Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Περί Συντάγματος & διαθεσίμων

                                          Για δες ποιος μιλάει…
«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. 
Εάν εξακολουθεί να ισχύει αυτό, τότε ίσως το συνταγματικό «γράμμα» να είναι κατά δύο λέξεις φτωχότερο, μετά τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτής της κυβέρνησης. 
Τα κρατικά ταμεία όμως θα γίνουν κατά περίπου 2 δις ευρώ πλουσιότερα στην πιο κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση της χώρας.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των διαθεσίμων των Δήμων ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μονόδρομος στην μάχη της ρευστότητας. 
Το κατά πόσο πρόκειται και για βιώσιμο μονόδρομο θα το κρίνουν οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, καθώς η «σκούπα» στα αποθέματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει νόημα μόνον εάν όντως επίκειται συμφωνία με τους πιστωτές.
Εως τότε, και αυτή η μάχη φαίνεται καταδικασμένη να περάσει μέσα από – εγχώριες και διεθνείς - θύελλες, με τη Νέα Δημοκρατία να σηκώνει πρώτη το λάβαρο… προάσπισης του Συντάγματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 102 περί οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης», ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ προς ακύρωση της ΠΝΠ και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με οργίλη ανάρτηση στο Facebook κατήγγειλε «σοβιετικής μεθοδολογίας  οικονομικό στραγγαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης»  για να καταλήξει: 
«Επέλεξαν τον Παυλόπουλο γιατί ήθελαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόθυμο να υπογράφει τις κυβερνητικές αθλιότητες».
Και οι τρεις, πάντως, μάλλον παρέλειψαν να… θυμηθούν ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε υπογράψει δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όχι για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά για να περάσει μνημονιακά μέτρα. 
«Πραξικοπηματική ενέργεια» και «παιχνίδια με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων» κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας, πάντως, και εκείνο ότι επί ημερών συγκυβέρνησης, το «μεγάλο παιχνίδι» του PSI είχε κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία ζημιές πάνω από 12 δις ευρώ.
Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν, άλλωστε, χθες το βράδυ ότι «η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία», πρόσθεταν δε ότι «μετά την πρόσφατη τροπολογία, τα διαθέσιμα όλων των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο».
Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, πάντως, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την πλευρά των Δήμων. Γιώργος Καμίνης και Γιώργος Πατούλης έκαναν λόγο επίσης για προσφυγή στο ΣτΕ...
Ακόμη πιο θερμά ήταν τα εκτός συνόρων πυρά, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά της καταστροφολογίας το Bloomberg: 
«Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», έγραψε ο αρθρογράφος του πρακτορείου Μαρκ Γκίλμπερτ σχολιάζοντας την απόφαση δέσμευσης των διαθεσίμων, για να συμπληρώσει με πλεόνασμα… λυρισμού: 
«Ενας έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι ώρα να σταματήσει να σερβίρει στον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ ίσως να τελείωσε, είτε φύγει σκοντάφτοντας από μόνη της, είτε αν την πετάξουν έξω για κακή διαγωγή».
Παρεμπιπτόντως πάντως, μάλλον και το Bloomberg ξεχνά μια βασική παράμετρο: 
Ότι από το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα πληρώνει το… πάρτυ απολύτως μόνη της. Είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που δεν αναχρηματοδοτεί το χρέος της, που επί εννέα μήνες δεν δανείζεται ούτε από τις αγορές, ούτε από τους πιστωτές της αλλά συνεχίζει να εξυπηρετεί πλήρως τις υποχρεώσεις της. Προσβλέποντας ακόμη στο δημοκρατικό πρόσωπο της Ευρώπης…
                      •Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για την Εφημερίδα των Συντακτών
                                                             ΠΗΓΗ:tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου