Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σοκ στην Τ.Α. από το «μπουγιουρντί» Γρηγοράκου!!!

Φωτιές ανάβει στους μισούς δήμους της χώρας η Μελέτη Στελέχωσης που στέλνει στους δημάρχους, μαζί με ευχές για «καλές γιορτές», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, καθώς αναφέρει πως έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο πρέπει να μετακινηθεί!
Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος, οι υπάλληλοι που θεωρούνται πλεονάζοντες είναι 3.708 και το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται να το έχει ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το «μπουγιουρντί» που έφθασε χθες στον κεντρικό Δήμο ενημερώνει ότι έχει 665 πλεονάζοντες εργαζομένους σε σύνολο 6.068 μόνιμων εργαζομένων και 1454 εποχικών κάθε μορφής (γενικό σλυνολο 7.522).
Συγχρόνως, σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης, σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.
Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στο πλαίσιο όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους.
 Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».

Για τη μελέτη, όσον αφορά στον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.
Η κινητικότητα αφορά στο μόνιμο προσωπικό και στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

                          Αντιδράσεις από τους δήμους
 Πάντως ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων, με πρώτο το δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα Τετάρτη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.
Δεν είναι όμως μόνο ο δήμος Αθηναίων που ξεσηκώθηκε. 
Το ίδιο αναμένεται να γίνει και σε άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής, καθώς ο κ. Γρηγοράκος αναφέρει στην επιστολή του ότι υπάρχουν 113 πλεονάζοντες στο δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, 71 στο δήμο Καλλιθέας, 50 στον Πειραιά και 12 στην Ηλιούπολη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών θα αρνηθούν ότι υπάρχει πλεόνασμα.
Συγχρόνως, έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται και από το Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη- προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ».
Και συνεχίζει η καταγγελία: «Πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τη ρύθμιση η ΚΕΔΕ μετατρέπεται αυτόματα από φορέας υποδοχής σε δεξαμενή διαθεσιμότητας και άρα οι εργαζόμενοί της είναι εν δυνάμει απολυόμενοι, προκύπτει το εξής ηθικό και πολιτικό ζήτημα: σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το προσωπικό των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, θα απολυθούν. 
Γιατί, λοιπόν, η ηγεσία της ΚΕΔΕ επιλέγει να προστατεύσει μόνο το προσωπικό του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από αυτό το τραγικό ενδεχόμενο τη στιγμή που για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ που απειλούνται με λουκέτο και για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη καταργηθεί στους δήμους, δεν δείχνει έμπρακτα την ίδια σπουδή και ευαισθησία; Πολύ περισσότερο που αφορά χιλιάδες εργαζομένους που οδηγούνται σε απόλυση αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των ΟΤΑ».
 Η ΚΕΔΕ σε χθεσινό ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου