Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

«Διαγωγή κοσμία» επί Συριζοκρατίας;

«Υπάρχουν ακόμη αυτοί οι χαρακτηρισμοί στα σχολεία;» διερωτώνται 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση ...
«Πόσα & ποια σχολεία της Δευτ/βάθμιας Εκ/δευσης έχουν επιβάλει υποβάθμιση της διαγωγής στους μαθητές τους;». 
Θα υπάρξει «κατάργηση του μέτρου αυτού που προσβάλλει τον πολιτισμό και τη νεολαία μας;». 
Με αυτά τα ερωτήματα απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή. 
Ζητούν την άμεση κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών σε όσα σχολεία ακόμη εφαρμόζεται ώς αναχρονιστικό μέτρο. 
Οπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους:  
«Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν πολλές δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ ούτε στην πρωτοβάθμια μα ούτε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υφίσταται. 
Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή/μαθήτριας, ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη του παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου και νυν Λυκείου. 
Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, την πολιτική δράση τους, τη θρησκεία, το χρώμα τους κλπ. 
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με το χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας». 
Συνεχίζουν λέγοτνας ότι «τα τελευταία χρόνια, στην πλειοψηφία των σχολείων έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη αυτή και δεν επιβάλλεται το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο στους μαθητές, ούτε και σε ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσεις. 
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που για να καλύψουν την παιδαγωγική τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής των μαθητών και χωρίς μάλιστα να έχουν εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του Υπουργείου και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. 
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι οργανώσεις γονέων, όσο και των μαθητών, δεν έχουν ποτέ – ακόμα και σήμερα – λάβει  καμία πληροφόρηση από το υπουργείο για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες που προβλέπονται (για ποινές, κανονισμό κ.λπ.), με αποτέλεσμα οι έφηβοι να είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι όχι μόνο δεν καλείται ο ανήλικος μαθητής ή οι γονείς του στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων που ενδέχεται  να λάβει μια τέτοια δυσμενή για τον ίδιο απόφαση, αλλά του απαγορεύεται να παραστεί και να υπερασπιστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου