Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Oι χαλίφηδες των ... "χρήσεων γης"!

Yποκριτική η ανακοίνωση Αλ. Μπρέγιαννη για το Π.Δ
           που αφορά στις χρήσεις γης στο Μαρούσι

Με αφορμή την ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμαρουσίου με θέμα το Π.Δ. που αφορά στις χρήσεις γης, το οποίο προωθήθηκε από τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμονές των εκλογών της 6ης Μαΐου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, πολύ αργά ο κ. Μπρέγιαννης, κινητοποιήθηκε για το νέο πολεοδομικό έγκλημα που συντελείται στο Μαρούσι, για μια ακόμη φορά από πρωτοβουλία Υπουργού Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του κ. Σηφουνάκη. Τα ίδια και χειρότερα πολεοδομικά εγκλήματα συντελέστηκαν και στο παρελθόν στην πόλη μας. Και τότε με κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ, με τις γνωστές παράνομες μεταφορές συντελεστών δόμησης, με παράνομους ολυμπιακούς τάχα νόμους που επέτρεψαν την ανοικοδόμηση εμπορικών μεγαθηρίων, με οικοδόμηση τεράστιων κτιρίων και γυάλινων πύργων.
Με Δήμαρχο τότε ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον κ. Τζανίκο, με δημοτικούς συμβούλους τότε ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως ο κ. Μπρέγιαννης. Για τα εγκλήματα αυτά που συντελέστηκαν ακόμη και σε χρονικές περιόδους που ο κ. Μπρέγιαννης, ασκούσε Διοίκηση στην πόλη δεν έβγαλε ποτέ του τσιμουδιά. Είχε επιλέξει το ρόλο του άλαλου και βωβού καλού παιδιού, προσδοκώντας να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Αν νομίζει πως οι πολίτες του Αμαρουσίου ξεχνούν για το ποιοι ευθύνονται για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του προαστίου μας, είναι βαθιά νυχτωμένος. Εάν νομίζει αυτός και η παράταξη του ότι θα πάρουν συγχωροχάρτι από τους συμπολίτες μας για τα λάθη του αμαρτωλού παρελθόντος τους, προσφεύγοντας υποκριτικά στο ΣτΕ, ματαιοπονούν.

Δεύτερον, είναι απολύτως ψευδές να υποστηρίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το συγκεκριμένο απαράδεκτο Π.Δ Σηφουνάκη έχει οποιαδήποτε σχέση ως προς το περιεχόμενο του με την πρόταση της Διοίκησης Πατούλη για τις χρήσεις γης στην πόλη μας. Είναι προφανής ο λόγος που λέει ψέματα: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Όπως είναι απολύτως ψευδής και συκοφαντικός ο ισχυρισμός του πως η σημερινή Διοίκηση του Δήμου επιχειρεί με το συγκεκριμένο Π.Δ να διευθετήσει συμφέροντα. Μην κρίνετε κ. Μπρέγιαννη, εξ ιδίων τα αλλότρια, μπορεί διευθετήσεις συμφερόντων να γίνονταν στο παρελθόν από τις Διοικήσεις του Δήμου, στις οποίες συμμετείχατε. Εσείς ξέρετε καλύτερα τί γινόταν τότε. Αλλά η σημερινή Διοίκηση δεν κάνει διευθετήσεις σε βάρος της πόλης. Τελεία και παύλα.
Τρίτον, επειδή φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ασθενή μνήμη, θα θυμίσουμε ποια είναι η θέση του Δήμου και της σημερινής Διοίκησης πάνω στο ζήτημα των χρήσεων γης. Θα υπενθυμίσουμε «σε όσους ξεχνούν» ότι το ζήτημα τέθηκε από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου με στόχο να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα της άναρχης και χωρίς κανόνες πολεοδομικής ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων. Ήταν μια στρατηγική παρέμβαση της Διοίκησης με στόχο να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε στο μέτρο του δυνατού την οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου μας. Να προωθήσουμε τις χρήσεις κατοικίας, σε βάρος των υπερτοπικών εμπορικών χρήσεων.
Το ζήτημα των νέων χρήσεων γης τέθηκε ως θέμα δημόσιας διαβούλευσης σε μια διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008 και κατέληξε το 2009. Στο διάλογο αυτό υπήρξε εκτενής συζήτηση τόσο εντός, όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Τέθηκαν υπόψη οι θέσεις και τα αιτήματα των τοπικών Συλλόγων και καταλήξαμε σε μια τελική πρόταση με την υπ. αριθμό 114/2009 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή (Μελέτη Αναθεώρησης Εγκεκριμένου Σχεδίου στους Βασικούς Οδικούς Άξονες-) απεστάλη στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (νυν ΥΠ.Ε.Κ.Α). Τονίζουμε πως στην Απόφαση 114/2009, η οποία ακολούθησε τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Γ.Π.Σ. (Υπουργική Απόφαση 72228/4279/20-7-1994, ΦΕΚ 734Δ/94), είχαν περιληφθεί κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη, προτάσεις για χρήσεις σε ορισμένα σημεία της μελέτης με όρους ευμενέστερους αυτής. Ευμενέστερους όσον αφορά στην προώθηση χρήσεων κατοικίας. Στη συνέχεια, το ΥΠ.Ε.Κ.Α απέστειλε το σχέδιο του Π.Δ στο ΣτΕ για τον έλεγχο της νομιμότητας, ακολουθώντας αυστηρά τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Γ.Π.Σ. Η εισηγήτρια του ΣτΕ ζήτησε και έλαβε από το Δήμο Αμαρουσίου χάρτη με τις θεσμοθετημένες χρήσεις που ίσχυαν μέχρι τη χρονική περίοδο του Απριλίου 2012, ώστε να συγκρίνει τις διαφορές.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως ως Δήμος κάναμε ακριβώς ό,τι χρειάζονταν για να προωθήσουμε την πρόταση μας.
Δεν είναι δική μας ευθύνη που ο τότε αν. ΥΠ.Ε.Κ.Α Ν. Σηφουνάκης, παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία (Σύνταξη Διατάγματος, αποστολή στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, επιστροφή από το ΣτΕ στο Υπουργείο για διορθώσεις και υποβολή στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή του και αποστολή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση σε ΦΕΚ) και κινήθηκε αυθημερόν για την υπογραφή και δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Αν ψάχνει ευθύνες ο κ. Μπρέγιαννης, για τη μεθόδευση ας τις αναζητήσει στον σύντροφο του κ. Σηφουνάκη, ας πάει να τον βρει στα γραφεία του κόμματος τους, στην Ιπποκράτους, να του ζητήσει το λόγο.
Τέταρτον, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ασφαλώς και δεν συμφωνεί με τις τελικές ρυθμίσεις των χρήσεων γης του συγκεκριμένου Π.Δ. Πώς είναι δυνατόν να συμφωνούμε με ένα σχέδιο που προβλέπει δυσμενέστερες χρήσεις από τις δικές μας προτάσεις;
Την έμπρακτη αντίρρησή μας στο περιεχόμενο του Π.Δ την εκφράζουμε μέσω της προσφυγής που κατέθεσαν στο ΣτΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Ε. Γαρδέλης, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης της Διοίκησης κ.κ. Δ. Καμπούκος ,και Δ. Σμυρνής.
Η προσφυγή αυτή κατά κύριο λόγο εδράζεται στο γεγονός ότι:
α) δε ν ελήφθη υπόψη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα,
β) ότι το Κεντρικό ΣΧΟΠ δεν συνεδρίασε για να αποφανθεί για τις προτάσεις του Δήμου,
γ) ότι με το συγκεκριμένο Π.Δ νομιμοποιούνται παράνομα κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν με άδειες αμιγούς κατοικίας.
Ο Δήμος Αμαρουσίου και τα στελέχη της σημερινής Διοίκησης, έχοντας στο πλευρό τους τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, θα δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη για να διαφυλάξει το προάστιο από περαιτέρω υποβάθμιση της οικιστικής του φυσιογνωμίας. Με πραγματικές πολιτικές πρωτοβουλίες κι όχι με υποκριτικές προσφυγές όπως αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου