Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Aπo Τουρκία ζήτησε άδεια η Γερμανία για έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης & Κύπρου!

Για 2η φορά μέσα σε δύο μήνες η Γερμανία επιχειρεί να αναγνωρίσει τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ αφού μετά το «Meteor»  ήρθε τώρα ενα άλλο γερμανικό ερευνητικό πλοίο το «Maria S. Merian» που ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου μέχρι την Κρήτη!
Την 1η φορά η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο, καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να προχωρήσουν σε έρευνες στα… Κύθηρα, εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.
Τότε στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τουρκικό σταθμό, απαίτησαν έντονα να αποχωρήσει!
Όμως οι επικεφαλής του «Meteor» και του πανεπιστημίου του Αμβούργου έσπευσαν να αναγνωρίσουν την τουρκική «δικαιοδοσία» εκεί που υπάρχει μόνο η ελληνική κυριαρχία και ζήτησαν άδεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο από την Άγκυρα!
 Έτσι εξηγείται πως αμέσως οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας εξέδωσαν Navtex με τις οποίες δέσμευαν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται από τα νησιά Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να συνεχίσει τις έρευνες το γερμανικό πλοίο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της  Milliyet,  οι Γερμανοί ζήτησαν «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο»!!!

Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος, τονίζεται στο άρθρο θα διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, & προσθέτει  ότι χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος.
Το πλοίο "Maria S. Merian"αναφέρει η  Milliyet, ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.
Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για μια περιοχή μήκους 580 χλμ και 25 χιλιομέτρων πλάτους σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), όπως αναφέρει η "Milliyet".
Δεύτερη NAVTEX εκδόθηκε σε ένα πεδίο 25 χμ νοτίως της Κρήτης. Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από Τουρκία για να κάνει έρευνα σε αυτή την περιοχή.
Η "Milliyet" γράφει ότι εξαιτίας των ΝΑVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή, είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, ενώ Ελλάδα και Κύπρος παραπονέθηκαν στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες για το γεγονός αυτό.
Οπως έκαναν γνωστο αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γερμανικό ερευνητικό σκάφος του Πανεπιστημίου του Αμβούργου «R/V Maria S. Merian» αναμένεται να πλεύσει στις 3-4 Μαρτίου στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ.  Οι ίδιες αρχές επισημαναν στο ΚΥπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχουν δοθεί νόμιμα οι άδειες, τόσο από Ελλάδα, όσο και από Κύπρο, ενώ οι σχετικές τουρκικές navtex που εκδόθηκαν για όλη την περιοχή είναι παράτυπες και έχουν ήδη ακυρωθεί με αντι-navtex.
Ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Αρχιπλοίαρχος Κώστας Φυτιρής,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ζήτησε ξεχωριστές άδειες από τα τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο) για να κάνει επιστημονικές έρευνες σε μια περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. 
Οι ξεχωριστές άδειες ζητήθηκαν για το κομμάτι της ΑΟΖ που αναλογεί σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με τον Αρχιπλοίαρχο Φυτιρή, το γερμανικό πλοίο ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια για τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της ΑΟΖ, η οποία και δόθηκε. 
Από ελληνικής πλευράς δόθηκε επίσης δεύτερη άδεια στο ερευνητικό πλοίο για μια περιοχή νοτίως της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τον Διοικητή του ΚΣΕΔ, το πλοίο ορθώς ζήτησε άδεια από την Τουρκία για μια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Το πλοίο έχει πάρει κανονικά όλες τις άδειες όμως «οι Τούρκοι πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» βγάζοντας navtex για όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, σημείωσε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.
Βάσει της ενημέρωσης των κυπριακών αρχών, το πλοίο κάνει δειγματοληψίες νερού και ανάλυση των υδάτων για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, στα πλαίσια ακαδημαϊκών ερευνών.
Ο Αρχιπλοίαρχος Φυτιρής πρόσθεσε ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα ξεκινήσει τις έρευνες από την περιοχή της Ελλάδας. 
Ακολούθως θα μεταβεί στα ανοιχτά της Κύπρου και το ΚΣΕΔ αναμένεται να εκδώσει σχετική navtex, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους για τις ερευνητικές του δραστηριότητες.
Διευκρίνισε εξάλλου ότι πρόκειται για προγραμματισμένη ερευνητική δραστηριότητα, με τις άδειες να έχουν ζητηθεί εδώ και μήνες από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. 
Τα αιτήματα για τις άδειες στην ΑΟΖ του κάθε κράτους, υποβλήθηκαν κανονικά και εκδόθηκαν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.
Ανέφερε ότι «οι Τούρκοι προσπαθώντας να παραπλανήσουν και να δείξουν σε όλους ότι έχουν ευθύνη για όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι της Κύπρο ήρθαν και εκδώσαν μόνοι τους navtex. Εμείς τις ακυρώσαμε και θα βγάλουμε καινούρια navtex όταν το πλοίο θα είναι στην περιοχή μας» πρόσθεσε.
 Σημειώνεται ότι η τουρκική navtex εκδόθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ενώ μετά από λίγη ώρα το ΚΣΕΔ εξέδωσε αντι-navtex. «Η navtex που εξέδωσε η Τουρκία είναι εντελώς παράτυπη, για αυτό και βγάλαμε και εμείς αντι-navtex  για την ακύρωσή της» κατέληξε ο Αρχιπλοίαρχος Φυτιρής.
                                        ΠΗΓΗ://bankingnews.gr/index.php?id=353483:
                                                                    € « » $  ●▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου