Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Εναλλακτικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ της δ.κ. «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Πραγματοποιήθηκε στις 29.11.2012 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου η προγραμματισμένη εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το θέμα αναλύθηκε εμπεριστατωμένα από τους δύο κύριους ομιλητές :
• Θωμά Μπιζά μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και
• Τάσο Κεφαλά από την πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανός, ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Κανελλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Δ. Πολυχρονιάδης, εκπρόσωποι του σωματείου και του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, τοπικών συλλόγων, της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας.
Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση για την πορεία του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Και από τους δύο ομιλητές τονίστηκε ότι ο προς υλοποίηση σχεδιασμός είναι περιβαλλοντοκτόνος και κοινωνικά και οικονομικά ασύμφορος.
Υλοποιείται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα με όχημα εκβιαστικά διλήμματα για επιβολή προστίμων από την Ε.Ε και απώλεια κοινοτικών πόρων.
Ήδη προκηρύχθηκε με τη μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο του Γραμματικού και ακολουθούν με γοργούς ρυθμούς και μεθοδευμένες ενέργειες του περιφερειάρχη Σγουρού και οι υπόλοιποι.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα επιφέρει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Ελευσίνας, Φυλής και όμορων Δήμων.
Το κόστος θα υπερδιπλασιαστεί και θα το επιβαρυνθούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
Στα σχέδια της Κυβέρνησης προωθείται ταυτόχρονα και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων.
Από τους ομιλητές προβλήθηκε ένας άλλος εναλλακτικός σχεδιασμός με προσανατολισμό στην διαλογή στο σπίτι, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση των απορριμμάτων και στην τελική ταφή μόνο των υπολειμμάτων.
Μικρές μονάδες για την επεξεργασία των αστικών στερεών αποβλήτων που μπορούν να υλοποιηθούν από Δήμους ή ομάδα όμορων Δήμων και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική ανάπτυξή τους και περιφερειακές μονάδες μόνο για τα βιομηχανικά.
Η κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, οι αιρετοί, τα σωματεία των εργαζόμενων στους Δήμους είναι επείγον να αντιδράσουν συντονισμένα για να ακυρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί πριν να είναι πολύ αργά.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες επισκεφθείτε το blog της πρωτοβουλίας συνεννόησης: prosynat.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου