Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Σύστημα παρακολούθησης κορωνοϊού, δημιουργούν Apple & Google

Την Παρασκευή, η Apple και η Google ανακοίνωσαν ένα σύστημα παρακολούθησης της εξάπλωσης του νέου coronavirus, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται δεδομένα μέσω εκπομπών Bluetooth χαμηλής ενέργειας (BLE) και εγκεκριμένων εφαρμογών από οργανισμούς υγείας.
Το νέο σύστημα , το οποίο εκτίθεται σε μια σειρά εγγράφων και λευκών χαρτιών , θα χρησιμοποιεί επικοινωνίες Bluetooth μικρής εμβέλειας για τη δημιουργία ενός εθελοντικού δικτύου παρακολούθησης επαφών, διατηρώντας εκτεταμένα δεδομένα σε τηλέφωνα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Οι επίσημες εφαρμογές από τις αρχές δημόσιας υγείας θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και οι χρήστες που τα κατεβάζουν μπορούν να αναφέρουν εάν έχουν διαγνωστεί με COVID-19.
Το σύστημα θα ειδοποιήσει επίσης τα άτομα που τα κατεβάζουν για το εάν ήταν σε στενή επαφή με ένα
μολυσμένο άτομο.
Η Apple και η Google θα παρουσιάσουν ένα ζευγάρι API iOS και Android στα μέσα Μαΐου και θα διασφαλίσουν ότι οι εφαρμογές αυτών των υγειονομικών αρχών μπορούν να τις εφαρμόσουν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να συμμετάσχουν στην παρακολούθηση επαφών, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την υιοθέτηση. Όμως, κατά τους μήνες μετά την ολοκλήρωση του API, οι εταιρείες θα εργαστούν για τη δημιουργία λειτουργιών ανίχνευσης στο υποκείμενο λειτουργικό σύστημα, ως επιλογή άμεσα διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες με τηλέφωνο iOS ή Android. 
Μια περιγραφή υψηλού επιπέδου του API παρακολούθησης επαφών Apple / Google
Η ανίχνευση επαφών - η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό με το οποίο έχει μολυνθεί ένα άτομο που έχει μολυνθεί και προσπαθεί να το αποτρέψει από τη μόλυνση άλλων - είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις για τη χρήση του COVID-19, αλλά η χρήση της τεχνολογίας ψηφιακής παρακολούθησης για να το κάνει εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα .
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση χρηστών με δεδομένα τηλεφώνου,
υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε σύστημα θα πρέπει να περιοριστεί στο πεδίο εφαρμογής του και να αποφύγει την παραβίαση του απορρήτου των χρηστών.
Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μεθόδους - όπως, για παράδειγμα, χρήση δεδομένων GPS - αυτό το σχέδιο Bluetooth δεν θα παρακολουθούσε τη φυσική τοποθεσία των ανθρώπων.
Βασικά θα πάρει τα σήματα των κοντινών τηλεφώνων σε διαστήματα 5 λεπτών και θα αποθηκεύσει τις συνδέσεις μεταξύ τους σε μια βάση δεδομένων.
Εάν ένα άτομο δοκιμάσει θετικά για το μυθιστόρημα κορωνοϊού, θα μπορούσε να πει στην εφαρμογή ότι έχουν μολυνθεί και θα μπορούσε να ειδοποιήσει άλλα άτομα των οποίων τα τηλέφωνα πέρασαν σε κοντινή απόσταση τις προηγούμενες ημέρες. 
Το σύστημα λαμβάνει επίσης ορισμένα μέτρα για να αποτρέψει τον εντοπισμό ατόμων, ακόμη και μετά την κοινή χρήση των δεδομένων τους.
Ενώ η εφαρμογή στέλνει τακτικά πληροφορίες μέσω Bluetooth, μεταδίδει ένα ανώνυμο κλειδί και όχι μια στατική ταυτότητα, και αυτά τα κλειδιά κάνουν κύκλο κάθε 15 λεπτά για τη διατήρηση του απορρήτου.
Ακόμη και όταν ένα άτομο κοινοποιήσει ότι έχει μολυνθεί, η εφαρμογή θα κοινοποιεί κλειδιά μόνο από τη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία ήταν με
ταδοτική.
Βασικά, δεν υπάρχει κεντρική προσβάσιμη κύρια λίστα των οποίων τα τηλέφωνα έχουν αντιστοιχιστεί, μεταδοτικά ή με άλλο τρόπο.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα ίδια τα τηλέφωνα εκτελούν τους κρυπτογραφικούς υπολογισμούς που απαιτούνται για την προστασία του απορρήτου.
Οι κεντρικοί διακομιστές διατηρούν μόνο τη βάση δεδομένων των κοινόχρηστων κλειδιών και όχι τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των κλειδιών.
Η μέθοδος εξακολουθεί να έχει πιθανές αδυναμίες.
Σε πολυσύχναστες περιοχές, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει άτομα σε παρακείμενα δωμάτια που δεν μοιράζονται πραγματικά χώρο με τον χρήστη, κάνοντας τους ανθρώπους να ανησυχούν άσκοπα.
Μπορεί επίσης να μην καταλάβει τη σημασία του πόσο εκτεθειμένος κάποιος - που εργάζεται δίπλα σε ένα μολυσμένο άτομο όλη την ημέρα, για παράδειγμα, θα σας εκθέσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο από το να περπατήσετε από αυτούς στο δρόμο.
Και εξαρτάται από τα άτομα που
έχουν εφαρμογές βραχυπρόθεσμα και ενημερωμένα smartphone μακροπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε περιοχές με χαμηλότερη συνδεσιμότητα.
Είναι επίσης ένα σχετικά νέο πρόγραμμα και η Apple και η Google εξακολουθούν να συζητούν με τις αρχές δημόσιας υγείας και άλλους ενδιαφερόμενους για το πώς να το εκτελέσουν.
Αυτό το σύστημα πιθανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις παλιομοδίτικες μεθόδους ανίχνευσης επαφών - που περιλαμβάνουν συνέντευξη από μολυσμένα άτομα σχετικά με το πού ήσαν και με ποιον έχουν περάσει χρόνο - αλλά θα μπορούσε να προσφέρει ένα συμπλήρωμα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δισεκατομμύρια οι άνθρωποι έχουν ήδη.
ΠΗΓΗ://www.theverge.com/2020/4/10/21216484/google-apple-coronavirus-contract-tracing-bluetooth-location-tracking-data-app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου