Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εκπαιδευτικός Καλλικράτης

H ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
"ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ" ενημερώνει ότι την Τετάρτη 16 - 2 - 2011 υπέβαλε την παρακάτω πρόταση προς το Δ. Σ. Αμαρουσίου (Αρ. Πρ. 010335 της 16-2-2011), με στόχο να εγγραφεί το θέμα στην Η. Δ. της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να ληφθεί απόφαση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική του ΥΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα των συμπτήξεων - συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων.
                                              
Μαρούσι 16 – 2 – 2011
Προς: Τον Πρόεδρο του Δ. Σ. Αμαρουσίου
Κο Γαρδέλη Επ.

Το Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, δημοσιοποίησε στις 27 – 1 – 2011, εγκύκλιο με θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011 – 2012». Με βάση αυτή την εγκύκλιο, καλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, να διαμορφώσουν και να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις έως τις 25/2, παίρνοντας υπόψη τους μεταξύ άλλων ότι «οι κτιριακές υποδομές, οι συντηρήσεις, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και οι μετακινήσεις των μαθητών, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων». Με την ίδια λογική, οι Περιφερειακοί Διευθυντές, καλούνται να συνδιαμορφώσουν τις προτάσεις τους με τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς, αλλά και «τους λοιπούς εκπαιδευτικούς ή μη φορείς και τους ΟΤΑ» καθώς «η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης».
Από την πλευρά μας ως Δημοτική Παράταξη, που εκπροσωπεί τους Δημότες του Αμαρουσίου, θεωρούμε ότι οι αποφάσεις αυτές του ΥΠΔΒΜΘ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία και πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου πρέπει να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, καταδικάζοντας την πολιτική του ΥΠΔΒΜΘ.
Σας υποβάλλουμε σχέδιο απόφασης για να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου και παρακαλούμε για την εγγραφή του θέματος στην Η. Δ. της συνεδρίασης του επόμενου Δ. Σ.
• Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων.
Τέτοια μέτρα, σημαίνουν για μας, υποβάθμιση του σχολείου της γειτονιάς, υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και διαμόρφωση πληθωρικών τμημάτων, ένταξη των πολυθέσιων δημοτικών σχολείων που θα προκύψουν στο αποτυχημένο και αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των 800 σχολείων «αναμορφωμένου προγράμματος». Όλα αυτά, συνεπάγονται την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, περισσότερα βάρη για τους γονείς.
• Είμαστε αντίθετοι, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην υποβάθμιση - κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στην κατάργηση του ΟΣΚ και του ΟΕΔΒ.
• Απέναντι στο φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Διεκδικούμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20 στην πρωτοβάθμια). Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών την προηγούμενη χρονιά. Διεκδικούμε άμεση έκτακτη χρηματοδότηση όλων των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Είναι προφανές ότι, όποιος φορέας συναινέσει στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, θα έχει μερίδιο της ευθύνης των εξελίξεων και των αρνητικών συνεπειών στους μαθητές.
Είναι αυτονόητο, ότι οι συμπτύξεις τμημάτων και η μετατροπή των νέων πολυθέσιων σε σχολεία «νέου ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος» δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Δήμων. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων αποτελεί προϋπόθεση και ανοίγει το δρόμο για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν πρέπει να συντελέσει σε τέτοια μέτρα, αντίθετα πρέπει να συμπλεύσει με τις θέσεις και προτάσεις των θεσμοθετημένων φορέων των εκπαιδευτικών και των γονέων, στη μάχη για τη διατήρηση και διεύρυνση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης ή οποία πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από την πολιτεία.
Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Δάσκαλος
Αιρετός και ανακλητός εκπρόσωπος
της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου