Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Απ’ όλα έχει ο μπαξές στoν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

            Το θρίλερ του στατιστικού λάθους 
Τα "προγνωστικά" θεωρούν ότι η Μαρίν Λε Πεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. 
Με ποιον αντίπαλο όμως; 
Κι αν τελικά  -πράγμα απίθανο - κερδίσει;
«Εισερχόμαστε στην εποχή της πολιτικής όπου κυριαρχεί η φράση ''είναι η πρώτη φορά που…''» αρχίζει το σχόλιό της η «Le Monde diplomatique» για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή.
Σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι η πρώτη φορά που η υποψήφια από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να μπει στον δεύτερο γύρο.
Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ή της γαλλικής Κεντροδεξιάς που εναλλάσσονται στην προεδρία από τις αρχές της Πέμπτης Γαλλικής δημοκρατίας να μην εκπροσωπούνται στον δεύτερο γύρο.
Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που προεδρικός υποψήφιος (ο Φρανσουά Φιγιόν) αντιμετωπίζει ταυτόχρονα με την προεκλογική εκστρατεία και δικαστική έρευνα εις βάρος του.
Και τέλος, είναι από τα πρωτοφανή που ο τωρινός πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με μόλις μία θητεία στα Ηλύσια Πεδία, δεν διεκδικεί επανεκλογή.
Όλα αυτά δημιουργούν πολλαπλά ερωτήματα για τις δομές της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, στις οποίες ο σοσιαλιστής υποψήφιος Benoît Hamon και ο εκπρόσωπος της γαλλικής Αριστεράς Jean-Luc Mélenchon υπόσχονται να προκαλέσουν «μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Χώρια αυτές που έχει υποσχεθεί η Marine Le Pen αλλά δεν πάει πίσω κι ο Emmanuel Macron.
Αλλά, εκείνα που διακυβεύονται στις προεδρικές αυτές εκλογές είναι πάρα πολλά, στη μόνη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που ο πρόεδρος έχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πολιτικές εκτιμήσεις σχολιαστών της πλειονότητας των γαλλικών Μέσων, ο Emmanuel Macron -από τους υποψηφίους που προηγείται με διαφορά στήθους από τη δεύτερη Λεπέν- φαίνεται να κρατά το κλειδί για το μέλλον της χώρας. 
Η Μαρίν Λεπέν έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στο μεταναστευτικό, τον αντιευρωπαϊσμό και την έξοδο της Γαλλίας από ευρώ.
Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Φιγιόν της συντηρητικής Δεξιάς υποστηρίζει ότι δεν τον σκιάζει η σκανδαλολογία, ενώ ο αριστερός Jean-Luc Mélenchon -σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις- μπορεί να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, στην προεκλογική εκστρατεία είναι η όχι ρόδινη κατάσταση της γαλλικής οικονομίας. Η αναφορά στο γενικευμένο αδιέξοδο αποφεύγεται χάρη σε έναν πακτωλό χρημάτων που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει με χαμηλά επιτόκια στις ιδιωτικές τράπεζες.
Μακροπρόθεσμα, η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει δεσμευτεί σε ασφυκτική λιτότητα, σύμφωνα με τις γερμανικές απαιτήσεις, τις οποίες αποδέχεται υπάκουα το Παρίσι. Δαμόκλειος σπάθη είναι ο δρακόντειος μηχανισμός κυρώσεων, η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης.
Το ερώτημα παραμένει. 
Άραγε, οι γαλλικές εκλογές θα καταλήξουν σε αλλαγή προέδρου χωρίς να έχουν επιλυθεί τα σημαντικά ζητήματα που άνοιξαν το 2007 - 2008; Υπάρχει ενδεχομένως κάποιο άλλο ενδεχόμενο;
Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τον 1ο γύρο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ισόποσα ποσοστά μεταξύ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων. Όμως, τα ποσοστά αυτά κινούνται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.
Οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης επί δύο εβδομάδες δείχνουν τον φιλελεύθερο και κεντρώο Μακρόν να προηγείται με 22%, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 21,5%, τον Φιγιόν της συντηρητικής Δεξιάς να έπεται με 19,5% και τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν να ακολουθεί με 19%.
Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Γαλλία - μέσω κοινωνικών δικτύων-  είναι: Την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε τρία πρόσωπα ως φιναλίστ (το σύστημα προβλέπει ότι στον 2ο γύρο περνούν οι δύο πρώτοι).
Ο εκλογικός αυτός σουρεαλισμός καταδεικνύει το πόσο αμφίρροπη είναι η εκλογική μάχη, όταν μάλιστα το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες το θηριώδες 30%.
Τι θα σήμαινε μια νίκη Λεπέν για τα χρηματιστήρια
Από την Henin-Beaumont που βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, επέλεξε να κάνει η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Δύο γερμανικά, δύο ιαπωνικά και ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο βρίσκονται από σήμερα στην πόλη Henin-Beaumont. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για αυτήν την πόλη των 27.000 κατοίκων με ποσοστό ανεργίας γύρω στο 20% είναι μεγάλο, διότι θεωρείται κάτι σαν προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Μακρόν ή Λεπέν;
Η απάντηση είναι δεδομένη για τους επενδυτές, αλλά και μόνο στην ιδέα νίκης της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προκαλεί εφιάλτες. 
Αλλά παράλληλα προετοιμάζονται και για το απευκταίο σενάριο.
Ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τη Λεπέν. 
Αλλά στις προηγούμενες εκλογικές αντιπαραθέσεις φάνηκε ότι οι δημοσκόποι συχνά σφάλλουν.
Η ενδεχόμενη νίκη Λεπέν αποτελεί υπόθεση εργασίας, αλλά ο κόσμος των χρηματιστηρίων δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη του. 
Από τώρα γίνονται σχέδια επί χάρτου και εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο να επικρατήσει το ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Τεράστια ζημία στα χρηματιστήρια - Κίνδυνος ακόμη και για την Ε.Ε.
Εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν παρά μόνον κινδύνους για το ευρώ, αλλά και για την ίδια την Ε.Ε. Επειδή η Γαλλία δεν παύει να είναι η δεύτερη οικονομία της Ε.Ε., δηλαδή χώρα βαρέων βαρών.
Ο εκνευρισμός των επενδυτών εξηγείται. 
«Σε απευκταία (και μαθηματικά αποκλεισμένη) περίπτωση που η Λεπέν κερδίσει τις εκλογές, το χρηματιστήριο της Γαλλίας θα υποστεί σεισμό» υποστηρίζει ο αναλυτής Ντάνιελ Μπούργκμαν από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope.
Ο αναλυτής Τσέντρικ Σπαρ από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin προειδοποιεί για πραγματικό ξεπούλημα πολλών καθαρά ευρωπαϊκών μετοχών. 
Βέβαια, το παρελθόν έχει δείξει ότι οι επενδυτές μπόρεσαν να «χωνέψουν» αιφνιδιαστικές και εκ πρώτης όψεως αρνητικές πολιτικές ειδήσεις. 
Ενώ στην περίπτωση του Brexit χρειάστηκε να περάσουν 4 εβδομάδες για να επανέλθουν οι τιμές των μετοχών, στην εκλογή Τραμπ χρειάστηκαν 4 ώρες και στο ιταλικό δημοψήφισμα 4 λεπτά.
Εάν πράγματι επικρατήσει στον δεύτερο γύρο η Λεπέν, οι επενδυτές δεν αναμένεται να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, όπως στο ιταλικό δημοψήφισμα. 
«Αν θριαμβεύσουν οι ακροδεξιοί, θα υποστεί καθίζηση το EuroStoxx 50 μέχρι και 35%» φοβάται ο Λευτέρης Φαρμάκης από την UBS.
Αυτό θα οδηγούσε τον δείκτη της Ευρωζώνης με τις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο επίπεδο που ήταν μέσα του 2012. 
Λόγω της σημασίας της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων της ΕΚΤ για να περιορίσει τη ζημία είναι πολύ μικρότερα από ό,τι για την καταπολέμηση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.
Εάν κερδίσει όμως ο Μακρόν, «θα προκληθεί μαζική αναδιάταξη χρημάτων προς την κατεύθυνση της Ευρώπης», προβλέπει η Στεφανί Φλάντερς, επικεφαλής επενδύτρια για την Ευρώπη του αμερικανικού κολοσσού JP Morgan Asset Management.
Ήδη από τις ολλανδικές εκλογές, στις οποίες ο ακροδεξιός Γκέρτ Βίλντερς υπέστη καθαρή ήττα, καταγράφηκε προσεκτική αλλαγή στάσης ανάμεσα στους επενδυτές. 
Άρα, μια ήττα Λεπέν θα «αποθέωνε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. (Deutsche Welle)
                                                       € « » $  ●▲▼◄►styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου