Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αλλάζει ο νόμος για την εκλογή δημάρχων & περιφερειαρχών!

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συμβάλλει στην εσωτερική κατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής & περιφερειοκεντρικής λειτουργίας
Για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα αναδεικνύονται δήμαρχοι & περιφερειάρχες & αντικατάσταση του «Καλλικράτη» δεσμεύεται ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, και σημειώνει την ανάγκη για άμεσες λύσεις στα πιο επείγοντα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα προσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα στα τέλη του 2016, αφού προηγηθεί διάλογος με τα αρμόδια θεσμικά όργανα (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ).
Προτάσσοντας «το αδιαπραγμάτευτο προβάδισμα της δημοκρατίας και της πραγματικής συμμετοχής», ο Ν. Βούτσης τονίζει ότι 
«το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος, που διέπει την εκλογή δημοτικών & περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική κατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής & περιφερειοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική & ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, και τέλος, στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών».
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρεται και στην ανάγκη παρέμβασης με άξονα την ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας τωνΟΤΑ και την αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης.

Θυμίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία πλέον συγκεντρώνει την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν την εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι την εκ βάθρων αλλαγή του», επισημαίνει ότι «τα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα δήμων και Περιφερειών, τα οποία αντανακλούν ευθέως στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν για μια ακόμη φορά εκ του προχείρου»
                           ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
                                                                          
                                                                                  ΠΗΓΗ:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου