Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

2006 - 2016, Δέκα χρόνια Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης!

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία Κινηματογραφικής Λέσχης στην Πεύκη θα μπορούσαν να ανιχνευθούν την περίοδο μετά το 1995 όταν στα φεστιβάλ, που διοργάνωνε ο τότε Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πεύκης, συμπεριλαμβάνονταν προβολές ταινιών και αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο.
Επισήμως η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης ιδρύεται τον Οκτώβριο του 2006 ως Σύλλογος φίλων του κινηματογράφου και του θεάτρου, μη κερδοσκοπικός και ανεξάρτητος του Δήμου.
Χάρη και στην εν τω μεταξύ κατασκευή στην πόλη του Δημοτικού Θεάτρου προβολές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στον κατάλληλο χώρο. 
Με αργά και δειλά βήματα λοιπόν η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης άρχισε τη δράση της.
Με τη δημιουργία του «Καλλικρατικού» Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, την ενθάρρυνση του τότε Δημάρχου και τη στήριξη του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου «Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός» η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης δραστηριοποιείται εντονότερα σε Πεύκη και Λυκόβρυση δίνοντας το στίγμα της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Με ελάχιστους πόρους, με κατάθεση ψυχής και χρόνου σχεδιάζεται βήμα - βήμα κάθε προβολή από λίγους εθελοντές - λάτρεις της 7ης τέχνης. 
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης.
Μέχρι και σήμερα σε συνεργασία με Πρεσβείες, Ινστιτούτα, Οργανισμούς, Φεστιβάλ, Εταιρείες Παραγωγής, Εταιρείες Διανομής, Σκηνοθέτες και Ηθοποιούς έχουν προβληθεί 158 ταινίες (μικρού / μεγάλου μήκους, animation, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).
Συγκεκριμένα  προβλήθηκαν  84 ταινίες ελληνικής παραγωγής,
 20 ισπανικής, 12 τσεχικής, 9 γαλλικής, 9 γερμανικής, 8 βενεζουελανικής, 5 αργεντίνικης, 2 ιταλικής, 2 φινλανδικής, 2 τουρκικής, 1 βελγικής, 1 σερβικής, 1 αιγυπτιακής, 1 αμερικανικής και 1 από το Πράσινο Ακρωτήριο.
Οι σκηνοθέτες Ηλίας Ιωσηφίδης, Χρήστος Καρακάσης, Βασίλης Κεσίσογλου, Φίλιππος Κουτσαφτής, Νίκος Μεγγρέλης Μαρία Ντούζα, Λάκης Παπαστάθης, Ανιές Σκλάβου, Γιάννης Σολδάτος, Στέλιος Τατάκης, Αλέξης Τσάφας και Σταύρος Ψυλλάκης, βρέθηκαν στις προβολές ταινιών τους και μοιράστηκαν με το κοινό τη γνώση και τις εμπειρίες τους. 

Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν τρεις εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού καθώς και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας.
Η πολιτισμική αυτή παρέμβαση, που έχει αγκαλιαστεί πλέον από 
ένα ευρύτατο κοινό ξεπερνώντας τα στενά τοπικά γεωγραφικά όρια έκαναν την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης γνωστή πανελληνίως, γεγονός που ενισχύεται και από την ενεργό συμμετοχή της στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.).
Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή της, η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης διοργανώνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 επετειακή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου