Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Αλλαγή του νόμου για την αποδοχή κληρονομιάς ζητούν 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να αλλάξει άμεσα ο νόμος για την αποδοχή κληρονομιάς και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κρίσης και το οικονομικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή 66 «ευαίσθητοι» εκπρόσωποι του λαού που εντελως τυχαία εξελέγησαν με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ!!!
Οχι γιατί είναι άδικος αλλά γιατί όπως επισημαίνουν, διαπιστώνεται  μεγάλη αύξηση των αποποιήσεων!!! Δεν πέφτει το ρευστό δηλαδή & κάτι πρέπει να γίνει ...

Η πρωτοβουλία πιστώνεται στον πρώην άσπιλο & αμόλυντο υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο(ΝΑΙ, αυτόν που πρωτοστάτησε στην διαγραφή του θρησκεύματος από τις Αστυνομικές Ταυτότητες, υποστήριξε την ελεύθερη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη Νεολαία, τάχθηκε υπέρ της καύσης των νεκρών, συνεργάστηκε με τον«Δωσίλογο» Σημίτη για να συντελεστεί το οικονομικό Ολοκαύτωμα της πατρίδος, πρότεινε την αποποινικοποίηση όλων όσοι λαμπαδιάζουν το Ιερό μας Σύμβολο, φρόντισε να βγάλει από τις φυλακές δολοφόνους, παιδεραστές & εμπόρους ναρκωτικών  προς δόξαν βεβαίως - Βεβαίως της πολυπολιτισμικής εγκληματικότητας).
Αφού «συμμάζεψε» τις φυλακές & έκανε την ούτως ή άλλως δύσκολη από τα Μνημόνια ζωή μας, πραγματική ζούγκλα, τον έπιασε η πολιτική κάψα να δώσει «αριστερή» λύση & στο ζέον θέμα των κληρονομιών!!! 
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η σώρευση χρεών ανθρώπων που πεθαίνουν ή οι αδυναμία των κληρονόμων να πληρώσουν τους φόρους των ακινήτων τους οδηγεί στο να αποποιηθούν κληρονομιές. 
Παρόλα αυτά λόγω της πολυπλοκότητας του νόμου αλλά και το τεράστιο εύρος των συγγενών που πρέπει να δηλώσουν ότι αποποιούνται άνθρωποι ανύποπτοι βρίσκονται αιφνιδιαστικά να έχουν υποχρεώσεις προς το δημόσιο για συγγενείς τους 4ου και 5ου βαθμού που δεν γνώριζαν - ούτε κάν υποψιάζονταν- τι έπρεπε να κάνουν.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξης:  
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών αποποίησης κληρονομίας, φαινόμενο το οποίο λαμβάνει πλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης τριετίας, είναι δηλωτικά της κατάστασης αυτής, καθώς οι αποποιήσεις ιδίως για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000 ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την ελληνική οικονομία.

Οι λόγοι οφείλονται κυρίως, είτε στην αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων (λ.χ. έξοδα  συμβολαιογράφων, φόροι κληρονομίας κ.ά.) αλλά και στην ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), είτε στο γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν.
Το ισχύον καθεστώς αποποίησης είναι ιδιαίτερα αυστηρό (προβλεπόμενες προθεσμίες, τύπος δικαιοπραξίας, λόγοι ακυρότητας κ.ά.),  σύνθετο και πολύπτυχο, με συνέπεια οι περισσότεροι εκ των κληρονόμων να μην μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεπαγόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.  
Συχνά δε, οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν συμβαδίζουν με τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή δεν είναι επαρκείς για την νομοθετική προστασία των κληρονόμων.
Έτσι, μακρινοί συγγενείς θανόντος, ευρισκόμενοι σε άλλη πόλη και μη έχοντας καμία επικοινωνία με τους κοντινούς εν ζωή συγγενείς του κληρονομουμένου, αγνοούν τόσο το γεγονός του θανάτου, όσο και την υποχρέωση του να προβεί σε αναγκαίες ενέργειες για την αποποίηση της επαχθείσας σε εκείνον εξ΄ αδιαθέτου κληρονομίας με χρέη χιλιάδων ευρώ.  
Το αποτέλεσμα είναι να καθίστανται  οφειλέτες χωρίς την θέλησή τους και κατά παράβαση της γενικής αρχής «ουδείς άκων κληρονόμος» και αδύναμος να προστατευθεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Όπως είναι γνωστό, με βάση το ισχύον πλαίσιο, στην εξ αδιαθέτου (ανυπαρξία διαθήκης) κληρονομική διαδοχή καθιερώνονται έξι «τάξεις» συγγενών, οι οποίες κληρονομούν με σειρά προτεραιότητας.  
Στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες (παιδιά και εγγόνια) του κληρονομούμενου και  η/ο σύζυγος, αν δεν υπάρχουν κατιόντες καλείται η δεύτερη τάξη γονείς και αδέλφια (και η/ο σύζυγος). Αν δεν υπάρχει  συγγενής δεύτερου βαθμού καλείται στην  διαδοχή η τρίτη τάξη, παππούδες και γιαγιάδες. 
Στην τέταρτη τάξη – στην περίπτωση ανυπαρξίας συγγενών όλων των προηγούμενων τάξεων – κληρονομούν οι προ παππούδες και προγιαγιάδες. Στην πέμπτη τάξη –εφόσον δεν υπάρχουν συγγενείς άλλων τάξεων -  βρίσκεται η/ο σύζυγος και στην έκτη το δημόσιο.  
Συνεπώς, αν βρεθεί κληρονόμος της πρώτης τάξης, δεν κληρονομεί κανείς από την δεύτερη κ.ο.κ. και αντίστοιχα αν αποποιηθεί κληρονόμος της πρώτης τάξης, το κληρονομικό δικαίωμα επάγεται στη δεύτερη κ.ο.κ.
Σύμφωνα εξάλλου με τις προβλεπόμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα (1856 ΑΚ), αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή σε εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε και η κληρονομιά επάγεται σε εκείνον που θα είχε κληθεί, αν αυτός που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου.
Η προθεσμία αποποίησης του κληρονόμου, ο οποίος καλείται λόγω της αποποίησης, αρχίζει από τη γνώση της επαγωγής και του λόγου αυτής, δηλαδή από την στιγμή που περιήλθε σε γνώση της αποποίησης και της εξαιτίας αυτής κλήσης του επόμενου κληρονόμου. 
Στην πράξη, ωστόσο, συχνά δεν ενημερώνονται έγκαιρα οι κληρονόμοι των επόμενων τάξεων, με αποτέλεσμα να παρέρχονται οι τασσόμενες εκ του νόμου αποσβεστικές προθεσμίες και οι ίδιοι να βρίσκονται στη δυσχερή θέση να ευθύνονται πλέον με την δική τους  προσωπική περιουσία για κατάχρεες κληρονομιές.
Ως προς δε την παρεχόμενη δυνατότητα για αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, είναι προφανές ότι και πάλι θα έχει παρέλθει άπρακτη η αποσβεστική προθεσμία.
Επειδή συνεχώς πληθαίνουν ανάλογα περιστατικά με την συνεπακόλουθη αδυναμία διαχείρισής τους από τους υφιστάμενους την περιουσιακή βλάβη κληρονόμους ο αρμόδιος υπουργός  προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (περιορισμός των τάξεων που καλούνται στην εξ αδιαθέτου διαδοχή σε περιπτώσεις που το παθητικό της περιουσίας υπερβαίνει το ενεργητικό, δεκτή –υπό συγκεκριμένους όρους- η εκπρόθεσμη αίτηση αποποίησης σε περιπτώσεις κατάχρεων κληρονομιών),  για την πληρέστερη νομοθετική προστασία των κληρονόμων».
                                                                ΠΗΓΗ:www.vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου