Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

SOS για βρεφονηπιακούς σταθμούς

Με... στάση πληρωμών προειδοποιούν τους δήμους εκατοντάδες γονείς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών. Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς αρκετοί γονείς έχουν χάσει τις δουλειές τους ή στην καλύτερη περίπτωση βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται.
Χιλιάδες οικογένειες στράφηκαν φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία.
Σε κατάσταση απόγνωσης ζητούν από τις δημοτικές αρχές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία, ακόμα και εκείνα ?τα λιγοστά- που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Εκατοντάδες γονείς κάθε μέρα εκφράζουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο έξοδο αυτό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο με «θύματα» χιλιάδες νήπια και βρέφη που φυλάσσονται σε παιδικούς σταθμούς.
Ενδεικτική περίπτωση ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος στα μέσα της χρονιάς καλεί τους γονείς να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να ανταποκριθούν -όπως υποστηρίζει- οι παιδικοί σταθμοί στις αυξημένες ανάγκες. Οι γονείς διαμαρτυρόμενοι για τα «τσουχτερά» τροφεία, τα οποία φτάνουν μέχρι τα 250 ευρώ, έχουν βγει στους δρόμους, ενώ προετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει, ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν το βάζουν κάτω. Πρόσφατα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουν αγωγή κατά της απόφασης, ενώ αρνούνται να δεχθούν το «σκληρό» -όπως χαρακτηρίζουν- μέτρο του δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι παιδικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα. Το προσωπικό δεν επαρκεί, οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν, ενώ την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς χιλιάδες οικογένειες, τη φετινή σεζόν, εγκατέλειψαν τους ιδιωτικούς σταθμούς στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στους δημοτικούς. Αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τροφείων με το επιχείρημα της ελλιπούς χρηματοδότησης. Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τους δημότες φέρνει το θέμα στην επιφάνεια, όμως οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις νέα κατάσταση που διαμορφώνεται...
.........................................................................................................................................................
ΤΡΟΦΕΙΑ
Εκκλήσεις για μείωση των ποσών
Μορφή επιδημίας παίρνουν οι διαμαρτυρίες και οι εκκλήσεις γονέων προς τους δήμους να μειώσουν τα τροφεία. Προς το παρόν η κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους δημάρχους, εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να διώχνουν τα παιδιά από τους σταθμούς.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Περιστέρι, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αν. Παχατουρίδη, αρκετές οικογένειες εκφράζουν τη δυσκολία τους να πληρώσουν τροφεία, ενώ ο δήμος δεν αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα να λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Στο Μαρούσι ολοένα και περισσότεροι γονείς δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό αυτό έξοδο. «Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας, γιατί αρκετοί δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και οι δήμοι δεν έχουν λεφτά για να λειτουργήσουν τους σταθμούς», αναφέρει ο δήμαρχος Γ. Πατούλης. Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει 13 σταθμούς που φιλοξενούν 1.000 παιδιά, ενώ τα τροφεία κυμαίνονται από 70-90 ευρώ ανάλογα το εισόδημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&PubID=54240952&word=%CC%C1%D1%CF%D5%D3%C9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου