Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης «ξεκινούν» από το Μαρούσι

τoυ Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου
Στις σημερινές συγκυρίες έχουν ιδιαίτερα αυξημένο ρόλο να διαδραματίσουν εξειδικευμένοι πανελλαδικοί μηχανισμοί όπως το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας διότι, με τη τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, επιτρέπουν στους ΟΤΑ να κινούνται με ενιαίο τρόπο ως προς τις πολιτικές για την υγεία, να εφαρμόζουν ενιαία προγράμματα προαγωγής της υγείας, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ενημερώσεις κλπ.
Γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι που ήδη έχουμε ουσιαστικά ολοκληρώσει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αυτή των μεγάλων αλλαγών που προετοιμάζονται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης
Η πρώτη αφορά την ολοκλήρωση της Μελέτης για τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης (Ανοιχτά Κέντρα Προστασίας της Υγείας) από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο.
Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της ΕΣΔΥ με σκοπό να αποτυπωθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές των <<καλλικρατικών>> Υπηρεσιών Υγείας των Δήμων με έμφαση την πρόληψη και τη προαγωγή της υγείας, τον προσυμπτωματικό έλεγχο των υγιών πληθυσμιακών ομάδων αυξημένου κινδύνου, τον προσανατολισμό των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση του έκτακτου αλλά μη-οξέος μικρού κινδύνου.
Σήμερα, η μελέτη αυτή που θέτει τις παραπάνω προτεραιότητες αλλά και αποτυπώνει τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υλικούς πόρους, σε πληροφορικές ανάγκες και σε οικονομικούς όρους των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης είναι πια στα χέρια της Ελληνικής Πολιτείας και Κοινωνίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.healthview.gr/node/25947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου