Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις έξω από το «Σισμανόγλειο»

Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Σπάτων και Ραφήνας έκαναν την Τετάρτη έξω από το «Σισμανόγλειο» εργαζόμενοι του νοσοκομείου και Λαϊκές Επιτροπές Μαραθώνα, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Λούτσας, Σπάτων.
 Το «Σισμανόγλειο» έχει συγχωνευτεί με το «Αμαλία Φλέμινγκ», το Παιδοψυχιατρικό του πρώην Νταού Πεντέλης και με το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Παπαδημητρίου).
Το «Σισμανόγλειο» είναι διοικητικά συνδεδεμένο με τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων και με τα περιφερειακά ιατρεία της Ραφήνας, τα οποία εξυπηρετούν χιλιάδες κατοίκους. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων θα λειτουργούν στο εξής - από λειτουργία σε 24ωρη βάση που ισχύει σήμερα- μέχρι τις 2 το μεσημέρι! «Αυτό σημαίνει πως αν συμβεί κάτι έκτακτο, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έρθουν στο Σισμανόγλειο... τόνισαν στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" οι διαμαρτυρόμενοι .
 Η διοικήτρια του νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, ισχυρίστηκε πως θα γίνει προσπάθεια τα Κέντρα Υγείας Μάκρης και Σπάτων να λειτουργούν έως τις 5 - 6 το απόγευμα και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα περιφερειακά ιατρεία της Ραφήνας που στεγάζονται στο πρώην Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Ωστόσο, όπως έλεγαν εργαζόμενοι των περιφερειακών ιατρείων, τους έχουν βάλει να δηλώσουν υποχρεωτικά σε ποιο νοσοκομείο θα ήθελαν να μεταταχτούν. Γεγονός που κάθε άλλο παρά «αναβάθμιση» των ιατρείων, προμηνύει.

Η κατάσταση άλλωστε στα ιατρεία Ραφήνας είναι ήδη δραματική. Ενώ μέχρι πριν ένα μήνα υπήρχε ένα καλά οργανωμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, πλέον σταμάτησαν να φέρνουν αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πλέον βιοχημικές εξετάσεις (σ.σ. όπως για θυρεοειδή, για καρκινικούς δείκτες, ορμονολογικές κ.ά.). Οι εργαζόμενοι λένε πως έχουν ακόμη σύριγγες για δυο μέρες και το «Σισμανόγλειο» δεν τους προμηθεύει. «Σε 2 μέρες δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε γενικές αίματος, αν δεν φέρει ο ασθενείς τη δική του σύριγγα!», καταγγέλλουν στον «Ρ». Επίσης, λείπουν μια σειρά ειδικότητες, όπως γυναικολόγος, ορθοπεδικός, ενώ καρδιολόγο έχει μια φορά τη βδομάδα. Σχετικά με τη μεταφορά των αιματολογικών εξετάσεων στο «Σισμανόγλειο», εξηγούν πως αυτό είναι επικίνδυνο γιατί δεν ξέρει κανείς κάτω από ποιες συνθήκες θα μεταφέρονται τα δείγματα αίματος, ενώ έτσι «σπάει» και η αλυσίδα του ιστορικού των ασθενών, που κρατάνε σε φακέλους στη Ραφήνα και είναι απαραίτητο να γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου