Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τι αποφασίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ;

Πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών(συνεκλήθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο), με στόχο το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει επίσημα την 1η Μαΐου.
Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μελισσίων Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι άλλων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της Τροχαίας, κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχιπύραρχο Μιχάλη Ανδριόπουλο, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και ο Διευθυντής της ΕΜΥ κ. Αντώνης Λάλος.
Στο ΣΟΠΠ συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των προκατασταλτικών έργων (βελτίωση - συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση/εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροφυλακίων, φυτοτεχνικές εργασίες, κλπ) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.

2. Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχομένη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (άλση, πάρκα, κλπ), καθώς και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων σε συνεργασία και με μονάδες του στρατού.
3. Ενημέρωση της Περιφέρειας από το Πυροσβεστικό Σώμα για τα επικίνδυνα σημεία ανά Δήμο.

4. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
5. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
6. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.
7. Συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών με παράλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη.
8. Ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
9. Γενική δοκιμή των συστημάτων επικοινωνίας (ασύρματοι, κινητά τηλέφωνα), επικαιροποίηση καταλόγων.
10. Σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) των Δήμων με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

                                 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών
                                Τηλέφωνα: 213 2100531, 213 2100533, 213 2100534
                                                               Fax: 210 6084483

                                                       e-mail: ant.bta@patt.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου