Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΕΠΩΛΗΘΗ Η ΕΛΛΑΣ!

■ Ολα τα μέτρα που θα φέρουν φτώχεια & χάος
■ Το απίστευτο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών 
Μεταβιβάζεται το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου (ακόμη και τα μελλοντικά έσοδα από πετρέλαια και φυσικό αέριο)
Το σύνολο της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου μεταφέρεται στο νέο Κατοχικό Ταμείο, όπως υποστήριζε εδώ και μήνες η «δημοκρατία», σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. 
Στο κείμενο, που διέρρευσε χθες, φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ελλάς... επωλήθη!
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ως προαπαιτούμενη η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία εκτός από τα ακίνητα που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο και η «ιδιοκτησία (legal ownership) όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν, ειδικά όταν υπάρχουν εμπόδια στη μελλοντική εμπορική αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, όπως στις περιπτώσεις των παραλιακών ακινήτων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.». 
Επιπλέον θα δημιουργηθεί και «μια αρχική λίστα» προς πώληση κρατικών εταιριών που σήμερα δεν ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο Κατοχικό Ταμείο θα περάσουν και μελλοντικά έσοδα από έρευνες υδρογονανθράκων.
Το ίδιο κείμενο αποκαλύπτει πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εγκρίνει από τη Μ.Τρίτη(26 Απριλίου) το ανανεωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan), το οποίο περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η έγκριση έγινε χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το Ταμείο.
                                                                      Στόχος
Στόχος του προγράμματος είναι η άντληση (εξαιρουμένων των εσόδων από πώληση τραπεζικών μετοχών) 2,5 δισ., 2,2 δισ. και 1,1 δισ. ευρώ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται μάλιστα ως συμπλήρωμα στο κείμενο της συμφωνίας, όπως αναφέρεται σχετικά. Στον κατάλογο δεν θα περιλαμβάνονται φυσικά οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις που λέει πως θα προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.
Μεταξύ των προαπαιτουμένων για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι να εγκριθεί και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει 19 περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα η σχετική απόφαση, μαζί με το Asset Development Plan, πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ανανεώνεται σε εξαμηνιαία βάση με ταυτόχρονη επανέγκρισή του από το ΚΥΣΟΙΠ.
Η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα. Προβλέπεται επίσης η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Ερχεται και πάλι τσεκούρι στους μισθούς
Αιματηρές περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, με «τσεκούρι» στους μισθούς και περιορισμό στις προσλήψεις προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου που έχουν καταρτίσει κυβέρνηση και δανειστές.
Συγκεκριμένα, στον τομέα των δαπανών κάνει λόγο για «έλεγχο του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο για εξοικονόμηση 350.000.000 ευρώ» με:
Πάγωμα αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια το 2016-2018 και σταδιακή «χαλάρωση» του κανόνα για τις προσλήψεις ως εξής: Μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη προς τέσσρις αποχωρήσεις το 2017 και μία πρόσληψη προς τρεις αποχωρήσεις το 2018. Εξαιρούνται όσοι δικαιώθηκαν από δικαστήρια μετά το 2015 και όσοι εμπλέκονται στην κινητικότητα.
Περιέχει και αναφορά σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο», κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».
Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημόσιων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016.
Προβλέπονται και περικοπές στις δαπάνες, που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2016 και θα αφορούν τόσο τις αμυντικές όσο και τις κρατικές επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα με προληπτικό χαρακτήρα και ύψος 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, υπάρχει στο κείμενο γενική διατύπωση για τον μηχανισμό.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε ένα ψηφισμένο πακέτο που θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στον στόχο για το πλεόνασμα, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα.
Στέλιος Κράλογλου
Αγγελιόσημο: 3 μήνες παράταση από Κατρούγκαλο
Τρίμηνη παράταση, έως την 1η Αυγούστου 2016, έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση του αγγελιοσήμου, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ειδικά του ΕΔΟΕΑΠ, που είναι το Ταμείο που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα. Εως τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα καταστεί εφικτό να είναι έτοιμος ο πόρος που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο, χωρίς να περιοριστούν όμως τα έσοδα που καταλήγουν στο Ταμείο και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να είναι βιώσιμος και έτσι το Ταμείο θα αναγκαστεί να επεξεργαστεί άλλες λύσεις, που είναι ή η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου ή η απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ.
                           Εναλλακτικές
Σε κάθε περίπτωση, το αγγελιόσημο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά, η οποία επιβάλλεται ως φόρος επί της διαφημιστικής δαπάνης και οφείλουν οι διαφημιζόμενοι να αποδίδουν στο Ταμείο των δημοσιογράφων. 
Ενδεχόμενη κατάργησή του, χωρίς αντικατάσταση από κάποιον άλλο πόρο, και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζομένους στον Τύπο εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθη αύξηση των απολύσεων προσωπικού.
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και η μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν άμεσα το ελληνικό κράτος με πρόσθετες δαπάνες, από τις οποίες έως σήμερα απαλλάσσεται.
 Κι άλλοι φόροι που θα φέρουν φτώχεια- χάος!
Διαδοχικές αυξήσεις έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, ΦΠΑ, στα καύσιμα και σε πολλά άλλα πεδία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα φτώχειας των Ελλήνων, που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε χθες και αναμένεται να κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου για την περίοδο 2016-2018:
Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την 1η Ιουνίου αναμορφώνεται η φορολογία στα Ι.Χ. Το νέο σύστημα θα προβλέπει φορολόγηση στη βάση της αξίας του αυτοκίνητου (αντί του κυβισμού, που ισχύει σήμερα), κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα, ενώ καταργείται και η έκπτωση 50% που ισχύει για τα οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα.
Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24%, με στόχο έσοδα της τάξης των 450.000.000 ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ αναμένεται να επιβληθεί αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καθιερώνεται ΕΦΚ στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ αυξάνεται και ο ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται το ειδικό τέλος στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αυξάνεται ο φόρος στον ΟΠΑΠ από 30% σε 35% για αντικατάσταση του τέλος των 5 σεντ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της κυβέρνησης να διευρύνει τη βάση του ΕΝΦΙΑ και να αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης είτε για τον βασικό είτε για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα.
Δόση με αντάλλαγμα προληπτικά μέτρα προτείνει η Κομισιόν
Την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα που αφορούν το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, των προληπτικών μέτρων και της αναδιάρθρωσης τους χρέους της Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτόν προχωρά σε μια συμβιβαστική πρόταση, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.
                                     Διαρροές
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε μπαράζ διαρροών: 
Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, ενώ νωρίτερα το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο, που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».
Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του πραγματικού αποτελέσματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που δημοσιοποιούνταν κάθε Απρίλιο, τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως. Στη βάση αυτή, η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ, και, εκτός από την περικοπή δαπανών, θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, έπειτα από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».
        Λαγκάρντ: Συζήτηση άμεσα για το χρέος!
Αίτημα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα, παρά τη γερμανική αντίδραση, υπέβαλε προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Σε μια επιστολή προς όλους τους 19 υπουργούς που στάλθηκε την Πέμπτη το βράδυ και δημοσίευσαν οι «Financial Times», η Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι οι «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για να βρεθούν οι ύψους 3 δισ. ευρώ «προληπτικές» περικοπές Προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για έναν μήνα, έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα ή υπάρχει ρίσκο να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα (οικονομικές μεταρρυθμίσεις), αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα» γράφει η Λαγκάρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου