Σάββατο 2 Απριλίου 2011

"Εικονική πραγματικότητα" ο προϋπολογισμός

"Μνημείο ψεύδους και εικονικής πραγματικότητας" χαρακτηρίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση "ΕΚΤΟΣ των ΤΕΙΧΩΝ"τον πρϋπολογισμό.
"Για άλλη μια φορά, επισημαίνει, επιχειρείται να κρυφτεί από τους δημότες η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου, προϊόν των αντιλαϊκών – καταστροφικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από τις διοικήσεις Τζανίκου – Πατούλη, δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. μετατρέποντας το Μαρούσι σε πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων και πλουτισμού των μεγαλοεργολάβων και του κατασκευαστικού κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των δημοτών και κατοίκων του Αμαρουσίου. Η κατάσταση που προέκυψε από την εφαρμογή των πολιτικών αυτών είναι ορατή «δια γυμνού οθφαλμού» στην πόλη μας που έχει γεμίσει από τόνους τσιμέντου, έχει υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά και στερείται βασικών έργων υποδομής (π. χ. αγωγούς ομβρίων υδάτων κ.ά. ) και ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.

Το άλλοτε καταπράσινο Μαρούσι μετατράπηκε σε τσιμεντούπολη, όπου κυριαρχούν οι γυάλινοι ουρανοξύστες και τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα.
Με περισσή υποκρισία ο κος Δήμαρχος Αμαρουσίου (Γ. Πατούλης) φωνάζει, για να προλάβει τις αντιδράσεις, ότι «ήρθε ο καιρός να πληρώσουν και να συνεισφέρουν όλοι αυτοί που επωφελήθηκαν από το οικοδομικό όργιο που συντελέστηκε στην πόλη μας την τελευταία εικοσαετία», διότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει έχει ως στόχο του να ρίξει τα βάρη στα συνήθη υποζύγια, αυτούς που πληρώνουν πάντα το μάρμαρο, δηλ. τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και συνταξιούχους απλούς δημότες και κατοίκους της πόλης και όχι στις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, που ασέλγησαν σε βάρος της πόλης, των κατοίκων και του περιβάλλοντος αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Η Δημοτική αρχή επιχειρεί με έργα βιτρίνας, όπως η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης, να χρυσώσει το χάπι για τους κατοίκους – δημότες του Αμαρουσίου παρουσιάζοντας δήθεν έργο και γεμίζοντας τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων για άλλη μια φορά.
Από την άλλη μεριά η παντελής έλλειψη έργων υποδομής (αγωγοί ομβρίων υδάτων, δημιουργία δικτύου ακάθαρτων στις περιοχές του Αμαρουσίου που δεν υπάρχουν και συνεχίζεται το αίσχος της ύπαρξης βόθρων που μολύνουν το υπέδαφος κ. ά.) είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής στο θέμα του προγράμματος Τεχνικών έργων.
Η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής γύρω από τη δημιουργία συνεκτικού πρασίνου στην πόλη μας, ειδικά μετά τα όργια τύπου Βωβού και Μall, δεν είναι άλλη από τις ακριβές σε κόστος αναπλάσεις – πεζοδρομήσεις, ενώ η πόλη έχει ανάγκη από δημιουργία πάρκων – χώρων πρασίνου με ότι αυτό συνεπάγεται (δηλ. απαλλοτριώσεις, πράξεις εφαρμογής με έμφαση στη δημιουργία πρασίνου και όχι στη δημιουργία κατοικίας και εμπορικών χρήσεων).
Η διαχείριση που μέχρι σήμερα έχει κάνει η Δημοτική αρχή έχει σαν αποτέλεσμα να ξοδευτούν ένα σωρό χρήματα σε μελέτες και έργα, τα οποία δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη παρά μόνο την τσέπη των εργολάβων. Οι αναπλάσεις λοιπόν και οι πεζοδρομήσεις που προτείνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, όσο δεν εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική ανάπτυξης του πράσινου και περιορισμού της οικοδόμησης, δεν μπορεί παρά να εξυπηρετούν είτε μικροσυμφέροντα είτε τα συμφέροντα των εργολάβων.
Ακόμα στον προϋπολογισμό δεν εγγράφεται ούτε ένα ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού της πόλης μας.
Αλήθεια πως θα αντιμετωπιστεί το κύμα των απολύσεων, της ανεργίας και της γενικευμένης φτώχειας; Μήπως με την επιβολή εισιτηρίων στα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας ή με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις «προσφορές» και «φιλανθρωπίες» των εταιριών και των κεφαλαιούχων, πάντα βέβαια, αφού εξαργυρώσουν τις υπηρεσίες τους αυτές από το ταμείο του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να προβλέπει τη μείωση - κατάργηση των Δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τη μετακύλιση του κόστους στις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο Μαρούσι.
Ακόμα περισσότερο γίνεται μια προσπάθεια να κρυφτεί το τεράστιο χρέος του Δήμου, αφού παρουσιάζονται μια σειρά έσοδα τα οποία είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου ρίχνει τα βάρη στην πλάτη των Δημοτών – εργαζομένων – κατοίκων του Δήμου μας (είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δήμαρχου Αμαρουσίου, ύστερα από ερώτησή, ότι δεν προτίθεται να επιβάλλει αύξηση Δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα εμπορικά κέντρα για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση) και στρώνει το δρόμο για την επιβολή ανταποδοτικών τελών για την παροχή των υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες, την εμπλοκή ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ , και την πλήρη εκχώρηση μεγάλων κομματιών έργου του Δήμου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με βάση το νόμο του Καλλικράτη και τις εντολές του μνημονίου, με τα οποία συμφωνεί η Δημοτική αρχή του Αμαρουσίου και τα εφαρμόζει, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της.
Εμείς οι ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ θα καταψηφίσουμε στο σύνολό του και τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών έργων .
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ που άλλοι δημιούργησαν, (ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ) αλλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε τρόπο ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και επιλογές που υιοθετούνται σε βάρος των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, καλώντας το Μαρουσιώτικο λαό να παλέψει και ν’ αντισταθεί σ’ αυτές τις πολιτικές με ανυπακοή και με συντονισμένους ανατρεπτικούς αγώνες.
Διεκδικώντας:
- Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
-Κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τα νοικοκυριά και για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων,
- Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Δωρεάν μετακίνηση κατοίκων – δημοτών και επισκεπτών του Δήμου Αμαρουσίου με τα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
- Όχι στις συμπράξεις ΣΔΙΤ και την εκχώρηση του παρεχόμενου Δημοτικού έργου σε ιδιώτες.
- Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων.
- Να σταματήσει ο Δήμος Αμαρουσίου να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
-Να μη γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο το θέμα των εσόδων για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές.
- Να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
- Να αναλάβει ο Δήμος τον κοινωνικό ρόλο που του αρμόζει διαθέτοντας και τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό (προστασία ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού της πόλης μας – κατάργηση τροφίων στους παιδικούς σταθμούς – παροχή δωρεάν στους δημότες αθλητικών και πολιτιστικών υπηρεσίων κ.ά ).
-Να επανέλθουν οι απολυμένοι συμβασιούχοι του Δήμου στις εργασίες τους, με σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις – όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων από το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου