιατών, και το Κέντρο Υγείας Λεχαινών. 
Ακόμη, έχει κάνει παρεμβάσεις συντήρησης στον Άρειο Πάγο, το Εφετείο-Ειρηνοδικείο-Πρωτοδικείο Αθηνών, στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου.
 Αυτή την περίοδο, βρίσκονται υπό κατασκευή 93 έργα Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατομμυρίων ευρώ, και έργα όπως κλειστά γυμναστήρια, πυροσβεστικοί σταθμοί, και άλλα. Επίσης, υπό μελέτη βρίσκονται 150 έργα, στους τομείς Παιδείας Υγείας και Δικαιοσύνης.
Στην ευθύνη της εταιρείας βρίσκεται ακόμη ο προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν με τον Αντισεισμικό Κανονισμό το 1959 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, που διενεργείται με μέσα και προσωπικό της ΚτΥπ με ίδια μέσα και προσωπικό.
Τέλος η ΚτΥπ είναι εκείνη που αναλαμβάνει την διενέργεια των διαγωνισμών για τον εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων (έδρες, γραφεία, καρέκλες, εξοπλισμός μαθητών ΑΜΕΑ) αλλά και των ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό υποδομών Υγείας και τον εξοπλισμό υποδομών Δικαιοσύνης.
«Ο κ. Σπίρτζης επικεντρώθηκε στο θέμα του χρέους των Κτιριακών Υποδομών. Όμως δεν ανέφερε το πώς δημιουργήθηκε το χρέος. 
Επί χρόνια οι κυβερνήσεις έκαναν δανεισμούς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έφτασαν τα 800 εκ. ευρώ παρά το γεγονός πώς εμείς επισημαίναμε ότι αυτή δεν ήταν η βέλτιστη τακτική. 
Κάποια έχουν πληρωθεί, ενώ το κράτος πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνει τοκοχρεολύσια. 
Όμως, ακόμα και με αυτές τις κινήσεις, και πάλι τα χρήματα πήγαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε αναγκαίες υποδομές όπως η Ράλλειος στον Πειραιά, της οποίας παλαιότερα το ενοίκιο μόνο ήταν 200 χιλιάδες ευρώ. Αντιμετωπίστηκαν σοβαρά ζητήματα σχολικής στέγης».
 «Οι δικαστικές διενέξεις είναι θέμα πολιτικής τους και χειρισμών των κυβερνήσεων. 
Πλέον, έχοντας δημιουργήσει αυτή την κατάσταση, τι κάνουν; Μας εντάσσουν στο Yπερταμείο για να μας κλείσει αυτό και να μην χρεωθούν ότι θα μας κλείσει η κυβέρνηση;» υπογράμμισε.
                                                    Μάνος Φραγκιουδάκης
                                                       www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου