Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Ο προκλητικός Σκουρλέτης & «οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς...»

Με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών της περιοχής που ξεπέρασε κάθε προσδοκία , πραγματοποιήθηκε στις 26 Απρίλη, στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου, πολιτική εκδήλωση της ΝΕΒΑ , με θέμα:«οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς, τι κατακτήσαμε πως προχωράμε»
Ο υπουργός συνόψισε αρχικά, την κυβερνητική προσπάθεια, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αυτό το θυελλώδες ταξίδι στη διακυβέρνηση της χώρας  με  μεγάλες αντιξοότητες, έχοντας απέναντί του αρνητικούς συσχετισμούς. 
Και προσπαθεί, μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, να κάνει αυτό το οποίο έχει λάβει ως εντολή από τον κόσμο, να διαφυλάξει πράγματα, να κερδίσει πράγματα, να μην αφήσει έρμαιο την κοινωνία». 
Αναφερόμενος στην μεγάλη πρωτοβουλία που έχει λάβει η κυβέρνηση,  για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη»ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι  «ο διάλογος ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς και συνεχίζεται - με μια δεύτερη φάση, μορφοποίησης των κύριων αλλαγών από την πλευρά της κυβέρνησης - σε αντίθεση με όλες τις άλλες ανάλογες παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών, που είχαν γίνει ερήμην των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και του ελληνικού λαού
Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να αποτιμήσει τον «Καλλικράτη», που ισχύει από το 2010, και να επιλέξει τα πεδία τα οποία είναι ώριμα για αλλαγές, έγινε παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας που επικρατούν».

  Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης, τόσο στην επιλογή της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από τον οργανωμένο διάλογο, από τη αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου, όσο και στις συχνές προσωπικές επιθέσεις που δέχεται, λέγοντας ότι  «ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ υιοθέτησε, προφανώς, την εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση και ότι πρέπει να πιεστεί ακόμη περισσότερο, και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Παρ’ όλα αυτά, ο διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο συνεχίζεται, είπε ο Πάνος Σκουρλέτης περιλαμβάνοντας τόσο την ΚΕΔΕ, όσο και την ΕΝΠΕ, με την οποία έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις.  Αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές, στάθηκε  «στην πρόθεση θέσπισης της απλής αναλογικής - ως μία από τις βασικές τομές που εξετάζονται - για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, σε αντιδιαστολή με το σημερινό, παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα. Αντίστοιχης σημασίας - πρόσθεσε -  είναι και τα ζητήματα της αναθεώρησης των αρμοδιοτήτων, του επανακαθορισμού της χρηματοδότησης, των αναπτυξιακών «εργαλείων» της Αυτοδιοίκησης κ.α. »
Σε σχέση με την συνολική αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «να αναρωτηθούμε, αν ξαναγύριζε το ρολόι πίσω και είχαμε τώρα τον Ιανουάριο του 2015, αν θα κάναμε τα ίδια πράγματα. 
Σας απαντώ κατηγορηματικά και με βεβαιότητα, ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές  θα κάναμε τα ίδια πράγματα. 
Θα ξαναπηγαίναμε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. 
Διότι ήταν αυτό το οποίο έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ότι παρά τις πιέσεις, παρά την ισοπεδωτική τους διάθεση, παρά το σχέδιο Σόιμπλε για grexit  άρον - άρον και  με βίαιο τρόπο, θα έπρεπε να σεβαστούν αυτόν εδώ τον λαό, αλλιώς θα είχαν να απολογηθούν πια οι ίδιοι στους δικούς τους λαούς, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. 
Ήταν μια κραυγή δημοκρατίας η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να πάμε μεν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έναν συμβιβασμό που μας επέτρεπε να έχουμε το κεφάλι «πάνω από το νερό» και να μην αφήσουμε  έρμαιο την κοινωνία απέναντι στον ισοπεδωτικό νεοφιλελευθερισμό».
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο των ακραίων κύκλων στην Ευρώπη δεν είναι ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά περισσότερο να την «ταπεινώσουν», γιατί δεν θέλουν το παράδειγμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά θέλουν να πετύχουν την ομογενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εδραίωσης του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.
«Μιλάμε πάντα από το έδαφος της Αριστεράς», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι το σταθερό σημείο αναφοράς, ενώ έκανε λόγο και για «ακήρυχτο πόλεμο»,  μιλώντας για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σφοδρή ήταν η κριτική του ομιλητή προς της ΝΔ, τόσο για την πρόθεσή της να δεχτεί ότι μέτρα κι αν ζητούσαν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και για την θέση της ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.  
Μίλησε μάλιστα, για τραγικές ευθύνες της ΝΔ σε σχέση με τα πεπραγμένα σε διάφορους τομείς, πριν την κυβερνητική αλλαγή του 2015. 
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ΔΕΗ, η οποία επιβαρύνθηκε με δάνεια συνολικού  ύψους 5 δισ. ευρώ χωρίς να υλοποιήσει έργα μείωσης του κόστους για την ίδια και για τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών.
Η  εξαιρετική  συζήτηση που ακολούθησε αποτύπωσε με αμεσότητα τα ερωτήματα , τις αγωνίες ,  αλλά  ακόμα πιο πολύ , την αποφασιστικότητα των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν  ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος  και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Χαρά Καφαντάρη και Νίκος Φίλης. Επίσης πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης καθώς και φορέων και συλλογικοτήτων.
Η Νομαρχιακή επιτροπή Βόρειας Αθήνας  θέλει να τονίσει με έμφαση , ότι  η τόσο μεγάλη συμμετοχή  των πολιτών και μάλιστα  υπο αντίξοες  συνθήκες , αποδεικνύει περίτρανα  ότι ο κόσμος , παρά τους προβληματισμούς  και  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,   αντιστέκεται  και κατανοεί  την μάχη που δίνει σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γι αυτό και οι οργανώσεις ,τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ , δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω στις προσπάθειες  του νεοφιλελευθερισμού , τις κραυγές  του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου , των κύκλων της διαπλοκής  και της διαφθοράς στη χώρα μας  και των επιθέσεων  της ακροδεξιάς και  του νεοφασισμού.
                                              Σημ: Παρακολουθείστε εδώ την ομιλία:
left.gr/news/p-skoyrletis-ean-gyrizame-hrono-piso-sta-krisima-zitimata-tha-pairname-tis-idies-apofaseis
                                                       Το Γραφείο Τύπου της ΝΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου