Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πορεία εξυγίανσης με σταθερά βήματα

           Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου
Με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου για το 2011 ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη διήμερη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Tο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός έλαβαν από 25 ψήφους «υπέρ» (όσοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας) και 13 ψήφους «κατά», αφού απουσίαζε η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού "ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" Μαίρη Καρανάσιου, είχε αποχωρήσει ο δημοτικός σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Κώστας Ρώτας ενώ και η Γαλάτεια Κλαπάκη του συνδυασμού "ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ" εγκατέλειψε την αίσθουσα πριν τη ψηφοφορία.
Το πολιτικό μήνυμα από όλη τη διαδικασία, όπως αυτό εκφράστηκε από το Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, είναι ότι ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει με σταθερά βήματα την πορεία εξυγίανσης και δημιουργικής ανασυγκρότησης που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Κι αυτό συμβαίνει παρά τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά και τις σοβαρές περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων.
«Είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική του Δήμου μας. Συνεχίζουμε με συνέπεια το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Και εργαζόμαστε συστηματικά ώστε παρά την περικοπή κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης προς του Ο.Τ.Α από την κεντρική εξουσία, παρά την καθυστέρηση από την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, που αντικαθιστά το ΘΗΣΕΑ, από την πόλη μας δεν θα λείψουν ούτε το 2011 σημαντικά έργα υποδομής. Και αυτό γιατί δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία και δυνατότητα χρηματοδότησης ανεκμετάλλευτη. Αλλά με συνέπεια και ευθύνη καταβάλλουμε προσπάθειες που όλες συνάδουν στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δείχνουμε εμπιστοσύνη και έχουμε σύμμαχό μας το πιο σημαντικό κεφάλαιο του Δήμου μας, το ανθρώπινο δυναμικό του» τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, ο προϋπολογισμός για το 2011, που ανέρχεται σε 115.662.040,92 ευρώ, προβλέπει τακτικά έσοδα (φόροι, εισφορές, δημοτικά τέλη κτλ.) ύψους 51.151.132,04 ευρώ. Οι δαπάνες για επενδύσεις αλλά και για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου διαμορφώνονται σε 37.594.137 ευρώ.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2011 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου, με έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, ομβρίων, οδοποιΐας, ηλεκτροφωτισμού, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις κ.α.
Έμφαση δίνεται, επίσης, στη χρηματοδότηση σημαντικών υπηρεσιών, όπως οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, η Δημοτική Συγκοινωνία, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και το Πολυιατρείο κλπ.
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή τακτοποίηση των δανειακών μας υποχρεώσεων, εξετάζουμε επιλογές αναχρηματοδότησης μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαπραγματευόμενοι με μεγάλες τράπεζες, και παράλληλα, διεκδικούμε πόρους από την κεντρική εξουσία. Η εξυγίανση και η ανασυγκρότηση του Δήμου είναι το πρώτο μας μέλημα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με γοργούς ρυθμούς» επεσήμανε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στις κινήσεις της Διοίκησης για να μπορέσει ο Δήμος να απαλλαγεί από το κληρονομούμενο οικονομικό βάρος.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ευχαρίστησε, επίσης, τις υπηρεσίες του Δήμου -οικονομικές, τεχνικές και πολεοδομίας- για την προσπάθεια που κατέβαλαν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η μείζων μειοψηφία σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ακολούθησε το δρόμο μιας στείρας αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πρόταση ότι ο Δήμος θα πρέπει, ακολουθώντας κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, ουσιαστικά να βάλει λουκέτο στις υπηρεσίες του, να απολύσει προσωπικό, να στερήσει από την πόλη τις υπηρεσίες που σήμερα απολαμβάνει.
«Δεν δεχόμαστε να είμαστε υποτελείς και εξαρτημένοι από τις διαθέσεις παραγόντων της κυβέρνησης, η οποία έχει οδηγήσει σήμερα τη χώρα σε μια χειμαζόμενη οικονομία, κονιορτοποιώντας τους πολίτες και την αξιοπρέπειά τους. Δεν θα οδηγηθούμε στο δρόμο της εξαθλίωσης που κάποιοι το έχουν βάλει στόχο της ζωής τους. Και είναι παράταιρο, πρόσωπα-δημοτικοί σύμβουλοι που διετέλεσαν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης, να μιλούν για εξυγίανση. Ξεχνούν, φαίνεται, ότι εκείνοι, με τις δικές τους αποφάσεις, έβαλαν οικονομική θηλιά στο Δήμο Αμαρουσίου συνάπτοντας δάνεια ύψους 140 εκατ. ευρώ για έργα που ουδέποτε παρελήφθησαν και για εκτάσεις που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Άλλωστε, η πρόσφατη ετυμηγορία του μαρουσιώτικου λαού επικύρωσε με τον πιο σαφή τρόπο το έργο της Διοίκησής μας την προηγούμενη τετραετία» σημείωσε με έμφαση ο Γιώργος Πατούλης.
Η συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου για το 2011 ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία έγκριση τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου