Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

COVID-19, ESM, χρέος:Οι προβλέψεις του ΕλΙΑμΕΠ

              Αβεβαιότητα, ετοιμότητα, επιπτώσεις 

Οι προβλέψεις του Ελληνικοι Ιδρύματος Αμερικανικής & Ευρωπαϊκής Πολιτικήςσχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις (ύφεσης) συνέπειες των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας είναι, στην πραγματικότητα, αναξιόπιστες. 
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει ταχέως μαζικά προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης και δημοσιονομικής επέκτασης. 
Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, 
η ΕΚΤ υιοθετεί ένα ρόλο που, κατά μία έννοια, τείνει να βρίσκεται στο περιθώριο της νομισματικής χρηματοδότησης των δημόσιων ελλειμμάτων, 

ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - ο οποίος, ωστόσο, δεν υποκαθιστά ένα εργαλείο αμοιβαιότητας του χρέους - είναι πιθανό να συμβάλει στη χρηματοδότηση  των  δημοσίων οικονομικών των εθνικών κυβερνήσεων, κυρίως για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. 
Ο οικονομικός εθνικισμός ενθαρρύνεται - και στην ΕΕ η εσωτερική αγορά κατακερματίζεται σε κάποιο βαθμό. 
Η αναμενόμενη ανάκαμψη (όποτε συμβαίνει) πιθανώς θα συνοδεύεται από αύξηση των ποσοστών πληθωρισμού, κάτι που πιθανώς θα ανεχθεί από τις κεντρικές τράπεζες - μεταξύ άλλων με στόχο τη μείωση της πραγματικής αξίας του χρέους. 
Η παύση της παγκοσμιοποίησης θα μετριάσει τους περιορισμούς στη δημοσιονομική σταθεροποίηση των οικονομιών και της νομισματικής πολιτικής. 
Στον Δυτικό κόσμο, ειδικότερα, είναι δυνατή η αναβίωση της μεταπολεμικής τάξης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.  
Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της Σύντομη πολιτικής του Νίκου Κουτσιαράς, 
Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
και Senior Research Fellow του ΕΛΙΑΜΕΠ, εδώ (στα ελληνικά)
                                                             Νίκος ΚΟΥΤΣΙΑΡΑΣ 
                                 € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου