Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη μας

Με το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα παρκάρουν σε λίγο καιρό οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στην τελευταία του συνεδρίαση, να υιοθετήσει την μελέτη εφαρμογής του εν λόγω συστήματος.
Το σχέδιο του Δήμου προβλέπει την χάραξη των χώρων παρκαρίσματος των οχημάτων, διαχωρίζοντας τις θέσεις επισκεπτών και κατοίκων, ενώ ορίζει το αντίτιμο που θα καταβάλει κάποιος για να σταθμεύει το όχημά του. Η εφαρμογή του συστήματος θα γίνει από ιδιώτη, ενώ ο Δήμος δεσμεύεται να επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία του μέσω της δημοτικής αστυνομίας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις οργανωμένης στάθμευσης. Παράλληλα δε, με τα οικονομικά οφέλη από το αντίτιμο του παρκινγκ ο Δήμος αναμένει να τονωθεί οικονομικά.
                                       Το πλάνο
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη φάση ενός γενικότερου πλάνου ελεγχόμενης στάθμευσης στο Μαρούσι, η οποία αφορά το κέντρο και την περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία τριών ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης:
(α) Ζώνη Ι - θέσεις αποκλειστικά επισκεπτών,
(β) Ζώνη ΙΙ - μικτή ζώνη - θέσεις επισκεπτών και μονίμων κατοίκων και
(γ) Ζώνη ΙΙΙ - θέσεις αποκλειστικά κατοίκων και δύο τομείς (Α & Β).

Η ακριβής χωροθέτηση των θέσεων αυτών αποτυπώνεται στη μελέτη εφαρμογής και οι εν λόγω θέσεις θα σημανθούν με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Ειδικότερα:
 Η Ζώνη Ι περιλαμβάνει τις οδούς Βασ. Σοφίας, Χατζηαντωνίου, Αγ. Κωνσταντίνου, Θησέως, Βασ. Όλγας και Βασ. Αμαλίας από το ύψος της οδού Σουρή ως τον άξονα Θησέως - Θεμιστοκλέους, Κυριακού και 28ης Οκτωβρίου, Γαρδέλη από την οδό Σαλαμίνας ως την οδό Βασ. Σοφίας, Περικλέους, Μιλτιάδου έως Ρόδου, Τσαλδάρη από Μιλτιάδου έως Θεμιστοκλέους, Θεμιστοκλέους από Τσαλδάρη έως Βασ. Αμαλίας και τις οδούς Ράλλη και Διονύσου από την Αγίου Κωνσταντίνου έως την οδό Δόλιανης. Στις θέσεις της Ζώνης Ι, οι οποίες ανέρχονται, σύμφωνα με τη συνημμένη Μελέτη Εφαρμογής σε 314, θα μπορούν να σταθμεύουν αποκλειστικά επισκέπτες (βραχυχρόνια στάθμευση επί πληρωμή για όλα τα οχήματα).
Η Ζώνη ΙΙ περικλείεται από τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Κηφισίας (μη συμπεριλαμβανομένων) Δόλιανης και Νερατζιωτίσσης, καθώς και από τις οδούς Ράλλη και Αγ. Αναργύρων.
Επίσης στη Ζώνη ΙΙ ανήκει η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Γούναρη - 25ης Μαρτίου - Μόσχα - Αγ. Αναργύρων - Γούναρη - Διάκου - Τσαλδάρη - Θεμιστοκλέους - Θησέως - Πλαταιών - Χατζηαντωνίου - Βασ. Σοφίας - Γαρδέλη - Κηφισίας - Γούναρη. Στις θέσεις της Ζώνης ΙΙ, οι οποίες ανέρχονται, σύμφωνα με τη Μελέτη Εφαρμογής σε 504, δύνανται να σταθμεύουν επισκέπτες (βραχυχρόνια στάθμευση επί πληρωμή στις θέσεις επισκεπτών) αλλά και κάτοικοι (δωρεάν στάθμευση). Τέλος, η Ζώνη ΙΙΙ εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους και περιλαμβάνει όλες τις περιοχές και άξονες που δεν ανήκουν σε μία από τις παραπάνω ζώνες. Ο θέσεις της Ζώνης ΙΙΙ ανέρχονται σε 830.
Στις δύο πρώτες Ζώνες, το ωράριο στάθμευσης θα αφορά τις εργάσιμες ημέρες από 09:00 έως 21:00, τα δε Σάββατα από 09:00 έως 16:00, με μέγιστη δυνατότητα στάθμευσης 3 ωρών. Στην Τρίτη Ζώνη, που απευθύνεται αποκλειστικά για κάτοικους, δεν υπάρχει ωράριο.
Όσο αφορά τους δύο Τομείς Α και Β, αυτοί έχουν ως όριο τον άξονα την οδό Μ. Αλεξάνδρου. Το όριο αυτό χωρίζει τους κατοίκους της περιοχής σε δύο περιοχές περιορίζοντας τη στάθμευση των οχημάτων τους στον τομέα που βρίσκεται η κατοικία τους. Ο κάτοικος του τομέα Α δεν θα μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων του τομέα Β ενώ η στάθμευση στις άλλες ζώνες θα γίνεται με πληρωμή και με το χρονικό περιορισμό που ισχύει για τους επισκέπτες, για τις ώρες λειτουργίας του συστήματος. Στον τομέα Α θα ανήκει η περιοχή που βρίσκεται νοτίως της οδού Μ. Αλεξάνδρου και εντός των ορίων της περιοχής, ενώ στον τομέα Β θα ανήκουν οι περιοχές βόρεια από την Μ. Αλεξάνδρου συμπεριλαμβανομένης της περιοχής δυτικά των γραμμών του ΗΣΑΠ. Να σημειωθεί ότι ειδικές θέσεις θα προβλέπονται για ΑμΕΑ, για επαγγελματικές ανάγκες αλλά και την φορτοεκφόρτωση των εμπορικών καταστημάτων.

Πηγή:xtypos.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου