Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Προσέτρεξε για ... επιμήκυνση

"H κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνα τοπικής ανάπτυξης", δήλωσε κατά την παρουσίαση του πρόγραμματος οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, επισημαίνοντας ότι ο συνολικός δανεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός δήμων που έχουν υψηλό δανεισμό. Εκανε λόγο για συνδρομή και υποστήριξη του υπουργείου στους ΟΤΑ που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να εξυγιανθούν με τη συνδρομή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τεχνικού συμβούλου, που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση εξατομικευμένων προγραμμάτων εξυγίανσης για κάθε ΟΤΑ, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Το ευέλικτο σύστημα για την εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ θα περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για 15, 20 και 25 έτη και μείωση του επιτοκίου από 11,9% που είναι σήμερα σε 5,9%.
Ηδη έχουν προστρέξει στο ΤΠκΔ οι Δήμοι Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνα, Πειραιά και Τρικκαίων. Η πλειοψηφία των ΟΤΑ θα μειώσει την τοκοχρεολυτική δόση έως και 50%.
Επίσης προωθείται σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ λύση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ. σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (π.χ. παρακρατηθέντα
Υπενθυμίζουμε ότι χθες δημοσίευμα της "εφημερίδας της κυβερνήσεως" GAP "TA NEA", είχε προαναγγείλει ότι "θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε σε πρώτη φάση όλοι οι δήμοι (οι 58 που βρίσκονται στο κόκκινο), να μπορέσουν να προχωρήσουν σε συμφωνία με το Ταμείο για επιμήκυνση εξόφλησης των δανειακών τους υποχρεώσεων έως 25 έτη και παράλληλη μείωση του επιτοκίου". Η πρόβλεψη αυτή, διευκρίνιζε, "θα ισχύσει χωρίς να απαιτηθεί κάποιος δήμος να συναινέσει στην υπαγωγή του στο πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα βρισκόταν σε διαρκή οικονομικό έλεγχο από αρμόδια επιτροπή και θα έπρεπε να παγώσει σειρά εξόδων, ακόμη και τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού".
Τι σημαίνει  αυτό πρακτικά;
 Οτι αρκετοί δήμοι θα βγουν από τη λίστα των υπερχρεωμένων, καθώς όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος του Ταμείου Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, με τη διαδικασία επιμήκυνσης, η δόση που καλούνται να καταβάλουν οι δήμοι θα μειωθεί έως και 55%.
Σε ότι αφορά τους δήμους που θα παραμείνουν στο κόκκινο - όπως ανέφεραν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών θα εξακολουθήσουν να είναι δήμοι όπως Αμαρουσίου, Αχαρνών, Πειραιά,  ή Ασπροπύργου - θα εξεταστεί ξεχωριστά από το υπουργείο για κάθε έναν ο τρόπος οικονομικής εξυγίανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου