Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Με μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού συναντήθηκε ο Γ. Καραμέρος

Με την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2016) και στη λογική της ετοιμότητας του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος συναντήθηκε σε καλό κλίμα με μελισσοκόμους, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού.
Με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήµατα των γεωγραφικών ορίων της χωρικής αρμοδιότητας του βόρειου τομέα, ο κ. Καραμέρος ζήτησε τη συνεργασία των μελισσοκόμων, ώστε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα και με τα όσα ορίζονται κατά τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις.
Αφού άκουσαν προσεκτικά τον αντιπεριφερειάρχη, οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μούτσης, δεσμεύτηκαν για μια καλή συνεργασία, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος που προκύπτει από τον ανθρώπινο παράγοντα, ως προς την πρόκληση των πυρκαγιών. 
Ειδικότερα, παρατίθενται προς ενημέρωση των μελισσοκόμων, τα όσα προβλέπονται από το άρθρο 9 της αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής ∆ιάταξης :
1. Το κάπνισµα κυψελών που είναι µέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση µικρότερη των 300 µέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται µόνον εφόσον:
α.- Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 µέτρων γύρω από τις κυψέλες.
β.- Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάµνους είναι τουλάχιστον 10 µέτρων.
γ.- Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).
δ.- Στις κυψέλες και σε εµφανές σηµείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισµα κυψελών µόνο µέχρι τη 12η µεσηµβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (µικρή) ή 2 (µέση).
2. Το κάπνισµα µελισσών που είναι σε κορµούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, µόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά µέτρα της προηγούμενης παραγράφου και έχει ενηµερωθεί η αρµόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσµατος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου