Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Επί Μακρόν... η Γαλλία στο έλεος τραπεζιτών & Τραπεζών!

                         Ποιος είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν;
Από τα σχολικά του χρόνια κιόλας, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε δείξει τον δυναμισμό που τον οδήγησε στη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας.
Οταν η δασκάλα υποκριτικής του, στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, είπε στον έφηβο Μακρόν ότι το θεατρικό που ήθελε να ανεβάσει δεν είχε αρκετούς ρόλους για την τάξη τους, εκείνος πρότεινε να το ξαναγράψουν μαζί. 
Για μήνες, κάθε Παρασκευή, ο Μακρόν και η Μπριζίτ Τρονιέ δούλευαν μαζί, αλλάζοντας το θεατρικό «The Art of Comedy», του Εντουάρντο ντε Φιλίπο.
Στα 16 του, ο Μακρόν ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 
«Τον γοήτευε το να είναι στη σκηνή, στο επίκεντρο», περιγράφει ο Ρενό Νταρτεβέλ, στενός του φίλος στο σχολείο. 
«Του άρεσε να είναι στο προσκήνιο, τον ενδιέφεραν μόνο οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι», πρόσθεσε. Πέρα όμως από τη δημιουργία του θεατρικού, ανάμεσα στον μαθητή και την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του, παντρεμένη, δασκάλα, γεννήθηκε και ο έρωτας που οδήγησε τελικά στον γάμο τους, το 2007.
Σήμερα, ο νεαρός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας έχει στο στόχαστρό του τον σημαντικότερο ρόλο στη Γαλλία, γράφει το Bloomberg σκιαγραφώντας το προφίλ του Εμάνουελ Μακρόν. 
Από τους καλύτερους μαθητές της τάξης του στο σχολείο, στη συνέχεια φοίτησε στην Εθνική Σχολή Διοίκησης, είχε εξέχουσα θέση στην Rothschild & Cie και διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Φρανσουά Ολάντ, πριν γίνει υπουργός Οικονομίας...
Από τα τέλη Φεβρουάριου εκτιμάται ότι Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει ο Μακρόν. 
Ομως, η ανοδική πορεία του Ζαν Λικ Μελανσόν το τελευταίο διάστημα αλλάζει τα δεδομένα για τον πρώτο γύρο, αυτής της Κυριακής. Παρότι ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται, έχει μειωθεί η διαφορά μεταξύ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων.
               Συνεσταλμένος έφηβος, «ζούσε» στα βιβλία
Αν και το θέατρο έπαιξε μεγάλο ρόλο στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο 39χρονος σήμερα Μακρόν είχε ξεχωρίσει και σε άλλους τομείς. 
Οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως εξαιρετικά προικισμένο και δυναμικό έφηβο, που τον γοήτευε η λογοτεχνία και τον ενδιέφερε η πολιτική. Σημειώνουν όμως και πως ήταν συνεσταλμένος.
Οταν τον παρακολουθεί σήμερα στην τηλεόραση, ο παλιός καθηγητής του γαλλικών και λατινικών, Λεονάρντ Τερνουά, 75 ετών, βλέπει το αγόρι που δίδασκε, έναν λαμπρό μαθητή όμως λέει. 
Κάποτε, του είχε ζητήσει να δώσει μία ομιλία για τον Γάλλο συγγραφέα του 19ου αιώνα, Γκυ ντε Μωπασσάν. 
«Ο Μακρόν μίλησε χωρίς σημειώσεις για πάνω από μία ώρα, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από μνήμης, περπατώντας πάνω-κάτω μπροστά στην τάξη. 
Οπως κάνει και σήμερα στις συγκεντρώσεις του», θυμάται ο καθηγητής.
Γιος νευρολόγου και παιδιάτρου, ο Μακρόν γεννήθηκε στην Αμιένη, μία πόλη που βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά τη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. 
Η οικονομία της δέχθηκε πλήγμα όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Goodyear το 2014, ενώ θέσεις εργασίας χάθηκαν και από το εργοστάσιο της Whirpool.
Αν και ο Μακρόν ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του με τους Σοσιαλιστές, η γενέτειρά του τείνει προς τη Δεξιά. Χαρακτηριστικό είναι πως το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν συγκέντρωσε το 28,3% στην Αμιένη, στις τοπικές εκλογές του 2015, πίσω από την κεντροδεξιά (71,7%).
                    Φωτογραφίες συγγραφέων στους τοίχους
Στο δωμάτιό του στο σπίτι της οικογένειας, όπου μεγάλωσε με έναν μικρότερο αδελφό και μία αδελφή, κυριαρχούσε μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Δεν ήταν διακοσμημένο με πόστερ αστέρων της ροκ, αλλά με φωτογραφίες κορυφαίων Γάλλων συγγραφέων, σύμφωνα με τον τον φίλο του.
Η Μπριζίτ Τρονιέ, πιθανόν η επόμενη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, ζούσε στην άλλη γωνία. 
Σε μικρή απόσταση ήταν το σχολείο τους, για την «αφρόκρεμα», ένα εκτεταμένο συγκρότημα στο οποίο οι θρησκευτικές σπουδές ήταν προαιρετικές και το οποίο διαθέτει αμφιθέατρο 750 θέσεων και πισίνα.
«Πέρασα την παιδική μου ηλικία στα βιβλία, λίγο απομακρυσμένος από τον κόσμο», είχε γράψει ο Μακρόν στο βιβλίο του, «Revolution». 
«Ζούσα σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα κείμενα και τις λέξεις», σημείωνε ακόμη. 
Πρόσφατα, έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον του στη γενέτειρά του. 
Εκεί παρουσίασε το κίνημά του, τον Απρίλιο του 2016, ενώ τον Νοέμβριο υπέγραφε για μία ώρα αντίτυπα του βιβλίου του σε βιβλιοπωλείο.
                                                                Η σχέση με την Οζιέ
Αν και οι γνωστοί τους στην Αμιένη δεν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τον Μακρόν και τη σύζυγό του, ο Νταρτεβέλ υπήρξε μάρτυρας της σχέσης τους. 
Οταν ο Μακρόν διασκεύασε εκείνο το θεατρικό, η Τρονιέ είχε ενθουσιαστεί. 
«Ο Εμανουέλ έχει ένα εκπληκτικό ταλέντο σαν συγγραφέας. Ο τόνος της φωνής της δεν ήταν ο φυσιολογικός μίας δασκάλας που μιλά για μαθητή», θυμάται ο φίλος του Μακρόν, που προσθέτει ότι το βράδυ της τελευταίας παράστασης, σε πάρτι που έκανε το καστ, ο Μακρόν και η Τρονιέ αντάλλαξαν μία τρυφερή χειρονομία.
Ομως, σε αυτό το περιβάλλον αστών, συνεχίζει το Bloomberg, οι συζητήσεις για τη σχέση ήταν μόνο ιδιωτικές. 
«Η Μπριζίτ ήταν συνάδελφος, δεν συζητούσαμε πραγματικά για αυτό και ήταν πολύ διακριτική. 
Δεν ήμασταν εκεί για να τροφοδοτήσουμε το κουτσομπολιό», λέει ο Τερνουά.
Ο Μακρόν τελικά άφησε την Αμιένη για να φοιτήσει την τελευταία τάξη σε ένα αριστοκρατικό σχολείο του Παρισιού. 
Η Οζιέ επίσης μετακόμισε αργότερα στην πρωτεύουσα, για να διδάξει σε άλλο σχολείο. 
«Πιστεύω ότι η Μπριζίτ έφυγε για να γλιτώσει από το κουτσομπολιό», δήλωσε ο Τερνουά. 
«Το ότι έφυγαν και οι δύο ήταν η καλύτερη λύση», σχολιάζει από την πλευρά της δήμαρχος, που γνωρίζει καλά την οικογένεια της Τρονιέ. 
«Το λογικό ήταν κάποιος τόσο έξυπνος όσο ο Μακρόν να πάει για σπουδές στο Παρίσι, αλλά η σχέση πιθανόν να το επιτάχυνε αυτό», πρόσθεσε.
                                                             Θαύμαζε τον Αταλί
Ο νεαρός Μακρόν ξεχώριζε από τότε για τις πολιτικές πεποιθήσεις του. 
Ηταν ο μόνος που οι φίλοι του γνώριζαν ως δηλωμένο αριστερό. 
Ως έφηβος θαύμαζε τον Ζακ Αταλί, πρώην σύμβουλο του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. 
Χρόνια αργότερα, ο Αταλί έγινε ο μέντορας του Μακρόν και τον βοήθησε να ανελιχθεί στο πλευρό ενός άλλου Σοσιαλιστή προέδρου, του Ολάντ.
Δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που κρατούσε αποστάσεις από τους συμμαθητές του. 
«Στα 15 του, ο Μακρόν είχε τη ωριμότητα 25χρονου», λέει ο Ντανιέλ Λελού, που ήταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής του. «Προτιμούσε να περνά τον χρόνο του μιλώντας με τους καθηγητές παρά με τους συμμαθητές του», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν μιλά σπάνια για την παιδική ηλικία του και την πόλη του. 
Οταν το κάνει, αναφέρεται συνήθως στην κληρονομιά του πολέμου. 
                                 Δεν πείθει τους συντοπίτες του
Για την κεντροδεξιά δήμαρχο της Αμιένης, Μπριζίτ Φουρ, ο Μακρόν είναι καιροσκόπος. 
«Πρέπει να αποτινάξει τον Παριζιάνο τραπεζίτη, την ταμπέλα του καθεστώτος, για αυτό ανακάλυψε ξανά τις ρίζες του τελευταία», είπε στο Bloomberg η 61χρονη. 
«Η αλήθεια είναι ότι περνά περισσότερο χρόνο στο Λε Τουκέ», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο σπίτι που έχουν στο παραλιακό θέρετρο οι Μακρόν. 
Η δήμαρχος στηρίζει τον Φιγιόν και δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, μόνο για να σταματήσει την Λεπέν. «Δεν νομίζω ότι η Αμιένη θα τον ψηφίσει περισσότερο από κάποια άλλη περιοχή. Οι άνθρωποι εδώ δεν ταυτίζονται μαζί του πραγματικά», πρόσθεσε.
                                                          ΠΗΓΗ:www.globalview.gr
                                                                  € « » $  ●▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου