Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ερευνητική Ομάδα Βαλκάνια - Τουρκία, Τομέας Ευρωατλαντικών Μελετών

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩ - ΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
                                                                    ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις 27/2/2015 εκδόθηκε από την Τουρκία  NOTAM που αφορούσε στρατιωτικές ασκήσεις δέκα μηνών στο Αιγαίο.
Μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και τα γράμματα παραπόνων προς τον Ο.Η.Ε, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τον ICAO τελικά η Τουρκία απέσυρε την επίμαχη ΝΟΤΑΜ κάνοντας λόγο περί λάθους.
Στις 3/3/2015 ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Bilgic δήλωσε ότι η ΝΟΤΑΜ  «εκδόθηκε ακούσια μετά από λάθος συντονισμό», σημείωσε δε ότι η Τουρκία δεν έχει εκδώσει καινούρια ΝΟΤΑΜ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία είχε κάθε πρόθεση να λύσει την διένεξη μέσω συνομιλιών.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Άγκυρας αναφέρουν ότι η ΝΟΤΑΜ ήταν μία υπολογισμένη κίνηση και όχι λάθος και η ανάκλησή της οφείλεται στην πίεση που άσκησε η Ελλάδα.
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσα από την φυλακή κάλεσε τους υποστηριχτές του να καταθέσουν τα όπλα τους.
Ο Devlet Bahceli αρχηγός του MHP απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο περιέγραψε την διακήρυξη του Οτσαλάν
ως «κείμενο προδοσίας» και το παρομοίασε με την Συνθήκη των Σεβρών του 1920, λέγοντας πως όπως η Συνθήκη σήμανε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι και η διακήρυξη αυτή θα σημάνει το τέλος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε δε ότι οι Κούρδοι δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Μετά το επίσημο ταξίδι του στην Ριάντ και την συνάντηση με τον Βασιλιά Σάλμαν, ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν σε συνέντευξή του έκανε λόγο για την προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας σημειώνοντας πως το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών δεν επισκιάζει η διαφωνία τους σχετικά με την Αίγυπτο.
Από τις 4 μέχρι τις 7 Μαρτίου διήρκεσε  η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις ΗΠΑ. Σε ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κάλεσε τους Μουσουλμάνους των ΗΠΑ να ενωθούν απέναντι στην Ισλαμοφοβία και το ρατσισμό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζήτησε διάφορα ζητήματα, όπως το «Χρειαζόμαστε τώρα ένα σχέδιο Μπαν Κι – Μουν στο Κυπριακό.»
Κυπριακό για το οποίο δήλωσε χαρακτηριστικά,
Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Νταβούτογλου ως Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα ή κάποιο άλλο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
H Gozde Kilic Yasin  σε άρθρο της στο «Ινστιτούτο 21ος Αιώνας», με τίτλο:
«Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», θεωρεί ότι οι θετικές διμερείς σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και στην περίοδο της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Όμως σύμφωνα με την ίδια, η διατήρηση των καλών σχέσεων εξαρτάται από «το μοίρασμα της κυριαρχίας του Αιγαίου και την εγκαθίδρυση μίας λογικής, λειτουργικής και μόνιμης ειρήνης και συναίνεσης με αμοιβαίες θυσίες που αφορούν την Κύπρο, το Πατριαρχείο και τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Το άρθρο κλείνει λέγοντας πως την τελευταία δεκαετία έγινε προσπάθεια να δοθεί στην Τουρκική κοινότητα η αίσθηση ενός κλίματος αρμονίας, χωρίς όμως να ίσχυε ποτέ κάτι τέτοιο.
Η Gozde Kilic Yasin είναι Διευθύντρια του Κέντρου Βαλκανικών και Κυπριακών Ερευνών και μία από τους αρθρογράφους του «Τουρκικού Ινστιτούτου 21ος Αιώνας».
                                                          ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Η μουσουλμανική κοινότητα της Β-Ε καταδικάζει όσους υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Οι αυξανόμενοι αριθμοί των εθελοντών που μάχονται υπέρ του ISIS και προέρχονται από τη Β-Ε αλλά και ο πυρήνας υποστηρικτών της οργάνωσης που φαίνεται να υπάρχει στο χωριό Γκόρνια Μαότσα, έχουν ανησυχήσει τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.
Ο Αχμέτ Αλιμπάσιτς, καθηγητής στη Σχολή Ισλαμικής Επιστήμης στο Σεράγεβο, δήλωσε στους SETimes πως ο πιο σημαντικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι διχασμοί μεταξύ Μουσουλμάνων και μη Μουσουλμάνων είναι όλοι όσοι διαφωνούν με τον εξτρεμισμό να υψώσουν τη φωνή τους ώστε να τον απορρίψουν.
Ο Μεγάλος Μουφτής της Β-Ε Χουσεΐν Εφέντη Καβάζοβιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα Dnevni avaz ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να ανακαλεί την υπηκοότητα όλων όσων πηγαίνουν να πολεμήσουν για τρομοκρατικές οργανώσεις σε ξένες χώρες.
Και ο Πρέσβης Τζόναθαν Μουρ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στη Β-Ε, δήλωσε ότι η χώρα έχει μακρά ιστορία ποικιλομορφίας και ανοχής.
“Ο εξτρεμισμός υπάρχει ανά τον κόσμο και δεν περιορίζεται σε οποιαδήποτε θρησκεία.
Όλες οι χώρες πρέπει να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό μέσω της εκπαίδευσης, την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών ηγετών, καθώς επίσης δράσεις επιβολής του νόμου. Επ’ αυτού, γίνεται εξαιρετική δουλειά στη Β-Ε”, δήλωσε ο Μουρ.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική ανάλυση της γραμμής ανάμεσα στη νόμιμη ελευθερία της έκφρασης και την υποκίνηση βίας.
Σημειώνεται πως το μαχητικό Ισλάμ  ήταν άγνωστο στον κυρίως κοσμικό μουσουλμανικό πληθυσμό της Β-Ε έως τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, όταν Άραβες μισθοφόροι αφίχθησαν για να βοηθήσουν μουσουλμάνους της Β-Ε να απομακρυνθούν από σερβικές επιθέσεις. Αυτοί οι μαχητές, πολλοί εκ των οποίων εγκαταστάθηκαν στη Β-Ε, εισήγαγαν μια ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ στην οποία αντιτίθεται η επίσημη ισλαμική κοινότητα του έθνους.
Στις 3/3 η Πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarovic  επισκέφθηκε τη Β-Ε, στην πρώτη της επίσκεψη αφότου ανέλαβε το αξίωμα.
Κατά την επίσκεψή της προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες δηλώσεις της σχετικά με την διεύρυνση των δικαιωμάτων της κροατικής μειονότητας στη χώρα.
Ανέφερε πως παρόλο που τα δικαιώματα των κροατο-βοσνίων είναι στην πολιτική της ατζέντα, ο τρόπος που επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα είναι με σεβασμό στην κυριαρχία της Β-Ε.
Ακόμη, υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των κροατο-βοσνίων, ακόμα και αν αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας τρίτης, κροατικής οντότητας, σημείωσε βέβαια πως τα εσωτερικά ζητήματα της Β-Ε θα πρέπει να λυθούν από τους Βόσνιους και μόνο.
Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή της για την ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας.
Αναλυτές σχολίασαν πως η Πρόεδρος αναγκάστηκε να μετριάσει τις θέσεις της  προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Γιαννάκου Παναγιώτα, ΚουτσουράκηςΣτάθης, Μπαρέτα Μαρία, Μιχαλοπούλου Πάτυ.
ΠΗΓΗ:www.idis.gr - 08.03.15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου