Σάββατο 2 Απριλίου 2011

6.226.000 Ευρώ οι περικοπές για το 2011 !


Αναξιόπιστο και μη πραγματοποιήσιμο, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση "ΚΟΝΤΡΑ στον ΚΑΙΡΟ".
 "Αποκρύπτεται συστηματικά, τονίζει, από τον κ. Δήμαρχο,  η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, που δυστυχώς για τους Μαρουσιώτες είναι απελπιστική. Ο καυγάς για το ποιος δημιούργησε αυτή την κατάσταση σκοπεύει στην απόκρυψη των πραγματικών λόγων της χρεοκοπίας. Και οι δύο παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο είχαν και έχουν την ίδια φιλοσοφία των πελατειακών σχέσεων, του ρουσφετιού, της διαπλοκής με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, της αδιαφάνειας, την εφαρμογή στη Τ.Α των χρεοκοπημένων νεοφιλελεύθερων συνταγών της ιδιωτικοποίησης. Στον τομέα των εσόδων φαίνεται ανάγλυφα η περικοπή των δαπανών που φέρνει το μνημόνιο και ο Καλλικράτης.Υπολογίζουμε ότι το σύνολο των περικοπών για το 2011 ανέρχεται σε 6.226.000 Ευρώ περίπου, ή ποσοστό 31% για τους συγκεκριμένους πόρους σε σχέση με το 2010...

Η Δημοτική Αρχή είναι θετικό ότι δεν προχωρά σε αύξηση των δημοτικών τελών. Παραμένει όμως η οριζόντια επιβάρυνση των δημοτών χωρίς κοινωνικά κριτήρια.
Άλλα έσοδα είναι επισφαλή και δεν θα πραγματοποιηθούν στο 2011 στο σύνολό τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτά είναι τα δημοτικά τέλη και φόροι που πληρώνουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις όπως και οφειλές από Π.Ο.Ε. (προηγούμενα Οικονομικά Έτη).
Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια € περίπου και είναι αναμενόμενο ότι δεν θα εισπραχθεί στο σύνολό του δημιουργώντας έτσι μεγάλη υστέρηση εσόδων του Δήμου, παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου για εντατικοποίηση της είσπραξης τους.
Υστέρηση αναμένεται επίσης από τις επιχορηγήσεις των 7.600.000 € για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου και 2.800.000 € για την κατασκευή βρεφονηπιακών που είναι αμφίβολο αν θα δοθούν μέσα στο έτος.
Άλλα επισφαλή έσοδα είναι τα πρόστιμα από Κ.Ο.Κ. 1.800.000 €, και πρόστιμα για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες 5.000.000 €
Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι τα τελικά έσοδα 115.662.040 € θα υπολείπονται σημαντικά των προβλεφθέντων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου -χωρίς τα έργα - ανέρχονται σε περίπου 77 εκ. € είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 82 εκ. €.
Η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ξεκινάει φοροεπιδρομή και συναινεί στο ξεπούλημα της δημόσιας γης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, συγκεκριμένα:
Πρόστιμα ΚΟΚ 1.800.000 €
Ελεγχόμενη Στάθμευση 2.000.000 €
Εισιτήριο στη Δημοτική συγκοινωνία 500.000 €
Προγράμματα ΣΔΙΤ
Καθαριότητα, Υπόγειοι χώροι στάθμευσης, Βρεφονηπιακοί, Αθλητικά ακίνητα, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός (Σύνολο δαπάνης για μελέτες 615.813 €)
Τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των οικοπέδων της Κ.Ε.Δ. στο Μαρούσι αντί για χρήση τους σαν κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Δυστυχώς για τους πολίτες επιβεβαιώνονται από τις πρώτες κιόλας στιγμές της νέας Δημοτικής Αρχής οι προεκλογικές μας προβλέψεις
Η κυβέρνηση περικόπτει πόρους από το Δήμο στα πλαίσια της πολιτικής του μνημονίου και του Καλλικράτη
Εργαζόμενοι απολύονται, αναμένονται μειώσεις μισθοδοσίας στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου και φαλκιδεύεται η βαθμολογική εξέλιξη των αόριστου χρόνου
Ο Δήμος αντιμετωπίζει αυτή την επίθεση με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και παράδοση στον ιδιωτικό τομέα βασικών δραστηριοτήτων του Δήμου μέσω ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης.
Από την άλλη μεριά ζητά συναίνεση στην πολιτική του όταν δεν υπάρχει η στοιχειώδης ειλικρίνεια να παρουσιαστεί η πλήρης και καθαρή κατάσταση των οικονομικών του. Όταν δεν περιέχονται καν στον προϋπολογισμό οι δαπάνες των νέων Ν/.Π.Δ.Δ. και της κοινωφελούς επιχείρησης που δημιουργήθηκαν.
Σε ένα προϋπολογισμό 116 εκατομμυρίων € δεν υπάρχει η ανάλογη με τις περιστάσεις πρόνοια για ενίσχυση ανέργων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων , ή για ανακούφιση του εμπορικού κόσμου.
Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» προτείνει μια εντελώς διαφορετική πολιτική για το Δήμο
1. Σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου από ειδικούς κοινής αποδοχής που θα διερευνήσει όλα τα δάνεια του παρελθόντος και που πήγαν αυτά τα χρήματα.
Να διαγραφεί το επαχθές χρέος και να καταλογιστούν ευθύνες. Τα δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων να μην αποπληρωθούν ή να δοθούν αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη στην πόλη
Διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται συνολικά σε 9.888.000 € για το τρέχον έτος.
Ο Δήμος να μην υπαχθεί στην επιτήρηση του άρθρου 262 σε καμία περίπτωση. Δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη χάσουν οι Τράπεζες τα λεφτά τους.
2. Περικοπή των λειτουργικών εξόδων κατά 5% με μείωση των δαπανών προβολής και δημοσίων σχέσεων και αμοιβών κάθε είδους συμβούλων. Μόνο οι στολές της Δημοτικής Αστυνομίας θα στοιχίσουν περίπου 100.000 € για 42 δημοτικούς αστυνόμους (!)
3. Αύξηση των Δημοτικών τελών και φόρων στα μεγάλα εισοδηματικά κλιμάκια και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και μείωσή τους ή και κατάργησή τους στους ανέργους και στους συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Όσο η κυβέρνηση περικόπτει πόρους τόσο να αυξάνονται τα τέλη στα μεγάλα εισοδήματα και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
4. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών (παιδεία, αθλητισμός, βρεφονηπιακοί, επιδόματα σε ανέργους και απόρους).
5. Αναπτυξιακή πολιτική από τον ίδιο το Δήμο χωρίς παράδοση των υπηρεσιών και των υποδομών του σε ιδιώτες. Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για το προσωπικό του Δήμου σημαίνει απολύσεις και όχι αξιοποίησή του, που υπόσχεται ο κ. Δήμαρχος.
Σύναψη δανείων ειδικού σκοπού για επενδύσεις βιώσιμες (υποδομές, parking) από τον ίδιο τον Δήμο.
6. Ένταξη εκτός σχεδίου περιοχών στο Δήμο μας, ως αμιγούς κατοικίας για δημιουργία εσόδων από εισφορά σε γη και χρήμα.
Εμείς εκτιμούμε ότι μια άλλη Δημοτική Αρχή διαφανής, ειλικρινής αξιόπιστη, προσηλωμένη στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων θα μπορούσε με αυτή την πολιτική να εξοικονομήσει περί τα 10 εκατομμύρια το χρόνο για να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα του Δήμου χωρίς πρόσθετα βάρη για τους δημότες.
Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν συντρέχει και για το λόγο αυτό εμείς θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου