Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Κακόγουστο ανέκδοτο», η βιοκλιματική ανάπλαση στην πλ. Αγ. Λαύρας!

Αυτή η  βιοκλιματική ανάπλαση στην πλατεία Αγ.Λαύρας έχει καταντήσει ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Από αυτά τα κρύα, που δεν γελάει κανένας. Εκτός από όσους τρίβουν τα χέρια τους, γιατί επωφελούνται πάνω από τα δέντρα που έγειραν.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία» 
είχε προειδοποιήσει, από το 2010,  ότι το έργο, έτσι όπως πάει να γίνει, είναι μια αλόγιστη σπατάλη, με την οποία καταστρέφεται ο χαρακτήρας της πλατείας. Είχαμε ζητήσει να μην πειραχθεί κανένα δέντρο και είχαμε επισημάνει πως είναι αδιανόητο να καλυφθεί το έδαφος με πλάκες γρανίτη και να ξηλωθούν μάρμαρα.
Λέγαμε τότε ότι η πλατεία δεν χρειαζόταν τέτοιες δραστικές επεμβάσεις που αλλάζουν δραματικά τη φυσιογνωμία της αλλά, με κάποιες ελαφρές, καίριες επεμβάσεις στην υποδομή της, θα επιτελούσε πολύ καλά το ρόλο της. 
Η αξία των δένδρων της είναι μεγάλη και ιστορική, αφού είναι ηλικίας έως και 80 ετών, με μεγάλους κορμούς και με είδη ασυνήθιστα για τις ελληνικές πόλεις.
Τα έργα τα ξεκίνησαν από το Μάρτιο του 2013. 
Τις πρώτες μέρες «κατάφεραν» να ρίξουν το πρώτο δένδρο, ένα αιωνόβιο πεύκο. Σήμερα έχουν ξηλώσει τα πάντα στο έδαφος, έχουν γίνει εκσκαφές και σε μικρή έκταση έχουν ρίξει τσιμέντο. 17 μεγάλα δένδρα έγειραν και στηρίζονται με μεταλλικές αντηρίδες. 8 από αυτά είναι πολύ επικίνδυνο να πέσουν και άλλα 9 γέρνουν και στηρίζονται και αυτά. Λίγα ακόμη μικρότερα γέρνουν χωρίς στήριξη.
Όλη αυτή η καταστροφή συντελέστηκε από το Μάρτιο μέχρι σήμερα και είναι αποτέλεσμα των χωματουργικών έργων του εργολάβου. Εγκλημάτησαν πάνω στα δένδρα της πλατείας και το ξέρουν πολύ καλά. Ξεκίνησαν τα έργα ,χωρίς να έχουν την αδειοδότηση των Δασικών Αρχών και άρα χωρίς να έχουν νομιμότητα, παρότι ο δήμαρχος διακήρυττε το αντίθετο. 
Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, που είναι υπεύθυνη για την έγκριση και χρηματοδότηση του έργου, έχει τη φυτοτεχνική μελέτη, μόνο που δεν τη δημοσιοποιεί.
Η φυτοτεχνική μελέτη ανάπλασης κατατέθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο, στην Έκθεσή του, επαληθεύει μόνο τα φυτοτεχνικά έργα και όχι τις εργασίες ανάπλασης στο σύνολό τους (υπερυψώσεις, πλάκες και λοιπές επεμβάσεις) για τις οποίες αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να λάβουν τις εγκρίσεις όπως προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία», τις οποίες η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής ουδέποτε έδωσε. 
Το νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι ηθικό. Αλλά εδώ ούτε νόμιμο είναι και βεβαίως ούτε ηθικό. Πού βρίσκεται το παράνομο; Στο ότι από τις 21 Ιουνίου κυκλοφόρησε ΦΕΚ με Προδιαγραφές εκπόνησης μελετών διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Που σημαίνει ότι κάθε μελέτη σχετική θα πρέπει να γίνει με βάση αυτές τις προδιαγραφές. Και τέτοια δεν έγινε ποτέ.
Η ομορφότερη πλατεία στο Μαρούσι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Αν είχε φωνή, θα ούρλιαζε. Για τον εργολάβο και το δήμαρχο, για τα δέντρα που έγειραν. Για την «κιτσαρία» των πλαστικών φύλλων που την περιβάλλουν. Που τάχατες κρύβουν τη γύμνια της λαμαρίνας. Κι από πίσω συντελείται το χειρότερο, ο βανδαλισμός των ψηλών δένδρων.
Τελικά αυτή η πλατεία έγινε ένα μνημείο. Μνημείο εξαπάτησης, βανδαλισμού του κοινόχρηστου πρασίνου και ανήθικης διαχείρισης δημοσίου χρήματος ευρωπαϊκής προέλευσης.
Δεν είναι αυτό το Μαρούσι που θέλουμε!
Θέλουμε τη λύση, τη λειτουργία και το άνοιγμα της πλατείας. Δεν θέλουμε τις πλάκες που καλύπτουν το έδαφος. Θέλουμε την αποκατάσταση του εδάφους και της βλάστησης, χωρίς υπερύψωση και άλλες επεμβάσεις.  Θέλουμε να σωθούν τα δέντρα. Και σήμερα αισθανόμαστε  δικαιωμένοι για τις θέσεις μας, απογοητευμένοι από την εξέλιξη του έργου και εξοργισμένοι με τη δημοτική αρχή.

                                               Αδαμόπουλος Θέμης
                     Δασολόγος, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στο Δ.Σ. 
                του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου