Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας ο Γ. Πατούλης

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δημοτών. Σχεδιάζουμε δράσεις για την Υγεία με ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης σε κάθε τοπική κοινωνία ως τρόπο ζωής», τόνισε μεταξύ άλλων στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, ο Πρόεδρος του   «Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ», της ΚΕΔΕ  Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης 
Στο Συνεδριο που πραγματοποίησε ο Τομέας Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας στο Ξενοδοχείο «Divani Caravel», παρέστησαν ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος & η κ. Ελένη Γκύκατζη Αρβελέρ
Ο κ. Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και να παρακολουθήσει την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Αρβελέρ για τη μετανάστευση & τους πρόσφυγες.
 Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κ. Πατούλης, που προεδρεύει από το 2005 του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων,  εισηγήθηκε το θέμα «Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας στους δήμους»
Το Δίκτυο σήμερα αριθμεί 184 δήμους πανελλαδικά, ενώ από το 2010 αποτελεί τον Πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εθνικό φορέα πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Ελλάδας. 
Ο κ. Γ. Πατούλης κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρακτική της δικτύωσης και το ρόλο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου με Προγράμματα Πρόληψης  Προαγωγής Υγείας στο γενικό πληθυσμό για τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων σοβαρών νοσημάτων. 
Ο  Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ επεσήμανε το ρόλο των εποπτών υγείας οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία πρόληψης της υγείας στους δήμους.
Εισηγητές επίσης υπήρξαν ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Γ. Καπλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο προσφυγικό και στο γεγονός ότι οι δήμοι οφείλουν μέσω του θεσμικού τους ρόλου να πάρουν επιπλέον πρωτοβουλίες. 
Στη συνέχεια ο κ. Σ. Παπασπυρόπουλος Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, Ιατρός-Υγιεινολόγος  ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας τα οποία έχουν σαν στόχο να επικεντρωθούν στους υγιείς πολίτες για τη διατήρηση της υγείας τους. 
Έπειτα τοποθετήθηκε η κα. Ντ. Παπαθανασοπούλου  Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. στο ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Εθνικά Δίκτυα,  η οποία αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων του Δικτύου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ  καθώς και για τη Διακήρυξη των Αθηνών που αποτελεί το καταστατικό κείμενο που περιγράφει τις αρχές για την τοπική αυτοδιοίκηση παγκοσμίως. 
Η κα. Α. Ριτσατάκη Σύμβουλος του Π.Ο.Υ. η οποία μίλησε για την πολιτική για την  Γ΄Ηλικία και ότι η κάθε πόλη μέλος του Δικτύου μπορεί να διατυπώσει τις δικές της προτεραιότητες για τη διαμόρφωση αυτής.
Συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου & Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού κ. Γ. Μακρυνός και ο κ. Α. Σισσούρας Ομότιμος Καθηγητής Επιχειρησιακής έρευνας, Μονάδας Σχεδιασμού και Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ σχολίασε ο κ. Α. Φιλαλήθης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος μίλησε για μια πολιτική υγείας με ξεκάθαρους ρόλους  και πρότεινε ένα νέο προφίλ υγείας με αλλαγές και χρηματοδοτήσεις καθώς και αξιολόγηση.
Τη συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους η κα. Κουρέα-Κρεμαστινού Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Συνεδρίου και ο κ. Στεφανάδης Καθηγητής Καρδιολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου