Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ΔΙΣ: Λειτουργικό το υπάρχον καθεστώς στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Στην πάγια θέση της ότι το υπάρχον καθεστώς στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είναι λειτουργικό και δεν χρειάζεται αλλαγές εμμένει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Μετά την δημοσιοποίηση του πλαισίου προτάσεων για συνταγματική αναθεώρηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΙΣ της Εκκλησίας σε ανακοίνωσή της  ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί αρμοδίως επί των προτάσεων όταν αυτές κατατεθούν επισήμως από την κυβέρνηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Ωστόσο, προσέθεσε ότι «οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο, είναι σαφείς, αναλυτικές και ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στα ανακοινωθέντα της Ιεραρχίας στις 4/10/ 2017 και 4/10/2018».
Εξειδικεύοντας τη θέση, η ανακοίνωση παραπέμπει στην εισήγηση του μητροπολίτη Αμαρουσίου, Κηφισίας & Ωρωπού κ. Κυρίλλου στις 4/10/2018. 
Ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι «το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας - Πολιτείας με το Σύνταγμα του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. 
Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του κατά τη νεότερη αυτή περίοδο αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».
                                                                              Αδειοδότηση
Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι:
 πολλοί παλαιοί χώροι λατρείας ιστορικών θρησκευτικών κοινοτήτων (οι κυριότερες εκ των οποίων έχουν ήδη προσλάβει νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με τον ν. 4301/2014) δεν έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για ευκτήριους οίκους που λειτουργούν διαρκώς και αδιαλείπτως επί πολλές δεκαετίες και πάντως προ του 1955. 
Για τον λόγο αυτό, προχωρεί στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης για κάθε παλαιό χώρο λατρείας. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αφορά κτίσματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ευαγγελικής Εκκλησίας και τεμένη. 
Η διαπιστωτική πράξη θα επέχει θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του ΥΠΠΕΘ είναι οι χώροι λατρείας να λειτουργούν συνεχώς και αδιαλείπτως στο συγκεκριμένο κτίριο ή τμήμα του πριν από την 9η Αυγούστου 1955, δηλαδή προ της έναρξης ισχύος του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι και σήμερα.
                                                                     ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
                                                          € « » $  ●▲▼◄►€ « » $  ●▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου